Неочакван ръст на безработните в Германия удря пазара на труда

Неочакван ръст на безработните в Германия удря пазара на труда

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Броят на безработните в Германия се е увеличил повече от очакваното през февруари, тъй като забавянето на най-голямата икономика в Европа се е отразило и на пазара на труда, показват данни на Федералното бюро по труда, цитирани от Ройтерс.

Службата съобщи, че броят на безработните е нараснал с 11 хил. до 2,713 млн. души според сезонно коригираните данни. Анкетирани от Ройтерс анализатори очакваха по-малък ръст от 7 хил. души.

Броят на безработните германци се е увеличил повече от очакваното през февруари. Графика: Bloomberg 

Безработицата в страната е останала стабилна на ниво от 5,9%, сочат сезонно изгладените резултати.

„Слабата икономическа среда потиска като цяло здравия пазар на труда“, каза директорът на Федералното бюро по труда Андреа Налес.

„Данните за безработицата често отчитат спад през февруари“, добави тя. „Тази година не е така.“

Министърът на труда Хубертус Хайл каза, че работодателите разчитат на вече назначените си работници предвид недостига на квалифицирана работна ръка.

„Рискът от съкращения остава нисък“, каза Хайл в изявление, добавяйки, че търсенето на нови служители е намаляло.

През февруари в бюрото по труда са регистрирани 706 хил. свободни работни места, или със 72 хил. по-малко от преди година.

В последните си икономически прогнози правителството предупреди, че инерцията на пазара на труда в Германия се е забавила и ще остане слаба през първите няколко месеца на 2024 г.

То намали и прогнозата си за икономически растеж за тази година до 0,2% от 1,3% преди това.

Източник: investor.bg

 

 

Коментари

 • Че кое му е неочакваното?

  29 Фев 2024 15:24ч.

  Сал едната престъпна зелена сделка стигаше. За "диферсификацията" да не говорим. Бог да прости ГФР.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  01 Март 2024 8:04ч.

  гледам снимката... вероятно нема много стругари на нея. както и нема ни един, чийто life matters.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От Германистан

  01 Март 2024 9:45ч.

  Реалната безработица е всъщност мнооого по-голяма. В пъти е по-голяма, защото много хора просто не се регистрират, затото нямат никаква сметка от това или просто защото не могат заради незнанието на езика. Регистрацията е дълъг, сложен и бюрократичен процес. За самите немци е малко сложно, а за някой, който не знае добре немски е още повече. А какво да ви кажа за свободните работни места. Там е пълен цирк. Познайте защо са свободни! Просто защото искат да им работиш буквално за без пари. В Германистан няма минимална работна заплата. Тако, че си направете сметката за какво говорим. Търсели били специалисти. Да бе, ама на какво заплащане. Примерно търсят оператор CNC и заплата 2000 евро. В Австрия за същото дават 3000+, а в Швейцария дават по 10 000 франка. Кой с немски език ще им бачка на тея смешници немците, които си погребаха индустрията и икономиката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи