Недостигът на полупроводници е заменен от свръхпроизводство. Какъв е рискът?

Недостигът на полупроводници е заменен от свръхпроизводство. Какъв е рискът?

Преди няколко месеца производителите на електроника се оплакваха от недостиг на чипове, който продължава от 2020 г. насам. Сега обаче все повече се появяват съобщения, че пазарът е изправен пред спад в търсенето. А това може да бъде най-сериозния спад от десетилетие насам.

Как се появи недостигът?

Недостигът на полупроводници на пазара беше най-очевиден в разгара на пандемията от COVID-19. Някои фабрики в Китай, където се произвеждат по-голямата част от съвременните чипове, бяха затворени. Но дори и след като те възобновиха дейността си, трудностите не свършиха. Цялата верига за доставки трябваше да бъде възстановена.

Същевременно масовото преминаване към дистанционна работа по целия свят доведе до рязък ръст на продажбите на технологии, включително компютри, лаптопи и смартфони. Всички те също се нуждаят от чипове, при това често от най-усъвършенстваните и скъпи модели. Производителите на чипове се пренасочиха към производството на части за потребителска електроника, в резултат на което пострадаха производителите на автомобили и интелигентни домове.

 

Търговската война между Китай и Америка също допринесе за дефицита. През септември 2020 г. Министерството на търговията на САЩ наложи ограничения върху сътрудничеството с китайската компания Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC). Това принуди доставчиците да преминат към продукти на TSMC и Samsung Semiconductor, които вече бяха претоварени с поръчки.

И накрая, пазарът на електрониката беше засегнат от климатичните условия: тежката суша в Тайван през 2021 г. наруши процесите на производство на полупроводници, които изискват големи количества пречистена вода. Например само TSMC използва над 63 000 тона вода на ден.

А сега накъде?

През последните две тримесечия производителите на електроника отчитат спад в търсенето. Пазарът е пренаситен с телефони и персонални компютри, а с премахването на основните ограничения покрай Covid-19 по света служителите се връщат в офиса. Освен това потребителите започват да спестяват, тъй като световната икономика се забавя.

Някои марки успяват да натрупат впечатляващи запаси от чипове по време на пандемията. Сега те спират нови поръчки, харчейки излишъка си, което нанася финансови удари на производителите на чипове. Въпреки това европейските и американските политици започнаха да разработват програми в подкрепа на местните производители на полупроводници. Това означава, че скоро производствените обеми могат дори да нараснат.

Участниците на пазара вече реагираха на ситуацията. Micron, водещ американски производител, предупреди инвеститорите за спада на очакваните приходи. NVIDIA, AMD и Intel показаха слаби резултати. Анализаторът на Citigroup Inc. Кристофър Данли смята, че спадът в производството на полупроводници ще бъде най-големият от десетилетие насам.

 

Какво ще направят производителите?

Micron и Intel вече заявиха, че ще намалят разходите си за създаване на нови фабрики и закупуване на оборудване. Със сигурност производителите са спокойни, че индустрията е циклична - в нея редовно има рецесии, които бързо са последвани от периоди на растеж.

Анализаторите посочват, че макар и намаляващ, недостигът на чипове в цялата индустрия не е напълно отстранен. Компонентите за управление на захранването и микроконтролерите за промишлено оборудване и автомобили са едни от дефицитните в момента. Въпреки че това са по-малко печеливши поръчки, производителите на чипове могат да преминат към тях, за да изравнят силите си.

Коментари

 • ГолЕмо свръхпроизводство, нема що.

  17 Авг 2022 9:11ч.

  Сигурно затова дават срокове за доставка от 52 до 200 седмици за доставка на неща, които преди две години бяха на склад (имаме оферти за 2026!!!) . Не правете грешката да си мислите, че всички интегрални схеми отиват в коли, телефони и компютри - пазарът е в пъти по-голям.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  17 Авг 2022 12:08ч.

  В същност успешно се провежда т.нар. "НУЛИРАНЕ". Бе подготвено, бе обявено. Дори с чужди ръце започнато - изтласкаха РФ първа да започне и да събере негативите. Или някой може да обясни случващото се - на пръв поглед хаотично, но в същност добре дирижирано и провеждано. До сега налагана инфлация 40% в индустрията!!! И тя продължава надолу. Нещо чудно?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Смолец

  17 Авг 2022 19:46ч.

  А заводът за полупроводници в Ботевград дето го откри Тодор Живков какво чака,че не се включи в далаверата?!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чака Киро Пробиотик

  19 Авг 2022 11:56ч.

  да стане Киро Полупроводник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи