Най-големите японски производители на чипове са изправени пред недостиг на персонал - трябва да намерят 35 000 инженери

Най-големите японски производители на чипове са изправени пред недостиг на персонал - трябва да намерят 35 000 инженери

В началото на 90-те години Япония контролираше повече от половината от световния пазар на полупроводници, но търговският спор със САЩ силно ограничава нейния обхват. Икономическите трудности влошиха състоянието на полупроводниковата индустрия и сега през следващите десет години ще трябва да бъдат наети 35 000 инженери, за да се компенсира загубеното време.

Financial Times прави такава оценка на база писмо, изпратено миналия месец от представители на японската полупроводникова индустрия до местното Министерство на икономиката, търговията и промишлеността. Промишлената асоциация очаква, че осемте най-големи японски производители на полупроводници ще трябва да наемат около 35 000 работници през следващото десетилетие, за да се оправдаят огромните инвестиции в полупроводниковата индустрия на страната от икономическа гледна точка. Според участниците на пазара, втората половина на това десетилетие ще бъде от решаващо значение за цялата японска полупроводникова промишленост, тъй като ще даде най-голям шанс да се възвърнат загубените позиции на световния пазар.

Недостигът на персонал затруднява постигането на целта. Между 2010 и 2021 г. броят на професионалистите в областта на електрониката на възраст между 25 и 44 години в Япония е намалял от 380 000 на 240 000 души според официалната статистика. Финансовата криза от 2008 г. засегна сериозно японската икономика и в резултат на това много опитни специалисти напуснаха полупроводниковата индустрия. Настоящите студенти от профилираните специалности предпочитат да работят след завършване на образованието си в сферата на разработката на софтуер или във финансовия сектор. Големи корпорации като Sony и Toshiba са готови да финансират не само изследователска дейност, но и обучение на специалисти в областта от академичните институции в страната, но обучението на квалифицирани кадри отнема време. Компаниите в цял свят търсят най-добрите таланти, така че японските производители ще трябва да поддържат висока летва, за да останат привлекателни в очите на търсещите работа.

Коментари

 • Най-големите японски производители на чипове са изправени пред недостиг на персонал - трябва да намерят 35 000 инженери

  28 Юни 2022 10:43ч.

  няма и в склада няма. няма как едно застаряващо общество на границата на пълния демографски колапс да намери 35000, че и обучени инженера. Всяко общество, в което жените са извън дома, "равноправни" на мъжете рано или късно се проваля демофрафски и когато този факт вече е видим, значи е твърде късно да бъде поправен. Природата не търпи празни хабитати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Doksan Dokuz

  28 Юни 2022 11:19ч.

  Нищо, Северна Корея подготвя достатъчно специалисти, ще има и за японските заводи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 28 Юни 2022 11:19ч. Нищо, Северна Корея подготвя достатъчно специалисти, ще има и за японските заводи.

  28 Юни 2022 14:10ч.

  Хахахахаха, да!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глупци!

  28 Юни 2022 12:20ч.

  Да бяха слушали бай Тошо: "Тази година - полупроводници, догодина - цели!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи