Любослав Костов: Няма логика надценките да са толкова големи, търговците трябва малко да се засрамят

Любослав Костов: Няма логика надценките да са толкова големи, търговците трябва малко да се засрамят

Снимка: Мария Филева, БНР

"Търговците би трябвало малко да се засрамят! Компенсацията за бизнеса беше 8 млрд. лева за една година, а цената на труда нарасна с около 15%. Хлябът, сиренето, краставиците поскъпнаха с между 20-30-50%. Кое толкова като разход е поскъпнало, за да вдигаш крайната цената?", каза главният икономист на КНСБ пред БНР.

"Искаме да върнем икономиката на пазарен принцип, защото според нас цените на стоките от малката потребителска кошница са нереалистично завишени. Четирите мерки, които предлагаме от КНСБ, целят да върнат конкуренцията, където е нарушена. Има бариери за влизане в отрасъла предвид наличието на дългосрочни договори между търговските обекти и производители. Не знаем колко е надценката по пътя от производителя до щанда заради логистика и реклама". Това каза пред БНР Любослав Костов, главен икономист на КНСБ и директор на Института за социални и синдикални изследвания. 

И подчерта, че няма логика надценките да са толкова големи и ако нелоялните практики се изсветлят, то целият отрасъл ще стане по-конкурентен. 

"Търговците би трябвало малко да се засрамят! Компенсацията за бизнеса беше 8 млрд. лева за една година, а цената на труда нарасна с около 15%. Хлябът, сиренето, краставиците поскъпнаха с между 20-30-50%. Кое толкова като разход е поскъпнало, за да вдигаш крайната цената? Разходите за труд ли са поскъпнали с 40%? Или разходите за ел. енергия, при положение че цяла година са субсидирани? Трябва реципрочност в поведението както на потребителите, така и на производителите, и на търговците". 

По думите му, покупателната способност на масовия българин намалява. Според него няма нищо лошо да има търговски оборот между държавите, но заради климата, в който живеем, ние имаме конкурентни предимства в производството на домати, краставици, картофи, а от 60 до 80% от тези продукти са внос от други страни. 

"Не си ползваме конкурентното предимство. Има генерално сбъркани неща в цялата ни стратегия за развитие на земеделието, а от там и в ценообразуването по цялата верига на доставка. Като купуваш картофите от Полша и доматите от Германия, естествено че транспортните разходи ще са шест пъти по-големи", допълни Костов в предаването "Неделя 150". 

По данни на Института на един работещ човек са необходими 1352 лева (нетно), за да живее нормално. Минималната работна заплата е на размер 45% от необходимите средства за издръжка на живота. 

Интервюто на Явор Стаматов с Любослав Костов в предаването "Неделя 150" можете да чуете в звуковия файл

Източник: БНР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

 • Повсеместен срам

  05 Март 2023 11:36ч.

  Ауу, сега какво засрамване ще падне - Кауфланд, Била и Фантастико ще си посипят главите с пепел и ще намалят бесните печалби наполовина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля Фанка

  05 Март 2023 12:44ч.

  Човекът казва "малко да се засрамят". Нещо като едноминутно засрамване, придружено с повдигане на раменете и лека въздишка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @alo

  05 Март 2023 12:52ч.

  Хои си в острова на благополучието - картела. И събирай за Дубайче. Там няма такива нещастници като изброените вериги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оцеляването е дело на самите давещи се

  05 Март 2023 14:14ч.

  Купувам в турски или сръбски магазини. Там поне стоките са... да не казвам качествени, но многократно по-добри от боклука в големите вериги. Берёзк-ите също бяха свестни, макар и неоправдано скъпи, но напоследък качеството им май се срина. Блазе та тези, дето си имат рода на село - няма по-добро от българското домашно производство!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • призоваването към съзнание у търговците е възпроизводство на старите социалистически лозунги, нямащо нищо общо с реалните закони на реалнокапиталистическата политкиномия

  05 Март 2023 11:40ч.

  Тук е нужно по-глобално мислене - ние сме членове на една атлантическа общност, а САЩ спасяват люспестата си кожа си, т.е. долара, печатайки и изнасяйки инфлация. Ние сме им под ръка, защото всичко, що е независимо и гравитира към Русия, се измъква от една такава перспектива. Към момента тече преразпределение на световни пазари, рухва старият колониалистично-паразитен прозападен модел на монетаристка икономика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • поправка в заглавието

  05 Март 2023 11:41ч.

  *политикономия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мара канибала

  05 Март 2023 11:44ч.

  Навсякъде, където биват надушвани свободни пари или спестявания в населението, ще се опитват да ги издърпват от притежаващите чрез най-рафинирани форми и по по най-различни начини, само и само да спасяват колониалния център, включително и финансирайки чрез нашето обедняване войната на зеленото джудже в Уркайна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  05 Март 2023 11:53ч.

  То и Бай Ганю, като пътувал с влака из Европата, все искал да изяде по една круша, докато удобно е полегнал в купето, ама станало зле, когато крушите свърщили, затова влезнал в басейна у Виената с крака, боядисани в цветовете на дъгата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интересно е

  05 Март 2023 12:10ч.

  Че никой не може да проследи и обясни напълно защо са повишени цените? Войната в Украйна, българите ли я плащат, защо не покажете истината?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Казва се "синергия с целите на САЩ" и е част от проекта "Триморие", лансиран от нашия велик вожд и изтъкнат държавник, Президентът Румен М. Радев

  05 Март 2023 13:12ч.

  Да продължи Аллах дните му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • северомакедонец

  05 Март 2023 12:17ч.

  Виж в Беларус от производителя до търговеца на дребно през търговеца на едро има фиксирана пределна надценка ( склад+транспорт +лихви = себестойност +обща надценка различна за различните стоки - от 10 до 70%), ама и фактурите за стоките са на сайта на данчното влизаш си в кабинета иги разпечатваш.....Инфлацияат падна от 25 на 12% -това на практика е струкутраната инфлация средно в световен мащаб ( горива +транспорт + спад на обемите на производство). Да ама има кой да накара ритейлите да се засрамят ( да проявят социална отговорност) - включително и чрез задължителен асортимент ( като в аптеките). Иначе в БГ направихме кучето касапин и чакаме мръвки....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • реалист

  05 Март 2023 12:17ч.

  Това е шега нали? Кой да се засрами?! Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава. Ако държавата не направи нещо, търговците ще продължават да си вдигат цените до безкрай. Това си е картелно споразумение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха, ха, ха

  05 Март 2023 12:33ч.

  Десетките държавни органи и мързеливи служители това ли измислиха? Търговците да се засрамели. Малее...смях! Другари безбройни службари, запомнете, че думите СРАМ, МОРАЛ, ЧЕСТ и ДОСТОЙНСТВО ги има вече само на изток. Затова и изтока върви напред и ще спечели битката с развратния запад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @alo

  05 Март 2023 12:34ч.

  Българан и българаница нямат дисциплината да спрат да купуват. Иначе са големи, нахакани и смели. Работа, работа, работа = вкусно, хубаво, удобно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @alo

  05 Март 2023 12:44ч.

  Пай се намери кой да оплюе Кауфланд. С китайски и германски качествени, но евтини стоки, и с промоции на храни, тази германска верига се явява развиващ фактор. Големецът само профи неща купува - колкото по-скъпо и марково е имуществото му, толкова е по-престижен и атрактивен пред Ганьовица. И поради това плюе развиващия се свят. Едва го търпи, иска да го смаже. Ако всички бяха пораснали колкото него, тази държава щеше да е Швейцария на Балканите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хитри, ала прости

  05 Март 2023 13:02ч.

  Ох, стига, видяхме им и кътните зъби на тия от "развиващия се свят". За да са привидно добре те, на такива като нас трябва да ни е непрекъснато зле...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  05 Март 2023 12:56ч.

  Докато минава, така ще е. Да намалим излишното пазаруване ако се запасяваме и да купуваме минимални количества и няма как да не намалят и цените към реалните. Всички те гледат да се награбят и използват положението, докато ние не се опънем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • друга жена

  05 Март 2023 13:03ч.

  Типично женско мнение, поне да беше прочела всичките постове преди тебе, че да не пишеш конформизми...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Търговците да се засрамят? Вий луди ли сте?

  05 Март 2023 14:00ч.

  Че да закъса световната икономика. Толкова много бентлита и кокетни луксозни недвижимости ще останат непродадени, толкова много дечица със сребърни лъжички ще останат разплакани без своя Харвард, толкова много перхидролени кукли ще останат да тъгуват без своя Картие...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  08 Март 2023 17:17ч.

  Да си икономист и да говориш за срам звучи налудно или необразовано.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи