"Нетфликс", „Уолстрийт Джърнъл“ и Станфордският университет са сред инвеститорите във фалиралата криптоборса на Банкман-Фрийд

"Нетфликс", „Уолстрийт Джърнъл“ и Станфордският университет са сред инвеститорите във фалиралата криптоборса на Банкман-Фрийд

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Появи се част от списъка, който всички в крипто света очакваха – имената на най-големите кредитори на FTX. Съдия Джон Дорси, който наблюдава съдебното производството срещу компанията, поиска от адвокатите на Сам Банкман-Фрийд да изготвят списък с институциите, инвестирали в нея, като позволи имената на индивидуалните кредитори (около 9,7 милиона имена на физически лица) да останат извън него, поне за около три месеца.

Според документа, съдържащ 116 страници, FTX дължи пари на куп световноизвестни компании, включително медии, авиокомпании, благотворителни организации и дори университети. Списъкът е бил подаден в сряда в американски съд в Делауеър от адвокатите на крипто борсата като част от процедурата по несъстоятелност.

Сред изброените са медийни компании като Wall Street Journal, Fortune, Fox Broadcasting и CoinDesk, както и големи крипто борси Coinbase и Binance. Авиокомпаниите American, Spirit и Southwest, както и Станфордският университет, където родителите на основателя на FTX Сам Банкман-Фрийд работят като преподаватели, и неговия кредитен съюз също присъстват в документа. В списъка също така е включена и Gisele Bundchen Charitable Giving – фондация на Жизел Бюндхен. Бразилският супермодел и тогавашният ѝ съпруг и легенда в NFL Том Брейди бяха известни с инвестициите си в крипто борсата още преди колапса ѝ, като дори се появиха в нейната реклама на Superbowl.

Това, което документът не съдържа обаче е сумата, която FTX дължи на всеки от кредиторите си, макар че от компанията разкриха в хода на разследването, че дължат приблизително 3,1 милиарда долара на своите 50 най-големи кредитора. Двата най-големи единични иска бяха за 226 милиона долара и 203 милиона долара.

Сам Банкман-Фрийд пледира невинен по обвиненията в измама, повдигнати срещу него от американските регулатори в Ню Йорк. Бившият главен изпълнителен директор на Alameda Research Каролайн Елисън и съоснователят на FTX Гари Уанг, сътрудници на Банкман-Фрийд, както и топ адвокатът на компанията, вече се признаха за виновни по същите обвинения и сътрудничат в разследването.

Фалитът на FTX увреди сериозно крипто пазарите и репутацията на индустрията, а властите в много от страните по света започват да настояват за създаването на законови норми и правила, които да предпазват инвеститорите.


Източник: kaldata.com

 

 

 

Коментари

 • Цивилизован свят

  26 Яну 2023 17:22ч.

  Абе, от правилната страна на историята занимават ли се с нещо друго освен с войни и крупни финансови измами .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рави Овадия

  26 Яну 2023 18:06ч.

  Масурестите сеят амо смърт и разруха....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан Караджата

  26 Яну 2023 21:29ч.

  Ей тва глупаците, мързелите, лакомиите свършване нямат.....който иска лесни пари да знае от стария хайдутин-инвеститор - НЯМА ТАКИВА ПАРИ И ПЕЧАЛБИ!!!!!!!! Много филми гледате и чуждото пожелавате, а завистта, алчността и лакомията са БОЛЕСТИ откакто светът беше сътворен! Само вярата помага, но вие и това не искате, искате ЧЕРНА ДУПКА и вярвате в нея или в случайни узбухвания на космоса преди десетки милиони години и така се погубвате.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи