КЕВР: Цената на газа скача с 22% за януари, парното и топлата вода няма да поскъпват

КЕВР: Цената на газа скача с 22% за януари, парното и топлата вода няма да поскъпват

Следвайте "Гласове" в Телеграм
 
Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за януари в размер на 179,33 /MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.  От дружеството поискаха цена от 179,72 лева/MWh.

В утвърдената цена на природния газ са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността "обществена доставка" по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ и компонента за компенсиране на разходи по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в  хранилището в "Чирен" в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации. 

В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България - Гърция"/IGB/ на цени, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват около 27% от потреблението на страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.   

След организиране на тръжна процедура за цялата 2023 г., "Булгаргаз" е сключил за м. януари три договора за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговци от региона.

Дружеството е сключило и договор за доставка на природен газ на вход на българската газопреносна мрежа. 

В ценовия микс за месеца общественият доставчик е включил и количества природен газ от ПГХ "Чирен".

С осигурените количества природен газ за м. януари се покриват ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.   


Източник: bgonair.bg

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • С'я

  02 Яну 2023 3:48ч.

  Извинете, за бизнеса не знам, но българските домакинства месец за месец ли ще си планират разходите за ток и парно? И как? Щото с вдигането на минималната заплата, не се вдигат автоматично останалите заплати, но пък осигуровките се вдигат. Автоматично. А от отопление примерно има нужда до края на април поне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ... А с поскъпването на газа

  02 Яну 2023 3:50ч.

  Също автоматично се вдигат и всички цени...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  02 Яну 2023 18:27ч.

  Цената на газа във Франция от м. август до сега е намалена близо 5 пъти: от 342 евро/MW h на 72,75 евро/ MW h. https://www.msn.com/fr-fr/finance/other/guerre-en-ukraine-le-prix-de-gros-du-gaz-europ%C3%A9en-est-%C3%A0-son-plus-bas-niveau-depuis-le-d%C3%A9but-du-conflit/ar-AA15T0me?ocid=winp1taskbar&cvid=d8d73b64697242d3b862ee0af1eb027c

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи