Илон Мъск се похвали с повече от 1 милион терминала Starlink

Илон Мъск се похвали с повече от 1 милион терминала Starlink

След като изпрати в орбита поредното съзвездие от 52 спътника Starlink, Елон Мъск, ръководител на компанията доставчик SpaceX, обяви, че броят на потребителските терминали, произведени от неговата компания за свързване към Starlink, е надхвърлил 1 милион.

Компанията успя да достигне етапната граница от един милион терминала за по-малко от две години след стартирането на услугата. Доставчикът започна да приема предварителни поръчки за широколентови услуги през февруари 2021 година. Миналата събота SpaceX използва ракета Falcon 9, за да изведе в орбита още 52 спътника Starlink, с което общият брой на спътниците достигна около 3400. Наскоро Мъск обяви, че услугите на доставчика вече са достъпни на всички континенти, включително Антарктида. SpaceX не разкрива броя на абонатите, обслужвани от доставчика, но през май компанията съобщи, че услугите ѝ са били използвани от 400 000 души.

Продуктовата гама на Starlink включва терминали за различни приложения. Някои са предназначени за домашни потребители, други са произведени за кораби в рамките на проект с круизния оператор Royal Caribbean, има и авиационно оборудване за Hawaiian Airlines и проекта Microsoft Azure Orbital Cloud Access. Наскоро Ookla публикува доклад, в който се посочва, че скоростите на връзката на Starlink са намалели в световен мащаб през последната година, което се дължи на увеличаването на броя на абонатите.

Коментари

Напиши коментар

Откажи