Лъчезар Борисов: Задава се инфлационна буря

Лъчезар Борисов: Задава се инфлационна буря

Автор: Лъчезар Борисов, ГЕРБ

На хоризонта се задава инфлационна буря. Годишната инфлация през месец юни ще бъде около и над 18%. Към момента инфлацията в България е 2 пъти по-висока от тази в еврозоната.

По данни на НСИ, годишната инфлация при цените на производител на вътрешния пазар е 45,2%, а тази на международния пазар е наполовина - 22.7%. Изтеглените спестявания от домакинствата нарастват с 44% през първото тримесечие на 2022 г. спрямо същото тримесечие на предходната година.

Бизнесът губи ценова конкурентоспособност, а домакинствата ускорено губят покупателна способност. Потреблението, като фактор на растежа е под сериозен риск, а инвестициите липсват. Предприетите мерки са бавни, с липса на ефективност, концентрираност и равнопоставеност.

Брюксел ни каза, че държавните разоди излизат извън контрол. Отнема се доход от населението и бизнеса, който се разпределя по неефективен начин.

При изпусната инфлация са необходими спешни мерки в подкрепа на растежа чрез инвестиции по Националния план за възстановяване и устойчивост. Средногодишната инфлация в края на годината ще прескочи 13%. Инфлацията в края на 2022 г. спрямо април 2021 г. ще бъде над 20%.

 

 

 

Коментари

 • Гражданин

  25 Май 2022 15:41ч.

  Задава ли се? Че то и сега е страшно - цените галопират, а доходите не мърдат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жан Виденов

  25 Май 2022 19:57ч.

  Ще го търсим пак, да оправи бакийте на алчните чорбаджий, ама няма да го намерим. Понеже сме все схемаджии, със схеми е ще ни стрижат, и овцата доволна и ягнето заклано

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи