Кристалина Георгиева: Рисковете за финансовата стабилност се увеличават

Кристалина Георгиева: Рисковете за финансовата стабилност се увеличават

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Според управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева перспективите пред световната икономика вероятно ще останат слаби в средносрочен план на фона на повишените рискове за финансовата стабилност, предаде „Политико“.

"Очакваме 2023 г. да бъде още една трудна година, като глобалният растеж ще се забави до под 3%, тъй като белезите от пандемията, войната в Украйна и затягането на паричната политика ще натежат върху икономическата активност", заяви Георгиева на конференция в Китай. "Дори при по-добри перспективи за 2024 г. глобалният растеж ще остане доста под историческата си средна стойност от 3,8%", каза тя.

"Ясно е също така, че рисковете за финансовата стабилност са се увеличили", каза Георгиева. "Във време на по-високи нива на задлъжнялост бързият преход от продължителен период на ниски лихвени проценти към много по-високи лихвени проценти - необходими за борба с инфлацията - неизбежно поражда напрежение и уязвимост, както показват последните развития в банковия сектор в някои развити икономики."

Политиците са действали решително в отговор на заплахите за финансовата стабилност, което е спомогнало до известна степен за облекчаване на пазарното напрежение, каза тя. Но "несигурността е висока, което подчертава необходимостта от бдителност", добави Георгиева.

Тя също така предупреди за рисковете от геоикономическа фрагментация, която според нея "може да означава разделяне на света на съперничещи си икономически блокове - "опасно разделение", което ще направи всички по-бедни и по-малко сигурни. „Заедно тези фактори означават, че перспективите пред световната икономика в средносрочен план вероятно ще останат слаби", каза тя.

Георгиева говори по време на втория ден на Китайския форум за развитие в Пекин. Тридневното годишно събитие е социален микс между политиката и бизнеса, на който се срещат членове на китайското Политбюро и десетки изпълнителни директори на западни компании като Siemens, Mercedes-Benz и Allianz.

"За щастие, новините за световната икономика не са само лоши. Виждаме някои "зелени кълнове", включително в Китай", каза Георгиева, като добави, че Пекин ще допринесе за около 1/3 от световния растеж през тази година.

Източник: БГНЕС

 

 

 

Коментари

 • mathur

  26 Март 2023 17:57ч.

  Тая герберска тиква за НИЩО не става...КОй ли я избра на този пост...Некадърница!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Избраха я поради липса на по-учени и по-занещи от нея!

  26 Март 2023 20:24ч.

  Все пак баба Сталинка е учила истинска икономика, а не опростения економикс, а накой трябва да вижда и стратегическата дълбочина , а не само тактическата финансова оптимизация и максимизация. Има една нейна колежка - Съветски възпитаник- от Казахстан, която в момента управлява Финансите на САЩ и върши работата на баба Жанета, таке чи, жени с добро образование са полезени, за разлика от войнствените феминистки от ЛГБТИ, способни само да разрушават...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  26 Март 2023 19:42ч.

  Tell me something, I do not know, grandma! Tell me finally!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи