Калина Андролова: Милиони се източват през “Булгаргаз” чрез бутафорен мениджмънт на Деница Златева

Калина Андролова: Милиони се източват през “Булгаргаз” чрез бутафорен мениджмънт на Деница Златева

Следвайте "Гласове" в Телеграм

През 2023 г. държавното дружество „Булгаргаз“ е загубило близо 40% от пазара си, а продажбите към индустриалните клиенти спадат точно наполовина. Общо продажбите на „Булгаргаз“ са в размер на 24 млн. и 500 хиляди мегаватчаса газ (2,3 млрд. куб. метра). По договори с клиенти обаче са продадени 20 млн. мегаватчаса (1,9 млрд. куб. метра). Останалите 4 млн. и 500 хиляди мегаватчаса Деница Златева продава на борсата в България и в Гърция. Това, че действа на борсата не е проблем, проблем е обаче, че 94% от борсовите операции на директорката на „Булгаргаз“ са на колосална загуба.

Справка в документите показва, че „Булгаргаз“ губи всеки месец от действия на борсата средно около 10 млн. лева. Но има и критични месеци като например месец май 2023 г., когато Деница Златева реализира загуби от операции в размер на 37 млн. лева. Отрицателната спекулация може да се изчисли от всеки мързелив ученик, който знае да събира и изважда. Директорката на „Булгаргаз“ предизвиква излишъци, тоест издува тръбата и в Гърция, и в България, след което продава газа под цената, на която го е придобила. Така 25% от продажбите на „Булгаргаз“ се оказват пласирани излишъци на борсата на безценица. Дружеството продава газа с 20% по-евтино на борсата, отколкото по договорите си с Топлофикация. Шокиращо е, че „Булгаргаз“ продава газа на българската индустрия по 89 лева за мегаватчас (например през май), а на борсата в Гърция продава същия този газ по 50 лева за мегаватчас. Тоест купуваме от гръцката „Митилинеос“ газ, част от който после продаваме на гръцката борса на загуба. Някой може ли да обясни логиката на тази икономическа дейност на изпълнителната директорка Деница Златева, обучавана на „гениални“ финанси във външнополитическия отдел на БСП?! Целта на всяко дружество следва да е печалба. А не умишлена загуба.

Можем лесно да сметнем, че „Булгаргаз“ продава на българския бизнес газ, който е с 40% по-скъп от цената, на която го пласира на борсата. Първо е непочтено към българската индустрия. Второ, по този начин държавният доставчик е натрупал осъзнати загуби в размер на 120 милиона лева през изминалата година. Тук следва да напомня, че в предишни години газовата компания „Булгаргаз“ също е продавала количества на борсата, но никога на загуба. Има ли загадка защо енергийният министър Румен Радев покрива тези безчинства?! Или всички можем да се досетим.

„Булгаргаз“ е единствената газова компания в света, която търпи загуби! При това е бивш монополист на пазара. Деница Златева превърна компанията в донор на разни фирми, които със сигурност се отблагодаряват за любезността й да въвежда дружеството в режисирани загуби. Държавата налива пари под формата на заеми, а отгоре на това „Булгаргаз“ иска и компенсации. За кое? За това, че „Булгаргаз“ продава количества на загуба, включително на фирми близки до „Газпром“?! Няма схема за източване на ресурси в държавата, която да не е свързана с фирми, чийто генезис е в комунистическата номенклатура. Например Деница Златева е загубила от сделка с подобна нашенска фирма едни 6 млн. лева само през въпросния месец май. Случайност? Не. Просто дружеството е удушено за извличане на пари от държавата през бутафорен мениджмънт.

Тъй като темата за договора с турската БОТАШ (отделна тема от борсовите спекулации) е във фокуса на общественото внимание, полезно е обществото да знае от кои фирми-доставчици дружеството „Булгаргаз“ е закупило газ през изминалата година. По дългосрочния договор с азерите българският доставчик е получил 10 млн. и 500 хиляди мегаватчаса. На следващо място по обем са гръцките „Митилинеос“ и ДЕПА общо с 11 млн. мегаватчаса. Американската фирма „Шениер“ е доставила общо 1 млн. 584 хиляди мегаватчаса. От британската „Шел“ сме получили 810 хиляди мегаватчаса. От френската „Тотал“ - 522 хиляди мегаватчаса. МЕТ са ни продали 514 хиляди мегаватчаса. Българската „Колмар“ е участвала с 513 хиляди мегаватчаса. От „Булгартрансгаз“ и „ДЕСФА“ са влезли за балансиране 132 хиляди мегаватчаса. Става кристално ясно, че извън азерския газ най-много количества сме получили от гръцките доставчици, плътно свързани с „Газпром“. Но сме държали да почерпим по малко и всички останали, а именно американци, британци и французи, независимо на каква цена.

Абсурдът, който се развива в „Булгаргаз“, може да се илюстрира и с още факти. В момента в газохранилището „Чирен“ има 3 млн. и 200 хиляди мегаватчаса природен газ на цена 215 лева за мегаватчас. Отделно в Турция има 1 млн. и 358 хиляди мегаватчаса от американската компания „Шениер“ на цена 201 лева, които Деница Златева не смее да вкара у нас. Защото парното на гражданите ще стане безбожно скъпо, а бизнесът трябва да спре да работи. За тези количества общо, в „Чирен“ и Турция, дружеството „Булгаргаз“ е платило 960 млн. лева. Обаче в момента пазарната стойност на тези количества е 273 млн. лева, тъй като към днешна дата цената на Нидерландската газова борса TTF, по която ценообразува цяла Европа, е 30 евро за мегаватчас. Тоест българският народ ще трябва да плати извънредно разликата от 687 млн. лева в резултат на политическите и финансовите експерименти на едно скандално управление – и на държава, и на дружество.  

Газът от „Шениер“ е поръчан през ноември, за да бъде доставен през април миналата година – 1 млн. 585 хиляди мегаватчаса. Но тъй като цената е няколко пъти по-висока от цената на газа на борсата през април, Деница Златева решава да купи заместващи количества на по-ниска цена. Така „Булгаргаз“ купува още 500 хиляди мегаватчаса газ от „Тотал“ на цена 100 лева, паралелно с шениерските наличности за над 200 лева за мегаватчас. Американците, отчитайки смущаващата разлика в цената, предлагат на Деница Златева да плати неустойка и доставката да не се осъществи. Тоест „Булгаргаз“ да понесе по-малка щета. Но нашата мениджърка, която се е специализирала в икономика на загубите, отказва категорично, за да не разочарова американското посолство. Златева решава да плати 165 милиона долара за газ, по-голямата част от който още не го е доставила от Турция.

Деница Златева не управлява дружеството „Булгаргаз“ почтено и с финансова грамотност. Тъкмо обратното. Върти безстопанственост, като предпоставя умишлени загуби. Тези загуби стават под носа на Министерството на енергетиката, на БЕХ, на членовете на редица бордове, на които държавата плаща високи заплати, за да осъществяват контрол върху решенията на държавните дружества. И бих казала, не само под носа. Загубите се случват със съдействието на властта, която налива в дружеството пари под формата на заеми, за да може директорката да ги извежда към частните джобове. Деница Златева е обобщен образ на начина, по който се източват държавни дружества. Държавните дружества губят методично, а парите се извличат от частни фирми, като операциите се легитимират съобразно същността на конкретното дружество. Но винаги са крайно необходими. В този ред на факти, през прословутия месец май 2023 г., който ползвам за пример, „Булгаргаз“ извършва 1372 сделки на борсата и всички до една са на загуба. Златева всъщност не е изпълнителен директор, тя е опция за източване!

„Булгаргаз“ е в технически фалит. Но обявява намаление на цената на газа. Защото Деница Златева не вади количествата скъп газ, а купува нови количества на по-евтини цени. „Булгаргаз“ дължи милиард и половина лева към хазната и БЕХ. А Деница очаква държавата да я компенсира за скъпия газ в „Чирен“. Тоест очертава се да се налеят около 2 милиарда лева в дружеството. Но междувременно продължаваме да плащаме по 486 хиляди долара на ден по договора с БОТАШ за услуга, която не ползваме. Или да кажем, че сме ползвали инцидентно, само за танкерите на „Шениер“, но още не сме си прибрали газа. Деница Златева е отговорна и за договора с БОТАШ, който извън всяко съмнение е безобразен. Договор се сключва на основата на реципрочност. А не на остра несиметричност. Напълно изгоден за едната страна и напълно неизгоден за другата.

По повод на отбранителния апостроф, който може да бъде направен с цел да се защити източването на „Булгаргаз“ с нещо от сорта „ама Деница продава излишъците на борсата, защото й се налага да балансира“, следва да отбележа, че тези излишъци са преднамерено предизвикани. В този бизнес има свръхточно планиране. Не може да поръчваш 10 единици, да продаваш по договори 6 единици, и да се „налага“ останалите 4 единици да пускаш под себестойност на борсата. Векторът на работа е следният: първо сключваш договорите с клиентите, после поръчваш обема на газа. Само че Деница желае да реализира загуби, те й носят лично щастие. Бизнесът на „Булгаргаз“ са дългосрочните договори, а не борсата. Борсата е опция за балансиране и печалба (ако си умен!), но не е платформа за системни ежемесечни загуби на дружеството.

Ако „Булгаргаз“ беше частна фирма, дали щеше да купува повече газ, отколкото е нужно, за да продава излишъците на борсата на по-ниски цени, отколкото е цената на придобиване на газа?! Дали някой частен собственик би оставил Деница да реди загуби след загуби? Или би я оставил с тези финансови знания да почиства прозорците?! Именно заради тези безобразни практики по източване на държавните дружества, неолибералната доктрина се бетонира във фанатизъм за максимална приватизация и изтласкване на функциите на държавата единствено до пазач на уличната сигурност! Бруталното източване на държавните дружества е най-силният аргумент, че държавата е лош мениджър. „Булгаргаз“ под управлението на Деница Златева е типичен пример за груба злоупотреба с държавен ресурс под любезния чадър на властта.    

Източник: infacto.bg

 

 

Коментари

 • Свилен

  04 Фев 2024 14:54ч.

  Физиономията на тази Деница Златева е толкова плоска , колкото и номера и.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  04 Фев 2024 17:53ч.

  Долу ръцете от любимката на Боко !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пантуди

  04 Фев 2024 15:33ч.

  След подобна публикация би трябвало да очакваме прокуратурата да се самосезира. Очакваме ли го наистина?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Lindentown

  04 Фев 2024 15:48ч.

  Деница Златева застана начело на "Булгаргаз" веднага след назначаването на служебното правителство на Г.Донев. Без никаква експертиза в покупко-продажбата на газ. Старият шеф Л.Йоцов уж беше спец в газовите дела, ама и той прилагаше подобни схеми - продаваше газ на Турция например на цена 7-8 пъти под цената, на която продаваше газ в България. Защо я търпят Деница Златева толкова време ( тя е на поста си от август 2022) - това е въпросът! Та имаме нов принципал от началото на юли 2023- Румен Радев. Уж и той енергиен експерт (макар и в ядрената енергетика). Беше зам-председател на АИК ( асоциацията на индустриалния капитал) - логиката сочи, че именно членовете на АИК би трябвало да губят най-много от сегашното състояние на газовия пазар в България. Вярно, "Булгаргаз" далеч не е единственият играч, и може би точно тук е разковничето. Кои от другите играчи печелят най-много, и то за сметка на поведението на "Булгаргаз"....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Santana

  04 Фев 2024 16:00ч.

  Тази Андролова има обсесия по отношение на президента. Струва ми се, че ще се задави с него. Всеки човек трябва да има някаква мярка, но тази е "включена" и се съмнявам, че ще се опари жестоко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Путин

  04 Фев 2024 16:26ч.

  Източваха се по времето на договора с Газпрам, че Луканов го убиха за това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хабер

  04 Фев 2024 18:14ч.

  Златева не ми е симпатична и назначението и в БГаз открито ме подразни. Категорично няма да играя неин адвокат. Нека изречем кратко още няколко субективни твърдения. Златева не разбираше абсолютно нищо от газ, колко разбира сега - не знаем. Златева имаше и има познания по корпоративен мениджмънт, право и счетоводство. Андролова няма никаква представа от газ, търговия и управление. Тя притежава обсесивна маниакалност, вероятно подплатена с възмездни поръчки, да бие колкото се може по-здраво по Президента! А пък Андролова я бива в приказките. Същото важи и за Мадам В., която през миналата седмица беше сътворила една откровена и пресилена агресивна гнусотия за Радев. При телевизонните си изяви в края на седмицата не посмя да повтори написаното. Радев не е облечен в бяло, демонстрира дразнеща непоследователност в изяви вън и вътре, но в сравнение със сглобкаджиите е невинен младенец! Критичността е добре да се постави в контекст. Намеците на Андролова за корупционна търговия със служебно положение, умишлена безстопанственост и всички смърни грехове трябва да се докажат. Тя не се интересува от това и изпробва инструмента: Думам ти дъще, сещай се Радев! Това и е поръчано, за това и е платено, това и прави! Не познавам детайло дейността на Златева, не мога напълно да изключа някакви опити за бъркане в кацата, но търговията с газ има огромни специфики, а пък пазарните развития през последната година и повече бяха толкова изненадващи и дори безпрецедентни, че могат да се потърсят и други обяснения за тъжната картина. Лекции няма да водя, няма да адвокатствам! Самата Андролова несръчно и скромно е споменала бегло, очевидно цитирайки този, който и е диктувал, без да съобразява, че с елементи от написаното, частично оневинява напълно Златева. Формалнологически това е доста тъжно! Тъжно е също, че дори след заравянето си в проблемите, за сътворяване на това "разследване", тя продължава да няма и хабер по темата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Lindentown

  04 Фев 2024 19:06ч.

  Това е поредната статия на К. Андролова на тема "газ" и "Булгаргаз". Писала е доста по тези проблеми през последните 2-3 години, и е логично да се допусне, че е подготвена. Доколкото имам спомени, тя е завършила спец. "Икономика", та очевидно има и някаква по-сериозна база. Д. Златева цял живот се е въртяла около партийната софра, тя реален корпоративен опит до скоро нямаше. А Радев си е за атакуване отвсякъде! Той забърка голямата политическа каша, той реално вкара Кирчовците и Кокорчовците в управлението. Той демонстрира липса на всякаква визия. Той излъга хората (още в края на 2019), че ще предложи конституционни промени - и когато бе належащ моментът, не направи нищо. Точно Радев се обгради с хора на Г.Гергов -Свинаря - това да не би да е политически чистоплътно?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хабер

  04 Фев 2024 19:41ч.

  Като е подготвена, защо дискретно е пропуснала да спомене, че ДЗ е в Булгаргаз от август 2022 г., Напълно "случайно" точно през август 2022 цената удари умопомрачителните 340 Е/мвч. при пълно отсъствие на яснота и перспективи, необходимост от пожарни мерки и действия. Хвърлена на лъвовете! Много бързо забравяте! Сега цената е 30 Е. Първо американците заляха пазара, сега обаче заради Тексас спряха износа. Ами ако цената се върне на 340?!? Ще пеете ли тогава оди за възхвала? Невъзможно? А Андролова какво ще пее, а ще пее ли въобще!? То и през 08.22 беше невъзможно! Арабите се дърпат, американците избягаха, сета само остава да друсне яко в Иран, 404 или другаде, пък да видите тогава звезди посред бял ден! Най-много обичам управленци и инвеститори, който се подиграват на грешките на другите, но като гледат исторически данни! Търсене на възможност за дългосрочни гаранции и възможности от гледна точка на пазара към онзи момент беше естествена стъпка. Щях да ви питам ако бяхте изкарали една зима със замръзнали многознаещи задници! Оценката на сделката с Боташ не е работа на Андролова. Защо Калина си позволява да обяснява ту в м3, ту в Мвч. Аз знам, ти може също да знаеш, какво значи, ама това не е работа на обикновени потребители. Нечестно и тъпо е! Хайде по-полека със специализираните познания на Андролова по корпоративно дело, че на сцената ще се спукаме от смях. Като толкова разбира, да беше обяснила за Шиниър - имало ли е клауза "тейк ор пей", как е договорено, кой, кога и как е договорил, каква е била цената, колко е била обсъжданата неустойка? За да знае Андролова за неустойката, очевидно и се СУФЛИРА. Американците подаръци не правят! А пък суфльорът е изтъкан от човещина и влизане в положение. Хайде моля по-полека!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Lindentown

  04 Фев 2024 19:54ч.

  Е, добре, след като моментът през август 2022 е бил толкова "сложен", защо сложиха начело на "Булгаргаз" точно Д.Златева - очевидно човек без всякаква биография за подобни "сложни" моменти?! И това несъмнено е станало със знанието на Радев! Колкото до "Боташ" - оценка за сделката, и то еднозначно, дадоха и хора като Р.Овчаров - той поне наистина е човек с някакъв богат опит в тая област. Естествено е иначе авторката да има контакти/източници, чрез които да знае повече и за цени, и за неустойки....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  04 Фев 2024 19:25ч.

  Имам усещането,че Андролова, както и Томова, правят метани на ДПС. Повод за това ми дава една нейна статия в която се говори за това,че руснаците ще действат с турците на Балканите (да,бе) и видиш ли ролята на ДПС ставала "ключова". Искам да и обърна внимание, че за да точиш баница се иска не само желание, но и талант.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи