КПКОНПИ се отказа от иск за близо 200 млн. лв. срещу сем. Прокопиеви

КПКОНПИ се отказа от иск за близо 200 млн. лв. срещу сем. Прокопиеви

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Антикорупционната комисия КПКОНПИ се е отказала от иска си за конфискация срещу бизнесмена Иво Прокопиев и съпругата му Галя и три дружества. За това съобщи разследващият сайт bird.bg във Фейсбук.

Искът срещу семейството и три дружества за 198 927 389 лв. беше предявено пред Окръжния съд в Бургас през 2018 г. От определение на съда от 12 октомври, което според bird незнайно защо е било качено на сайта на съда едва сега, се разбира, че на 7 септември т.г. КПКОНПИ е заявила отказ от исковете си. При този развой комисията е осъдена да плати и 852 хил. лв. деловодни разноски, се вижда в съдебното определение, с което и "Сега" се запозна.

"Целта на наложените запори е да се нанесат вреди на бизнеса, за да се ограничат възможностите за финансова подкрепа на медиите", коментира Прокопиев, който е и издател на "Дневник" и "Капитал", когато се разбра за обезпечителните мерки, наложени върху имуществото му по искане на комисията. 

От определението на Окръжния съд в Бургас не се разбира с какви мотиви КПКОНПИ (вече разделена на Комисия за противодействие на корупцията и втора за конфискация) се е отказала от иска си срещу семейство Прокопиеви.

Напоследък обаче съдилищата са залети от откази на комисията, направени заради Тълкувателно решение на Върховния касационен съд от 18 май тази година. С него беше постановено, че се конфискува само налично имущество с неустановен законен произход, т.е. няма как да бъде отнето нещо, което в края на проучвания от комисията 10-годишен период не е във владението на човек и не е преобразувано в друго имущество. Тълкувателните решения имат сила на закон, така че КПКОНПИ започна да оттегля исковете си.

Любопитното е, че съдия Панайот Атанасов не е осъдил КПКОНПИ да плати такса върху иска си срещу Прокопиеви. Тя би била над 7,9 млн. лв. в случая. Комисията вече е обжалвала в частта за разноските, така че предстои по казуса да се произнесе и Апелативният съд в Бургас.

Наскоро комисията беше осъдена да плати над 51 млн. лв. такси точно заради частичен отказ от иск срещу Цветан Василев.

Източник: segabg.com

 

 

Коментари

 • Хахахаха

  08 Дек 2023 14:50ч.

  Че, как няма да се откаже, нали той ги назначава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  08 Дек 2023 14:56ч.

  КПКОНПИ и прокуратурата перат най-добре!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  08 Дек 2023 15:23ч.

  Браво, това е съдебната реформа. Паднаха обвинения и запори на олигарси, руски шпиони и престъпници. Утре ще отпадне и обвинението срещу убиеца на Милен Цветков, ще падне и обвинението срещу семерджиев защото марсианци са карали колата а не той..... Браво Бойкикев, браво ПП- психопат и педераст!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Буржоазното право в действие

  08 Дек 2023 16:33ч.

  Гарван гарвану око не вади

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За духа на законите

  08 Дек 2023 16:44ч.

  ...Или както отбелязваше лирическият герой в една позабравена кръчмарска ода от 90-те: "За кокошка - няма прошка. За милиони - няма закони!".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Картофопроизводител

  08 Дек 2023 16:39ч.

  "Хем по чисто, хем по лесно, с помощта му е чудесно - КПКОНПИ(р)"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Констатация

  08 Дек 2023 16:45ч.

  Всъщност това бе и целта на занятието - "промяната", за която която всеотдайно работиха медиите на розовобузестия олигарх, освен интересите на Посолството, обслужваше и неговите собствени...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • некадърници и алчни хиени

  08 Дек 2023 20:11ч.

  Тези престъпници и далавераджии на висши държавни позиции и необяснимо високи заплати да платят от собствените си сметки тези 800000 лв, а не пак бедните и непрекъснато крадени българи да им плащат за мръсните игрички

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тишо

  08 Дек 2023 21:52ч.

  Много интересно Пинокио на кого и колко е бутнал за да спре проверката

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър

  09 Дек 2023 9:03ч.

  Участието на ДБ във властта е гаранция за спокойствието на Прокопиеви!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Краимира

  09 Дек 2023 13:40ч.

  Каква изненада. Олигархът Иво Прокопиев е учредител на ДБ и спонсор от години на партията и на ПП. Съвсем случайно неговите отрочета влязоха във властта и изведнъж КПКОНПИ се отказва от иска за 200 млн. лв. срещу него. Хайде продължавайте да вярвате на сладките приказки за независимите партии и големите политици от ПП и ДБ. Всички са марионетки на някой олигарх.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Май и жена му

  09 Дек 2023 16:18ч.

  Галя познава една друга Галя, която задава дневният ред и правилата на играта на т.нар. правителство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан Караджа

  12 Дек 2023 14:36ч.

  ...откак дебелян, Б.Б. и Христо взема да става едно толкова демократично, че ще сме у Шенген 2075та...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи