Какво направи Китай така, че Apple да загуби $200 милиарда за два дни

Какво направи Китай така, че Apple да загуби $200 милиарда за два дни

Автор: obektivno.bg

Акциите на Apple паднаха с 2,9% след съобщенията, че Китай планира да разшири забраната за използване на iPhone за подкрепяни от правителството агенции и компании.

Инвеститорите се притесняват от способността на най-скъпата публична компания в света да прави бизнес във втората по големина икономика в света.

Тази седмица Apple отбеляза най-големия си спад  от повече от месец. Компанията загуби около 200 милиарда долара за два дни, а акциите й в момента са най-зле представящите се в Dow Jones Industrial Average, съобщи CNN.

Забраните може да са зловещ знак за Apple.

Китай е най-големият външен пазар за продуктите на компанията, а продажбите в Китай представляват около 1/5 от общите приходи на компанията през миналата година.

Apple не разкрива продажбите на iPhone по държави, но анализатори от изследователската фирма TechInsights изчисляват, че през последното тримесечие е имало повече продажби на iPhone в Китай, отколкото в САЩ. Apple също произвежда по-голямата част от своите iPhone в китайски фабрики.

Базираната в Купертино, Калифорния, Apple също играе важна роля в икономиката на Пекин, пише Брандън Ниспел, анализатор в KeyBanc Capital. Поради това компанията „в исторически план се е смятала за относително защитeна в Китай от правителствени ограничения“.

В сряда Wall Street Journal съобщи, че Китай е забранил използването на iPhone за служители на централното правителство и че мениджърите са уведомявали персонала за забраната чрез чат групи или срещи.

В четвъртък Bloomberg съобщи, че тези забрани са били разширени за подкрепяни от държавата фирми, включително енергийния гигант PetroChina, които наемат милиони работници и контролират огромни части от китайската икономика.

Според анализатори от Bank of America потенциалната забрана на iPhone идва след нов флагмански смартфон от висок клас, пуснат от китайския производител Huawei. Съвпадението, казаха анализатори, е „интересно“.

Правителството на САЩ заяви, че проучва новия китайски смартфон. Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан каза по време на пресконференция в Белия дом, че Съединените щати се нуждаят от „повече информация точно за неговия характер и състав“, за да определят дали страните са заобиколили американските ограничения върху износа на полупроводници, за да създадат новия чип.

Акциите на технологичните компании паднаха след новината. Nasdaq Composite падна с около 0,9% в четвъртък, а секторът на полупроводниците падна с повече от 2%.

 

Коментари

 • Apple не е загубила нищо

  11 Sep 2023 13:14ч.

  Загубили са акционерите й. Сред които има китайски, близкоизточни, руски и други незападни компании и физически лица.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Apple не е загубила нищо

  11 Sep 2023 13:22ч.

  факт. няма как да изгубиш въздух.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въздух е за полезните идиоти

  11 Sep 2023 13:30ч.

  Тарикатите от руската власт и олигархията дават мило и драго през различни офшорки и инвестиционни фондове да инвестират това, което са откраднали от мужиците, точно в такъв въздух.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То и Интернет е въздух,

  11 Sep 2023 14:16ч.

  Което не пречи рубладжиите да го ползвате.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Въздух е за полезните идиоти

  11 Sep 2023 14:59ч.

  от 1991 г. цялата американската икономика е спекулативна и се дължи на въздух. само през 90-те финансовите спекулации се равняват на 1,29 трлн. долара на ден, което e равно на сумата на валутните резерви на всички страни по света и пет пъти повече от сумата на всички междувалутни транзакции извършвани за ден. към днешна дата тези 1.29 трлн. са се умножили десетократно. така, че по-леко като помпрехласването оо пазарни капитализации и прочие финансов боклук. и още нешо интересно - близо 80% от всички доларес напечатани от САЩ за цялата им история са напечатани в последните ... три години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И тогаз питам аз

  11 Sep 2023 16:53ч.

  Защо руснакът масово обръща спестяванията си в долари и срина курса на рублата. Защо Китай прави опити да купува горива в юани, но продава всичко останало само в долари. Защо Русия търгува с Индия в рупии само 2 седмици и тихомълком се върна към сделките в долари. Защо в портфейлите на 99% от централните банки доларът и еврото заемат най-голям дял. Разбира се, доларът няма да е вечен. Просто аз, вие, децата ни, а на някои и внуците няма да сме живи да видим неговия край.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • стига си дрънкал

  11 Sep 2023 18:04ч.

  Кой те излъга за масовото бе, това са си твои празни фантазии, както и журналистически подвеждания. Нищо не прави Русия - спекулантите по борсите определят курса, а руският бюджет ускорено се пълни с рубли, не с долари. В долари обръщат само разни играчи, които са не повече от 2% от населението.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калински

  11 Sep 2023 19:18ч.

  И тогаз питам аз. Е, хайде сети са сам защо, руснаците сринаха курса на рублата. ;) Доларът няма да е вечен и ще си замине, както казваш и ти, но няма да е толкова далеч във времето. Това са дългосрочни процеси и китайците и Брикс като цяло това го знаят. Те ще го направят бавно и полека, защото, ако го направят бързо ще сринат световната икономика, която сега е основно зависима от долара, и разбира се те също ще пострадат. И то доста сериоано, тъй като икономиките на държавите и търговията са скачени съдове. Затова и пипат внимателно. Но ще сме живи да го видим. На американския долар и влиянието на САЩ им давам максимум 10 години. Така че няма да е толкова далеч в бъдещето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Забравете за БРИКС

  11 Sep 2023 19:32ч.

  Истинската сила е Китай, който ползва БРИКС само като прикритие. Китай може да си позволи да бие дузпата на долара едва когато износът му за Запада падне под този за останалия свят. Колко скоро ще стане това? Според мен не и в следващите 50 - 70 години. Да не забравяме, че през това време за мястото на Китай като работилница на света претенции ще предявят Индия, Африка, Индонезия, Бразилия…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Ат.

  11 Sep 2023 13:22ч.

  Oчакван ход, след като янките забраниха китайските технологии за телекомуникации, че и чипове ... не че е голям удар по Епъл, но определено няма да е приятен ако им паднат продажбите с 15-20 %. Няма да се изненадам ако американците пък забранят Хуавей дори да продават телефони в САЩ ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четящ

  11 Sep 2023 16:54ч.

  Не било голяма загуба няколко стотици милиарди долара ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Ат.

  11 Sep 2023 18:48ч.

  След няколко дни, до седмица ще пуснат новия Айфон 15, което ще им надуе цените на фондовата борса отново и ще си върнат 200-те милиарда, тъй че наистина не е голяма загуба ... но в тоя отрязък от време от падането до вдигането на цената на акциите ще има малко алъш-вериш, капиш ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • как е възможно

  11 Sep 2023 13:41ч.

  китайци да си направят чип? Как е възможно руснаци да ни бият във война? "Америка" да не би вече да не е велика?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • като

  11 Sep 2023 13:43ч.

  си наречеш държавата САЩ -Америка (което е името на 2 континента) , очаквай Русия да се нарече Евразия . След като те набие, де!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е колкото целия

  11 Sep 2023 14:15ч.

  Валутен резерв на Матушката ви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТАСС е длъжна да съобщи

  11 Sep 2023 14:48ч.

  Валутен резерв на Матушката НИ е 586 000 000 000 $ бе галфон !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Беше. Допреди два месеца.

  11 Sep 2023 14:56ч.

  От май 2023 се топи с такива темпове, че в края на 2024 г. ще е по-малък от валутния резерв на БНБ. Путин прави всичко възможно да доведе руснаците до паша на прясна трева, черпейки ценен опит от дебелото си приятелче от КНДР.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бацко (11:56), евроджендърче недоклатено, жълтопаветниче некъпано! Ако може некава връзчица към сие твърдени!

  11 Sep 2023 15:34ч.

  Ма да не е ПИК, мик, дир, капитал, медиапул etc.! Или друга либерална парцалива нещо си! И, козяк, незачет! Опорките! Опорките днес много нефелни, бе! И, баценце, либерастче, не се напиняй, козяшки лебец нема да има за тебе днес! Анадънму?😀

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хаха

  11 Sep 2023 16:08ч.

  Рупли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  11 Sep 2023 14:26ч.

  Требе да не си у ред с главата за да даваш пет десет пъти повече пари за боклуците на Епъл вместо да си купиш пет или десет китайски смартфона за тия пари.Шиаоми, Хуауей, Опо, Виво, Леново и т.н... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Именно

  11 Sep 2023 14:52ч.

  Айфоните са за балъци..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Явно в Москва живеят

  11 Sep 2023 15:01ч.

  само балъци, щом след година и половина официално оттегляне на марката от Русия, IPhone продължава да е най-купуваният смартфон. Разбира се, доставят го контрабандно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Балъци има навсякъде..

  11 Sep 2023 15:18ч.

  Във Вашингтон и Ню Йорк, как вървят продажбите на айфони, ще споделиш ли, или само от Москва имаш наблюдения..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И с 30 % надценка

  11 Sep 2023 16:09ч.

  Хахаха

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всеки заслужава политиците си

  11 Sep 2023 16:57ч.

  Няма такова племе. Държавата му е на последно място в Европа по всички положителни показатели, да не говорим за Африка, но гледа и коментира Русия и САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е с надценка

  11 Sep 2023 17:04ч.

  IPhone в Москва може да се купи за по-малко пари, отколкото в Берлин и Париж. Причината: заради контрабандния внос цената не включва мита и косвени данъци. Това в крайна сметка е добре за Запада, защото така парите на руснаците не стигат до Путин, а изтичат пряко към западните производители.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И с 30 % надценка 11 Sep 2023 13:09ч. Хахаха

  11 Sep 2023 18:06ч.

  От утре целият свят ще се подиграва с тебе - мощно хахахаха!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ваксиниран веган

  11 Sep 2023 17:47ч.

  Новия Huawei P60 pro бие всички Samsung-и и IPhone-и в рейтингите на Dxomark, при това е по-евтин. Въпреки всички санкции, които му удрят реднеците. А новия Huawei Nova 60 pro вероятно ще е още по-добър. Едно време китайците копираха Samsung и IPhone, а сега е обратното и Samsung и IPhone се движат с 1-2 години закъснение от китайците. Заради проблема с чиповете Huawei продават телефони с чипове за 5G само на вътрешния пазар, а за навън - само 4G. Когато китайците започнат да си правят и чиповете, което не е много далеч във времето, това ще е краят на либерасткото смартфоностроене. Купуването на IPhone сега е чисто имиджово или казано по нашенски - гъзария, а скоро ще е ретро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не съветвам никого, който

  11 Sep 2023 18:16ч.

  живее в България или друга държава от Западния свят, да инвестира повече от 300 лв. в китайски телефон. При първото по-сериозно напрежение между САЩ и Китай телефончетата ще угаснат. Двете страни взаимно ще се обвиняват кой е направил белята. Истината никога няма да излезе наяве. Просто ще се наложи да си купите нов западен смартфон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ваксиниран веган

  11 Sep 2023 18:50ч.

  Хуавей разработиха 5G доста преди Западния свят, над който Западния свят още се блъска и което е истинската причина да им наложат санкциите, а вече са вдигнали и спътниците за 6G преди повече от година, така че телефончетата им много трудно ще угаснат. Китайците имат и собствен аналог на GPS, а колко е добър ще разберем, когато американците му ударят стопа, което вероятно ще стане рано или късно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  11 Sep 2023 19:51ч.

  а пък аз ги съветвам да си купят само китайски IPhone, и отрочетата си на Запад да съветват и те да си купят китайски, и спестяванията да си ги държат само в рубли. И най-важното, вече има законова основа да емигрират в Рашистка Фашагия, да се възползват от нея, нали това досега ги е спирало да не го правят. Крайно време е всеки рашистки дебил да започне да си плаща за глупостта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи