Китайските производители на памет изостават с пет години от корейските си конкуренти

Китайските производители на памет изостават с пет години от корейските си конкуренти

За разлика от производството на полупроводникова памет като 3D NAND, в което китайската компания YMTC изостава от световните лидери буквално с едно поколение, производството на чипове памет като DRAM се предоставя на китайските компании с големи трудности. Южнокорейски експерти смятат, че китайският CXMT е с няколко поколения и пет години по-назад от корейските си съперници в тази област.

 

Пазарният дял на СХМТ в световен мащаб е по-малко от един процент. Според корейски анализатори, китайската индустрия за производство на чипове за памет няма да може да се изравни с чуждестранните си конкуренти така динамично, както това се случи в сектора на дисплеите.

 

Изоставането в технологиите за твърдотелна памет е значително по-малко при китайските компании, но все пак достига няколко години. Очаква се корейските компании да започнат масово производство на 3D NAND чипове с повече от 200 слоя до края на тази или началото на следващата година, докато китайската YMTC едва ли ще успее да го направи преди 2024 г. Възможно е компанията да бъде възпрепятствана от по-нататъшно сближаване с корейските си конкуренти поради въвеждането на специфични санкции от страна на САЩ, но засега този фактор не ограничава развитието на този сегмент от китайската промишленост.

 

Китай изостава с около пет години от Южна Корея в сегмента на поръчковото производство на по-сложни микрочипове. Samsung Electronics вече може да произвежда 5nm и 4nm продукти за своите клиенти, докато китайската SMIC не е напреднала отвъд 14nm - до голяма степен поради санкциите на САЩ. По-нататъшното внедряване на усъвършенствана литография без преминаване към ултравиолетово лъчение (EUV) изглежда трудно, но именно тук влизат в сила санкциите на САЩ срещу SMIC.

Коментари

 • Китайските производители на памет изостават с пет години от корейските си конкуренти

  04 Юни 2022 17:39ч.

  И?!? Ще се смее последен този производител на памет, който последен ще има инертни газове в запас, а това не се очертават да бъдат корейците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи