Лари Финк от BlackRock, който управлява 10 трилиона долара, казва, че войната между Русия и Украйна слага край на глобализацията

Лари Финк от BlackRock, който управлява 10 трилиона долара, казва, че войната между Русия и Украйна слага край на глобализацията

Лари Финк, главен изпълнителен директор и председател на най-големия мениджър на активи в света BlackRock, заяви, че нахлуването на Русия в Украйна обръща дългогодишната тенденция на глобализация.

"Мисля, че тя е изострила поляризацията и екстремисткото поведение, които наблюдаваме в цялото общество днес", каза Финк в писмото си до акционерите през 2022 г.

Финк, чиято фирма управлява над 10 трилиона долара, заяви, че BlackRock е преустановила закупуването на всякакви руски ценни книжа в своите активни или индексни портфейли.

Лари Финк, главен изпълнителен директор и председател на най-големия в света фонд за управление на активи BlackRock, заяви, че нахлуването на Русия в Украйна е нарушило световния ред, който е бил установен след края на Студената война.

"Руската инвазия в Украйна сложи край на глобализацията, която преживяхме през последните три десетилетия", заяви Финк в писмото си до акционерите през 2022 г. "Тя остави много общности и хора да се чувстват изолирани и да гледат навътре. Смятам, че това изостри поляризацията и екстремисткото поведение, които наблюдаваме в цялото общество днес."

Писмото на Финк излезе месец след нахлуването на Русия в Украйна, като силите на Москва бомбардираха градове в цялата страна и убиваха цивилни, които не можеха да избягат. САЩ и техните съюзници наложиха безпрецедентни санкции на Русия и предоставиха военна помощ на Украйна. 

Финк, чиято компания управлява повече от 10 трилиона долара, заяви, че държавите и правителствата са се обединили и са започнали "икономическа война" срещу Русия. Той заяви, че BlackRock също така е предприела стъпки за преустановяване на покупката на руски ценни книжа в своите активни или индексни портфейли.

"През последните няколко седмици разговарях с безброй заинтересовани страни, включително наши клиенти и служители, които искат да разберат какво може да се направи, за да се предотврати насочването на капитали към Русия", каза Финк.

Още в началото на 90-те години на миналия век, когато светът излезе от Студената война, Русия беше приветствана в глобалната финансова система и получи достъп до световните капиталови пазари, пише Финк. Разширяването на глобализацията ускори международната търговия, разрасна световните капиталови пазари и увеличи икономическия растеж, каза той.

Точно тогава, преди 34 години, е основана BlackRock и фирмата извлича огромна полза от глобализацията и растежа на капиталовите пазари, които подхранват нуждата от технологично управление на активите - казва Финк.

"Оставам дългосрочен привърженик на ползите от глобализацията и силата на световните капиталови пазари. Достъпът до глобален капитал дава възможност на компаниите да финансират растежа си, на държавите да увеличат икономическото си развитие, а на повече хора - да изпитат финансово благополучие", каза Финк.

Главният изпълнителен директор заяви, че BlackRock се ангажира да следи преките и косвените последици от кризата и има за цел да разбере как да се ориентира в тази нова инвестиционна среда.

"Парите, които управляваме, принадлежат на нашите клиенти. И за да им служим, ние работим, за да разберем как промените по света ще се отразят на техните инвестиционни резултати", каза Финк.

 

Източник: cnbc.com

 

 

 

Коментари

 • Мутра

  25 Март 2022 13:20ч.

  С 2 % от световното бвп. Русия не може да спре нищо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само така си мислиш

  26 Март 2022 20:31ч.

  С 6000 ядрени заряда Русия може да СПРЕ ВСИЧКО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само така ти се струва

  25 Март 2022 13:28ч.

  Щото си жълтопаветник

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тя е жълтопамперсник

  25 Март 2022 13:39ч.

  което е по-трагично.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лари Финк - член на попечителския фонд

  25 Март 2022 13:34ч.

  на Световния икономически форум, близък сътрудник на Шваб в организирането на швабското "зануляване", в т. ч. и на пандемията, на досегашните финансови правила, които всъщност не са нищо друго освен криминална конструкция на "дълбоката държава". "Мечтата" им - да видят всички като свои роби... Да не бъде!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има нещо такова

  25 Март 2022 13:38ч.

  https://www.rt.com/business/552671-russia-restricts-assets-unfriendly-states/ - огледални мерки

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Заимствано от нета:

  25 Март 2022 13:50ч.

  "Добрата новина за всички, които не успяха да научат английски език, е: "Уже не надо!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хубаво нещо си беше

  25 Март 2022 15:56ч.

  глобализацията Лари. Така дебело намазахте филията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • AMIN!

  25 Март 2022 16:03ч.

  AMIN!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антон Сираков

  25 Март 2022 16:21ч.

  "Оставам дългосрочен привърженик на ползите от глобализацията и силата на световните капиталови пазари."Както четем, отвратителното същество си е признало непочтените стремления. Ама, Лари, мръсните еврейски номера не могат да минават вечно, миличък; противоречат на природните закони. А Природата поставя всичко и всички на местата; не веднага, но винаги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  25 Март 2022 16:26ч.

  Ще спечелят някой долар . Управляват активите на най - големите фирми от американския оръжеен бизнес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И от 2020 печатат американските пари.

  26 Март 2022 8:40ч.

  Тази сладка работа (печатането) отнеха от Федералния Резерв с безкръвен преврат още в началото на локдауна... Изкупуват имотите на фалирани хора и малък и среден бизнес, за да ги отдават под наем ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Управлявал бил. На баба ви хвърчилото!

  25 Март 2022 18:32ч.

  Обслужва. Извършва услуги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоналд Дръмп

  25 Март 2022 20:24ч.

  Larry Fink, Robert S. Kapito, Susan Wagner, Stephen A. Schwarzman, Mark Wiseman и т.н. Ключови имена на BlackRock от избрания народ, нека всички гои се преклоним пред глобалните господари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола

  26 Март 2022 0:21ч.

  Щом Русия изкара червейчетата от ябълката, значи е на прав път... сега ще видиш парите ядат ли се 😁

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Войната в Украйна е етап от проекта

  26 Март 2022 8:48ч.

  за НСР, какъвто беше Пандемията. Съветникът на Z. Олексий Арестович, също много избран човек, в интервю от 2019 'предсказва' и разказва за цената, която Укр. трябва да плати за да бъде приета в нейто - гореща война с Русия, след която няма да остане камък върху камък, но всичко ще бъде препостроено после - Build Back Better (Biden).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • затова са тези видео-изяви на Z.

  26 Март 2022 8:55ч.

  дийп-фейк видео обръщения до всички парламенти, 'протести' като софийския... И наш простоКирчо се натяга по същия сценарий. Чак от Брюксел подканва посланика да побърза... Явно топките на оня вятър вместо да му отворят очите, го амбицираха в публични изяви да заяви активната ни позиция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Заглавието на статията е малко подвеждащо.

  26 Март 2022 9:05ч.

  Той не страда, че на 'глобализацията е сложен край', напротив - по-скоро обяснява, че процесът е навлязъл в различен, критичен етап, и досегашното темпо и постепенни "наслагвания" на събития навлизат в нова фазра. Като на бързей... навлиза се в изолацията на Русия от (западните) фин. пазари...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хибридната война срещу Русия

  26 Март 2022 9:14ч.

  Неотдавнашният призив на Нат. Ротшилд до британското правителство да се отделят достатъчно средства за медиите, така че да бъдат коригирани 'неправилни' представи, защото било критично важно да бъде спечелена (битката за) Украйна, понеже тя била най-съществената частичка от мозайката... на целия проект... Усилиха канонадата на The Daily Mail, BBC, блокириха RТ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Установяването на световно правителство

  26 Март 2022 9:23ч.

  с централна световна банка е направо наложително... https://ugetube.com/watch/blackrock-ceo-ukraine-will-accelerate-rush-to-cbdc_JagyRTBp1kaWstp.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • всички оръжия срещу сатанисткия интернационал

  26 Март 2022 9:42ч.

  Цялата им финансова система на западнярите е пълен блъф - спекулативно овластяване чрез ценни книжа, и обезценяване на реални суровини, стоки, енергия, работна сила на трудещите се в името на глобалното паразитно ограбване. На всичко това ще бъде поставена точка тия дни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи