Intel се подготвя за свиване на пазара на персонални компютри през следващите месеци

Intel се подготвя за свиване на пазара на персонални компютри през следващите месеци

Коментарите на Intel по време на конференцията на Bank of America не се ограничиха до обсъждане на сроковете за увеличаване на броя на сървърните процесори Sapphire Rapids. Новият финансов директор Дейвид Зинснер призна, че макроикономическите трудности, които засягат цялата индустрия, няма да пощадят неговата компания. Недостигът на компоненти, блокирането и инфлацията са посочени като основни врагове на динамичния пазар на персонални компютри през тази година.

Тъй като събитието беше предназначено за финансови анализатори, те веднага направиха изводи от забележките на представителите на Intel. Експертите на SMBC Nikko Securities America например възприеха липсата на намерение от страна на ръководството на Intel да преразгледа прогнозата си за приходите за второто тримесечие като сигнал, че въздействието на китайските блокирания заради Covid-19 ще се пренесе върху третото тримесечие и втората половина на годината като цяло.

Финансовият директор на Intel говори за въздействието на блокирането на производството в Китай в контекста на възможността за по-ниско търсене на продуктите на компанията през тази година. В същото време Зинснер не коригира в посока надолу прогнозата за приходите за второто тримесечие - очевидно компанията все още очаква да получи около 18 млрд. долара за периода. Въпреки това представителите на Intel трябваше да признаят, че в близко бъдеще компанията ще трябва да работи в по-лоши условия от предварително очакваните.

Според Зинснер макроикономическите събития ще окажат влияние върху бизнеса на Intel, какъвто е случаят с повечето корпорации извън пазара на полупроводници. Той обясни, че конкретно за Intel три фактора ще бъдат ключови и ще допринесат за намаляването на приходите. Първата е липсата на достатъчно компоненти, за да могат клиентите на дружеството да произвеждат готови продукти в достатъчни количества. Например преносим компютър не може да бъде предоставен за продажба, ако има процесор и чипсет на Intel, но не разполага със захранваща електроника или други компоненти от нисък клас.

Вторият фактор, който очевидно възпрепятства ръста на приходите в сегмента на персоналните компютри, е корекцията на наличностите в складовете на клиентите. Последните са закупили повече компоненти по време на дефицита, отколкото са могли да използват в собствените си продукти, а сега отслабеното търсене ще забави продажбата на съществуващите запаси и следователно новите покупки на компоненти от партньорите на Intel ще започнат по-късно от планираното.

И накрая, въздействието на блокирането заради Covid-19 в Китай би трябвало да подкопае не само способността на клиентите на Intel да произвеждат продукти в страната, но и да ги продават на вътрешния пазар, който е доста голям. Както признава Зинснер, и трите фактора са се проявили по-силно през настоящото тримесечие, отколкото компанията първоначално е очаквала. Втората половина на годината изглежда още по-неясна за ръководството на Intel, отколкото преди месец. Китайският пазар ще се възстанови от последиците от блокирането по-бавно от очакваното, въпреки че според финансовия директор това едва ли ще окаже значително влияние върху дейността на компанията през втората половина на годината. Не трябва да се изключват и нови блокирания, както предупреди Зинснер.

В дългосрочен план Intel се надява да постигне ръст на приходите от 10-12% годишно до 2025 или 2026 гodina. До края на прогнозния период маржовете на печалбата трябва да нараснат до 54-58 %. След три години финансовите потоци на Intel трябва да се нормализират, след като бъдат направени всички планирани инвестиции.

Коментари

 • Грандоманите останаха по гащи

  09 Юни 2022 21:39ч.

  Няма матриал, няма! Щяли да заменят хората с роботи, те не могат ги произведе. Скараха се с Русия и Китай, с целия свят дето има матриали, сега ще се свият до неузнаваемост. То само с велики главоблъсканици не става, бе сульовци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи