"Капитал": Ню Йорк съди Nexo по обвинение за измама, седем други щата предприемат действия срещу компанията

"Капитал": Ню Йорк съди Nexo по обвинение за измама, седем други щата предприемат действия срещу компанията

Следвайте ни в Телеграм

Щатът Ню Йорк завежда дело срещу криптобанката Nexo, основана и управлявана от българите Коста Кънчев и Антони Тренчев. Официално в обвинението е посочено, че е за "незаконни операции и измама на инвеститори", като то идва, след като миналата година на 18 октомври 2021 г. щатът разпореди на компанията да прекрати предлагането на депозитния си продукт на територията му, пише "Капитал".

Според щатската прокуратура това не е било изпълнено - Nexo е казвала, че изпълнява забраната, но всъщност не го е правила и е продължила да има клиенти от щата, както и да печели от тях. Освен това компанията не се е регистрирала като брокер на ценни книжа и суровини (като каквито спадат някои криптовалути). Затова главният прокурор на щата Летиша Джеймс иска не просто да бъде наложена санкция, а и спечелените пари да бъдат върнати на инвеститорите, както и постоянна забрана на Nexo да се занимава с инвестиционна или консултантска дейност в Ню Йорк.

В същия момент още седем щата в САЩ обявиха правни действия срещу Nexo. Калифорния, Върмонт, Оклахома, Кентъки, Вашингтон, Южна Каролина и Мериленд наредиха на компанията да спре депозитните си продукти в щатите, същото действие, което Ню Йорк предприе срещу Nexo през 2021 г. Допълнително според прокуратурата в Калифорния компанията е трябвало да спре депозитните си продукти още през февруари 2022 г., но това не се е случило.

Документите, публикувани от различните прокурорски офиси, са интересни не само защото хвърлят светлина върху част от финансите на компанията, но и защото те предполагат, че Nexo работи незаконно и в щати, в които компанията твърди, че има лицензи. Според сайта на Nexo компанията има лицензи в четири от щатите, поискали спиране на дейност на компанията: Калифорния, Оклахома, Южна Дакота и Мериленд.

Едно от възможните обяснения за това е, че лицензите на Nexo се издават на различни юридически дружества. Обвинението от страна на Ню Йорк отбелязва например, че сайтът на компанията се оперира само от Nexo Capital, което има лиценз за работа единствено в Канада. Повечето лицензи на компанията в САЩ са на друго дружество, Nexo Financial, но дори и в щати с лиценз компанията отново има проблеми. "Капитал" обърна внимание на сложната структура на компанията и регулаторните казуси пред такъв тип организация през октомври 2021 г.

"Капитал" изпрати на Nexo въпроси по случая, на които получи подробни отговори (виж в края на текста). Според Nexo регулаторите се фокусират върху компанията, защото е една от малкото останали след фалитите на други с подобен бизнес модел като Celsius. Самите обвинения са излезли часове преди Nexo да обяви, че е придобила дял от американската банка Summit National Bank. Тя е малък кредитор от Уайоминг с активи под 100 млн. долара, като от компанията не упоменават колко голям дял е придобит, макар да твърди, че транзакцията е минала през регулаторно одобрение.

Твърдението, че регулаторите се фокусират само върху Nexo, също може да бъде оспорено. Nexo получи писмо за спиране на дейността си в Ню Йорк през 2021 г. заедно с друга криптобанка, Celsius. Друга компания със сходна дейност, BlockFi, бе глобена със 100 млн. долара през февруари 2022 г.

Ню Йорк срещу Nexo, втора част

Според обвинението на щата Ню Йорк, Nexo работи в нарушение на закона (конкретно Martin Act and Executive Law, който регулира финансови инструменти и ценни книжа) чрез два от продуктите си - борсата в платформата, която позволява закупуване и обмяна на криптовалути, както и депозитния продукт, който позволява вкарването на криптовалути в сметка и извличането на лихвен доход от тях.

Това е втори път, в който Ню Йорк има проблем с депозитния продукт на Nexo. През октомври 2021 г. щатът нареди на Nexo да спре тази си дейност, под предлог че тя е предлагане на ценни книжа (securities). Същото писмо тогава получи и платформата Celsius, която има идентична дейност с тази на Nexo. Впоследствие при криптосрива тази пролет тя спря тегленията от потребители и към момента е в несъстоятелност.

Според прокуратурата Nexo е лъгала клиентите си, че работи съгласно закона. "Уебсайтът на Nexo и други маркетингови материали неколкократно са включвали в себе си погрешни твърдения по отношение на сигурността и съответствието със законите от страна на Nexo. Например в отговор на медийни публикации относно първоначалното разследване на офиса на прокуратурата Nexo направи грешно публично изявление, в което отрича да търгува с ценни книжа или стоки в Ню Йорк", пише в обвинителния акт. "Въпреки че Nexo предприе някои стъпки в тази насока, организацията продължава да работи като нерегистриран търговец на ценни книжа и понастоящем обслужва няколко хиляди инвестиционни сметки от Ню Йорк."

 

Летиша Джоунс, главен прокурор на щата Ню Йорк Източник: Office of the Attorney General, New York

По отношение на двата продукта прокуратурата прилага информация от компанията към регулаторите. През борсовия продукт например Nexo взима 1% от всички транзакции, което за периода между януари и май 2021 г. е отговаряло за около една трета от всички приходи на компанията - 29 млн. долара.

Депозитният продукт, наречен Earn, който работи чрез отдаването на парите на потребителите към други борси, където има нужда от ликвидност и впоследствие изплащане на лихва върху първоначално внесената сума, носи на компанията спред от 2.7%, т.е. разликата между лихвите, изплащани на потребители, и лихвите, изплащани от борсите, които имат нужда от ликвидност.

Nexo предлага различни нива на лихви на депозитния си продукт. За най-високия си клас клиенти, Platinum, лихвите достигат до 36% за по-слабо известни криптовалути като Axie Infinity, както и 12% за депозити в стейбълкойни като USDC, USDT и DAI, чиято стойност е закрепена към тази на долара. Депозитите в Bitcoin и Ethereum, най-известните криптовалути, носят съответно 7 и 8% лихвa.

Според прокуратурата след писмото за спиране на дейност през октомври 2021 г. Nexo е уведомила властите чрез имейл, че "е спряла всичките си услуги в Ню Йорк, включително Earn и борсовите услуги". Тогава Nexo твърди пред прокуратурата, че е идентифицирала около 10 хил. потребителски акаунта от Ню Йорк, от които 900 с влогове в депозитния продукт. Според щатските власти обаче спирането на продукти не се е случило. Прокуратурата се позовава на данни от самата Nexo, според които към 31 януари 2022 г. е имало 5500 активни акаунта, ползващи депозитния продукт, със средства на обща стойност 11.6 млн. долара. Към 31 юли 2022 г. броят на акаунтите е паднал до 5000, а средствата в портфейлите - до 1.88 млн. долара.

Иначе от документите става ясно, че към края на юли 2022 г. Nexo има над 93 хил. клиента в САЩ на продукта си Earn, по чиито сметки е имало около 800 млн. долара. Това също е рядък поглед към финансите на Nexo, която оперира през множество компании и приходите й на глобално ниво не са известни. В България компанията оперира през дружеството "Ен Ди Ес", в което се намира екипът, който поддържа самия продукт. За 2021 г. "Ен Ди Ес" отчита 27.8 млн. лв. приходи и 4.1 млн. лв. печалба, като към юли 2022 г. в дружеството са наети 550 души.

Може би най-важната подробност от обвинителния акт е въпросът с дружествата и кое от тях какво оперира. Според прокуратурата сайтът на Nexo се управлява от Nexo Capital. От своя страна Nexo Capital е собственост на Nexo Inc., кайманско дружество, изцяло собственост на съоснователя Коста Кънчев. Самата Nexo Capital обаче няма лицензи или регистрации в Ню Йорк, а има единствено регистрация за бизнес с парични услуги в Канада.

В Европа Nexo работи чрез дружеството си в Литва, Nexo Services, което има лицензи за опериране с виртуални валути и портфейли. Преди това компанията работеше през едноименното си естонско дружество, чиито лицензи бяха отнети. Тези лицензи обаче не се паспортизират, което поставя и европейските дейности на компанията под несигурна юридическа основа. Според някои експерти новото европейско законодателство върху криптото например би насочило компании като Nexo да се лицензират като традиционни банки, защото работят и с традиционни валути.

Официално Nexo посочва на сайта си, че не работи в България, Естония, Куба, Централна африканска република, Сирия, Северна Корея и щатите Ню Йорк и Върмонт.

Проблеми в Калифорния и не само

Заедно с Ню Йорк още седем други щатски власти са предприели координирани мерки срещу Nexo, като са забранили на компанията да оперира на тяхна територия: Калифорния, Върмонт, Оклахома, Кентъки, Вашингтон, Южна Каролина и Мериленд. Според властите в Калифорния Nexo е трябвало да спре да предлага депозитния си продукт на територията на щата и към 19 февруари е твърдяла, че вече го е направила.

Според офиса на прокуратурата това не се е случило, а причината е в автоматичното обновяване на депозитите на потребителите, което по законодателството на Калифорния се брои за продажба на ценна книга.

Данните на прокуратурата показват, че към 31 юли над 18 хил. граждани на Калифорния имат активни депозитни сметки към Nexo. Тяхната стойност е "поне 174.8 млн. долара".

Подобни данни има и в писмата на другите щати. Така например в Оклахома от 2018 г. насам компанията е имала поне 580 клиенти, които са отчели паричен оборот в платформата от 40 млн. долара. Според данните на прокуратурата в Южна Каролина 1150 граждани на щата имат депозити за 7.3 млн. долара. Щатът Върмонт обръща внимание на "одита в реално време" на Nexo, който се прави от счетоводителската Armanino. Властите там настояват, че проверката й е ограничена по обхват и не може да се приеме за реален одит на финансови параметри и не може да се приеме за доказателство на твърдението на Nexo, че активите й винаги надхвърлят пасивите. Според Armanino към 27 септември Nexo управлява 3.98 млрд. долара активи, което би означавало, че предвид 800-те млн. долара в депозитни сметки, САЩ представляват над една пета от активите ѝ.

В почти всички официални документи се цитират думи на изпълнителния директор на Nexo Антони Тренчев: "Nexo е по-безопасна, особено за по-големи клиенти, отколкото една средно статистическа банка."

Случаите не са първите юридически проблеми за Nexo. През 2020 г. група от клиенти именно в Калифорния съди компанията заради ликвидирането на техни позиции в криптовалутата Ripple, като делото все още не е приключило. Допълнително, компанията е в дългогодишен юридически спор с един от съоснователите, Георги Шулев. Двете страни бяха достигнали до споразумение по-рано през годината, но от август насам Nexo твърди, че Шулев не го спазва. Става дума за прехвърляне на собствеността на криптопортфейл от Шулев към Nexo. През юли британският съд обяви, че Шулев трябва да предаде портфейла, а в замяна да получи 1 млн. долара в Вitcoin и USDT. Според Nexo Шулев не е изпълнил указанието на съда. Шулев обжалва решението.

Nexo: Останахме единственият играч, който да попадне под прожекторите на регулаторното внимание

- Продължила ли е Nexo да предлага своя депозитен Earn продукт в Ню Йорк след cease and desist писмото преди година, както е упоменато в настоящото обвинение на щата срещу компанията?

- Успехите на Nexo се дължат на редица фактори, сред които са устойчивостта на нашия бизнес модел, правилното управление на риск, както и разбирането за необходимостта да се предлагат продукти и услуги в съответствие със законовите изисквания.

Засилената активност от страна на регулаторните органи за изпълнение на мандата си за защита на инвеститорите е напълно разбираема предвид пазарните турбуленции и случаите на обявена несъстоятелност от редица слабо управлявани компании.

Nexo, непокътната от бурята, сега остава единственият играч, който да попадне под прожекторите на регулаторното внимание. Ясно доказателство за устойчивостта на компанията е фактът, че единствено на Nexo не се наложи да бъде спасявана, да ограничава тегленията, не й се наложи да търси ликвидност от други институции, няма експозиции към никоя от фалиралите криптокомпании, не е била част от раздаването на необезпечени заеми, а тъкмо обратното - участва активно в оздравяването на индустрията посредством придобиване на затруднени компании.

Съобщението от регулаторите идва часове преди планирания за днес анонс, че Nexo e придобила дял от американска банка с федерален лиценз, след като бизнес планът за банка, в това число и партньорството с Nexo по отношение на дигитални активи, е получил одобрение от щатския банков регулатор. Това е значимо в цялостния контекст на битката, която от месеци се води между различните щатски регулатори, Securities and Exchange Commission (SEC), Commodity Futures Trading Commission (CFTC) и Office of the Comptroller of the Currency (OCC) за утвърждаване на това кой регулатор има юрисдикция върху съответните активности на криптокомпаниите.

Винаги сме приветствали регулаторната яснота и Nexo неотлъчно се съобразява с насоките, които регулаторите по света дават на криптопространството или на нас конкретно. Продуктът ни, посредством който нашите клиенти печелят лихва върху активите си, не се предлага в Ню Йорк още преди регулаторът да поиска спирането му през октомври 2021 г. Шепа акаунти от Ню Йорк с баланси под $1000, все още активни към тази дата, станаха повод за първото злополучно писмо. След комуникация с регулатора Nexo поетапно затвори акаунтите на всички нюйоркски клиенти, които изтеглиха наличните си активи.

През февруари 2022 г. Securities and Exchange Commission (SEC) даде ясните насоки относно лихвоносещите продукти в САЩ и Nexo стана първата компания, проактивно прекратила предлагането на този продукт за всички нови клиенти от САЩ още в същия месец, както и го спря за нови баланси на съществуващи клиенти, в пълно съответствие с публикуваните изисквания.

- Nexo разполага с финансов лиценз в Калифорния според сайта на компанията. На какво се дължи писмото за caese and desist в щата?

- Nexo притежава лиценз за потребителско кредитиране, издаден от регулатора в Калифорния през март 2021 г., както и още десетки лицензи в САЩ като част от своята прорегулаторна позиция. В щата Калифорния тече активен процес по формиране на изцяло нова законова рамка за криптоактиви, която тепърва ще урегулира цялостно другите дейности, свързани с дигитални активи, и е възможно това да е подтикнало регулатора към действията от вчерашния ден.

- Какъв е планът за действие на Nexo в случая?

- Повод за оптимизъм е, че от февруари 2022 г. има повече яснота какво регулаторите очакват, за да могат лихвоносещите продукти да се предлагат в САЩ. Nexo продължава диалога на щатско и федерално ниво в тази посока, преструктурирайки продукта си, за да бъде в съответствие с новите регулаторни реалности. Дали преструктурираните продукти ще бъдат предлагани през брокеридж услуги (Broker dealers), в какъвто Nexo наскоро инвестира; през S1 форма на SEC, или през федерално лицензирана банка, в каквато Nexo също придоби дял - Nexo заедно с канторите, които ни консултират, работи над всички тези опции.

- Ще продължи ли компанията да оперира на американския пазар?

- Важно е да се подчертае, че изказванията на регулаторите касаят единствено услугата, посредством която клиентите ни печелят лихва, и не засягат останалите продукти на Nexo, сред които са закупуването на криптоактиви, заеми, обезпечени с криптоактиви, борсови и трейдинг услуги, които продължаваме да предлагаме на нашите американски клиенти. Несъмнено в най-скоро време ще има ясен път към регулирано решение за предлагането на лихвоносещи продукти в Щатите.

*бел. ред. - болдовете, италикът и линковете са включени в отговорите на Nexo; "Капитал" не е добавял елементи към тях.


Източник: "Капитал"

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи