"Газпром" може да намали до исторически минимум добива на газ

"Газпром" може да намали до исторически минимум добива на газ

Руската компания "Газпром" може да намали производството си на газ до под 400 млрд. кубични метра заради намаляване на количествата за износ. Това мнение изразяват в доклад анализатори от руския неправителствен Център за енергийно развитие, цитирани от ТАСС.

"Ако тенденцията на спад в износа продължи, което изглежда най-вероятно, тогава производство на "Газпром" през настоящата година за първи път в съвременната история на Русия може да не надхвърли нивото от 400 милиарда кубични метра газ", пишат анализаторите в свой доклад. Според тях динамиката на производството основно се влияе от температурите през зимата. Засега обаче изглежда, че достигането на това ниво е много малко вероятно, предвид че руският гигант е запълнил местните газови хранилища до висока степен преди предстоящия отоплителен сезон.

Повече от 90 на сто от спада на среднодневния добив на газ в Русия през юли спрямо юни се дължи на "Газпром", като холдингът е произвел само 24 милиарда кубични метра синьо гориво. През август производството може да намалее до 22 милиарда кубични метра, прогнозират изследователите. Това се обяснява с факта, че търсенето на газ през август традиционно е най-слабо.

По-рано "Газпром" съобщи, че за първите седем месеца и половина на годината е намалил добива с 13,2 на сто спрямо същия период на 2021 г. до 274,8 милиарда кубични метра. В края на април заместник-председателят на му Виталий Маркелов заяви, че холдингът планира да произведе 494,4 милиарда кубични метра газ до края на годината в сравнение с 514,8 милиарда кубични метра през миналата година.

Възможно е и руските петролни компании леко да намалят добива си, като до края на декември годишния спад вероятно ще е с 0,8 на сто до 520 милиона тона (3,86 милиарда барела), пише още в доклада на Центъра за енергийно развитие.

В края на май вицепремиерът Александър Новак призна, че до края на годината производството може да спадне до 500 милиона тона спрямо 524 милиона тона през предходната година. Според анализаторите обаче подобна прогноза сега изглежда много консервативна, тъй като е направена в ситуация на много по-голяма несигурност, а текущото ниво на добив "означава, че в края на годината производството вероятно леко ще спадне".

Експертите оценяват среднодневното производство на петрол и газов кондензат в Русия през юли на 10,75 милиона барела или ръст с 0,4 на сто спрямо юни. Средното производство за първите шест месеца от годината възлиза на 10,67 милиона барела на ден. "Нашата базова прогноза предполага, че през август производството ще продължи леко да нараства, достигайки 10,8 милиона барела на ден, а след това от есента ще намалее до 10,0 - 10,3 милиона барела на ден, за да стигне нива от около 9 милиона барела на ден през декември на фона на влизането в сила на санкциите на Европейския съюз", пише също така в доклада.

Източник: БТА

 

Коментари

 • Копейка

  17 Авг 2022 13:01ч.

  ся разбрахте ли защо човек не трябва да си има работа с мужиците ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • палячо, искахте икономическа война - имате я!

  17 Авг 2022 14:14ч.

  Дерзайте за реална война, ама и там нямате особени шансове!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По-спокойно

  17 Авг 2022 15:26ч.

  Като гледам докъде е стигнала Русия след 6 месеца агония срещу десетократно по-слабия противник Украйна, не бих говорил толкова убедено за успех в реална война между РФ и европейските членове на НАТО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  17 Авг 2022 16:00ч.

  и аз това викам - 6 месеца агония, -25% от територията на Украйна вече не й пронадлежи. и то с малоброен контингент и доста щадаящо населението военни действия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дяволът се казва путин

  17 Авг 2022 16:28ч.

  Газпром е Гестапото на Адолф Путин-най-мракобесната и зловеща проява на рашизма като нов етап на нацизма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • При по-малко похабяване на ресурсите на земните недра Русия печели повече пари

  17 Авг 2022 13:04ч.

  Единствения проблем в момента е дохода в измислени "пари" като долар и евро, които са все едно хартишки от бонбони. Русия трябва да премине на бартерна размяна с "държавите" от НАТО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  17 Авг 2022 13:12ч.

  Да. Съпоставяш намаляването на добивите - части от единицата и увеличаването на цените - пъти. Резултат - увеличаване на приходите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европа ще става все по-малко платежоспособна това или иначе, това е необратим процес

  17 Авг 2022 13:34ч.

  Тя не само няма да е в състояние да се снабдява с енергийни ресурси, ами няма да може да потребява такова количество китайска ширпотреба както до сега. Източването на Европа от САЩ по този начин дава двояк полезен ефект за "хегемона". С други думи, т.нар. Европа е обречена на деградация до състоянието и от XIX в.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  17 Авг 2022 13:19ч.

  Тва е добре.Газпром трябва въобще да спре износа към Европа.Все пак е доста глупаво когато се води гигантска гореща война между Русия и Европа да съществува каквато и да е търговия между тях! :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще го спре

  17 Авг 2022 14:50ч.

  Със сигурност ще го спре изцяло до началото на 2024 г., тъй като вносът на природен газ и нефт от Русия ще бъде забранен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия това прави

  17 Авг 2022 15:02ч.

  Просто го прави поетапно, смислено и логично. Затова пък зависимите от газ държави ще си берат плодовете от глупостта. В крайна сметка Русия ще наложи свои условия на ползване на газ. И на всичко останали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Логика и мисъл?

  17 Авг 2022 15:21ч.

  Вие наистина ли смятате, че руснаците действат смислено и логично. Не забравяйте, че живеят в най-богата на природни ресурси държава в света, но въпреки това са по-бедни от 90% от жителите на Европа. На пръсти се броят европейските народи, което имат по-нисък жизнен стандарт от руския.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  17 Авг 2022 16:03ч.

  само тотално неграмотната либералната сволоч може да се радва, че бъдещето му ще е съпоставимо с живота през архаика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  17 Авг 2022 16:04ч.

  дай цифри троле

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дяволът се казва путин

  17 Авг 2022 16:31ч.

  Ето примери за изостаналостта на путинския райх. 90-о място по стандарт на живот при 83-о за Украйна. Русия и КНДР - резерватите на диващината, еднакво уродливи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Благодарение на цените

  17 Авг 2022 13:26ч.

  По-нисък добив, по-малко за износ, по-големи печалби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  17 Авг 2022 13:49ч.

  да, така е, единственият проблем е, че не е вярно. Като е написано на руски може да го разберете по-добре https://www.moscowtimes.ru/2022/08/10/katastroficheskii-obval-minfin-konstatiroval-kollaps-dohodov-byudzheta-a23121

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не давай линк към западна пропаганда

  17 Авг 2022 13:52ч.

  Всеки знае какви глупости се пишат на Запад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грешите

  17 Авг 2022 14:41ч.

  Горният линк е към контролирано от руските власти издание на английски език.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти грешиш

  17 Авг 2022 15:55ч.

  Предполагам, че си неграмотен. Moscowtimes е със седалище в Амстердам и се финансира от Холандия. Публикуват лъжи и затова статиите са БЕЗ автор. Така никой не носи лична отговорност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  17 Авг 2022 13:30ч.

  При очаквана цена от 4000 USD за 1000 куб.м, приходите на РФ от газ ще продължат да растат. Целта на един бизнес не е да продаде всичките си запаси веднага, а да прави приходи. Капитализъм. Къде е проблемът ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Проблемът е за руснаците

  17 Авг 2022 14:39ч.

  Проблемът за руснаците е, че кризата с доставките ще свърши, но загубените пазари на Газпром няма да бъдат възстановени. Всъщност това е добре за свободния свят, доколкото бедна Русия ще бъде по-малка опасност за своите съседи и за всички нормални на планетата. Ще се радват дори китайците, които ще ползват за много по-малко пари природните богатства на северната си съседка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И как точно ще свърши кризата?

  17 Авг 2022 15:05ч.

  И не е ли по-важно кой ще свърши преди кризата? Може и това да сте вие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как ще свърши кризата ще видиш в България през зимата на 2023 - 2024 г.

  17 Авг 2022 15:16ч.

  Дотогава подновяване на доставките от Газпром няма да видим, но тогава никой извън професионалната общност няма да се интересува откъде и на какви цени купуваме природния газ. Ако не се отопляваш на газ и не ползваш централно парно, проблем няма да имаш през предстоящия отоплителен сезон 2022/2023 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  17 Авг 2022 16:05ч.

  соросоиден дебил, кой е този свободен свет?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не ти трябва да знаеш

  17 Авг 2022 17:11ч.

  Nan, не ти трябва да знаеш кой е свободният свят. Няма да ти хареса. Роден си роб и роб ще умреш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  17 Авг 2022 13:47ч.

  пожелателни статии в дух "може би", хайли лайкли, евентуално, може, ама не е сигурно и т.н. статии насочени към възбуждане на соросоидния тролетариат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Радвам се

  17 Авг 2022 15:23ч.

  Радвам се, че в Кремъл разсъждават като българските путинисти. Подценяват задаващата се икономическа катастрофа и тя ще ги връхлети с пълна сила. Това е добре за бъдещето на децата ни. Слаба Русия е условие за благоденствие на свободния свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  17 Авг 2022 16:07ч.

  соросоидната сволоч винаги си личи във форумите - все мантри, клетви, закани... никаква връзка с реалния свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киро най-простия канадец и най-тъпия американски агент в България

  17 Авг 2022 14:00ч.

  По-малко продаден газ на многократно по-високи цени! Туй е толкоз просто и логично. Печалбите - огромни! А санкциониращит Русия дъжави, по думите на класика Кокорчо, "да духат супата"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пропагандата е опасна за самите руснаци

  17 Авг 2022 17:20ч.

  Съзнателно разпространяваната лъжа, че водената от Путин политика е полезна за руския народ, подтиква диктатора да прави нови и нови глупости, за да укрепи властта си. Подобни лъжи за политиката на КПСС съсипаха СССР. Днешните лъжи за политиката на Путин ще съсипят Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истината е, че немският промишлен скок от последните 40-50 години се дължи на евтината руска газ!

  17 Авг 2022 14:20ч.

  Иначе (досега) как щяха да има толкова евтин износ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не ги мисли германците.

  17 Авг 2022 14:44ч.

  Ще се пренасочат към производство и износ с по-висока добавена стойност и пак ще са добре. Голямата опасност е да не се прекали със санкциите срещу Русия, защото масовото обедняване и не дай, Боже, гладът сред този по природа зъл и глупав народ може да доведе до голяма беля за целия свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин е шоп

  17 Авг 2022 14:34ч.

  Рашистите ползват шопския опит - изгориха си къщата, за да запалят плевнята на Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  17 Авг 2022 14:42ч.

  Мъка ми е за Запада. Мит беше това, че Русия зависи тотално от горивата. Самоуспокоението в Пиндостан и колониите му приключи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мисли за руснаците

  17 Авг 2022 14:47ч.

  Ако си истински русофил, а не обикновен мизантроп, помисли за бъдещето на руските глупаци. Те не съзнават, че си създават по-голям проблем от вече преживения от техните предци 70-годишен период на болшевишка диктатура, който ги доведе до просешка тояга в началото на 90-те.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  17 Авг 2022 15:59ч.

  смешно е, когато соросоидната сволоч се затревожи за руския народ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  17 Авг 2022 14:54ч.

  Ахмак, сила! В краткосрочен план е добре, но да си загубиш основни пазари е пълна глупост!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тези пазари никога не ги е имало

  17 Авг 2022 15:08ч.

  Да се обменя газ за печатница с пари не е пазар, нито сделка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А защо

  17 Авг 2022 15:29ч.

  А защо на Русия не ѝ се получава с печатницата на рубли. Колко европейци например имат влогове в рубли и колко в долари и евро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо, защо

  17 Авг 2022 15:41ч.

  Много високонеинтелигентни тролове налазихте тук. Това да не ви е училище.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  17 Авг 2022 16:10ч.

  само малоумници и неграмотници облъчени от заучени либерални клишета клишета могатжда задават детски въпроси. чети сволоч, чети.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отечествен фронт

  17 Авг 2022 17:00ч.

  Нещо май не можете да отговорите на елементарни въпроси, измет рубладжийска ? Само тоя пап-кащия буби нещо се опитва да върже мисъл ама не му се получава

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Козяците много са се загрижили за Русия

  17 Авг 2022 15:58ч.

  Русия се ориентира на Изток. Запада не й трябва. Както пише китайско издание: 15% от населението на Земята е от държави наложили санкции на Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  17 Авг 2022 16:08ч.

  15% за соросоидната либерална сволоч е целия свет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дяволът се казва путин

  17 Авг 2022 16:36ч.

  За путиноидната сволоч се налага винаги да се припомня, че само 4 държави в света, Белорус, КНДР, Сирия и Еритрея, са подкрепили Антихриста Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  17 Авг 2022 17:29ч.

  дабе, ама тия 85 % и купуват само 10 Процента на газта и по на смешни цени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • саК

  17 Авг 2022 17:56ч.

  Чудесно! Нека Европа (понеже доброволно стана марионетка на сащ) да потъне в корупция, в кредити/дългове и войни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много знаете. Кой купува, на каква цена и в Русия мизерстват

  17 Авг 2022 17:59ч.

  До миналата година, официално на Запад и троловете в този форум говореха, че Русия е по-бедна от Италия. Очакваха, че с първите санкции Русия ще закъса. Сега на Запад официално заявиха, че са се излъгали. Въпреки ХИЛЯДИ санкции, руската икономика е в по-добро състояние от Западната. И не спорете с мен. На Запад го казаха. Спорете с тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи