Какво представляват конвектоматите: Принципи на работа

Какво представляват конвектоматите: Принципи на работа

Ако искате да оборудвате своя хотелски или ресторантьорски бизнес с готварско оборудване от най-висок клас, едва ли бихте могли да се насочите към нещо, което да предлага по-високо качество на работата от така наречените конвектомати. Но нека започнем по-отначало.

Какво представляват конвектоматите

Конвектоматите са професионално кухненско оборудване, които се използват все по-широко в ресторанти, хотели, кетъринг компании и други хранителни предприятия.

Те представляват вид печки, която използва конвекционен въздухов поток за приготвяне на храната. Този тип уреди предоставя равномерно и ефективно приготвяне храна.

Това, което ги прави много търсени, е фактът, че позволяват подготовката на големи обеми храна за кратък интервал от време, като в същото време се запазва вкуса, текстурата и хранителната стойност на ястието.

Принцип на работа на конвектоматите

Основните моменти в процеса на работа на конвектоматите са следните:

     - Конвекционен вентилатор

Конвектоматите са оборудвани със специален вентилатор, който осигурява циркулацията на горещ въздух вътре в пещта. Този вентилатор предоставя равномерно разпределение на топлината в камерата, което позволява на храната да се приготвя по еднакъв начин навсякъде;

     - Точен контрол на температурата

Конвектоматите разполагат с точен контрол на температурата, който позволява на готвачите да задават желаната температура за приготвянето на различни видове ястия;

     - Влагозапазваща система

Някои конвектомати са оборудвани със специални системи за управление на влажността, които позволяват на готвачите да регулират нивата на влага в уреда. Това е полезно при приготвянето на различни видове храни, където запазването на влагата е важно;

     - Програмиране на време и температура

Много конвектомати разполагат със системи за програмиране, които позволяват на готвачите да зададат различни стъпки на готвене, включително време, температура и вентилация. Това позволява на кухненския персонал да постигне консистентни резултати при готвенето на сложни ястия, без да се ангажира през цялото време само със съответното ястие;

     - Големи обеми

Конвектоматите са способни да приготвят големи обеми храна едновременно, което е особено полезно за ресторанти и други хранителни предприятия с висока динамика и натоварена клиентела.

Управление и настройки, позволяващи широко приложение на уреда

Повечето конвектомати са уреди с механично управление (можете да разгледате предложенията на MixHoReCa.com).

Обикновено, таблото за управление е разположено встрани от камерата, макар на някои уреди да се намира и под вратата.

Конвектоматите са важен инструмент в професионалните кухни, тъй като позволяват на готвачите да приготвят широка гама от ястия с високо качество и ефективност.

Те могат да се използват за печене, готвене на пара, изсушаване, размразяване и много други процеси, които са важни за предоставянето на вкусна и апетитна храна на клиентите.

Коментари

Напиши коментар

Откажи