Forbes извади Марк Зукърбърг от Топ 10 на най-богатите хора в САЩ

Forbes извади Марк Зукърбърг от Топ 10 на най-богатите хора в САЩ

Неотдавнашните неблагоприятни събития на фондовия пазар доведоха до това, че Марк Зукърбърг, основателят на Meta и Facebook, загуби повече от половината от личното си състояние през последните дванадесет месеца, като се смъкна от трета на единадесета позиция в списъка на най-богатите хора в САЩ на Forbes.

Това съобщи тази седмица авторитетното бизнес издание. Според източника през последните дванадесет месеца Зукърбърг е загубил около 76,8 млрд. долара на фона на спада в цената на акциите на компанията му Meta. Към втория септември тази година стойността на активите му не надвишава 57,7 млрд. долара, което прави така, че Марк да напусне десетте най-богати хора в Америка. Той е и рекордьорът на САЩ по най-големи финансови загуби през последните дванадесет месеца.

Цената на акциите на Meta е спаднала с 57% от 3 септември миналата година насам и е спаднала повече от останалата част от технологичния сектор. Акциите на Microsoft загубиха 14%, акциите на Alphabet (Google) спечелиха 25%, а акциите на Amazon загубиха 27% през това време. На този фон индексите на фондовите пазари като цяло се понижиха по-скромно: Nasdaq спадна с 9,8 %, а S&P 500 - с 13,5 %.

Динамиката на цената на акциите на Meta беше повлияна от промяната на политиката на Apple по отношение на проследяването на активността на потребителите, което намали приходите от реклама на компанията. През последното тримесечие приходите на Meta намаляха за първи път в историята, макар и само с 1% до 28,8 млрд. долара. Според експерти рекламодателите все по-трудно измерват ефективността на разходите за реклама на страниците във Facebook и губят интерес към сайта. Освен това конкуренцията идва от TikTok, още през февруари Facebook за първи път отчете спад в месечната си потребителска база, а Instagram Reels, създаден като алтернатива на китайския конкурент, все още не е показал достатъчен успех.

Загубите на приходи, дължащи се на значителните инвестиции в технологията за виртуална реалност и вселената на мета, подкопават финансовата стабилност на Meta. През миналата година основното подразделение на компанията загуби 10 млрд. долара.

Марк Зукърбърг стана милиардер през 2008 г., четири години след основаването на Facebook. По онова време той е само на 23 години, което го прави най-младият милиардер, натрупал състояние от нулата. През 2012 г. нетното състояние на Зукърбърг се е увеличило от 1,5 млрд. долара през 2011 г. до почти 12 пъти повече от нетното му състояние от 17,5 млрд. долара през 2011 г. и вече се е смъкнал от 14-то на 36-то място в списъка на Forbes 400 след публичното предлагане на акции през 2012 г., но това е било временно препятствие. До миналата година той успя да увеличи състоянието си до 134,5 млрд. долара, но тази година беше разочароваща за милиардера от тази гледна точка. Бъдещият успех на основателя на Meta до голяма степен ще зависи от развитието на метавселената.

Списъкът на Forbes с най-богатите хора в САЩ се оглавява от Елон Мъск с приблизителна стойност на притежаваните от него 251 млрд. долара, следван от Джефри Безос със 151 млрд. долара и Бил Гейтс със 106 млрд. долара, които допълват челната тройка.

Коментари

 • Марк МЕТА Шикългрубер

  29 Sep 2022 19:31ч.

  Само глупаците ми ползват МЕТАта, но те са повече от мераклийте

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  29 Sep 2022 21:14ч.

  Така му се пада. Нека оди бос!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майор Майор

  29 Sep 2022 22:52ч.

  Тази плесен е една от причините за случващото се днес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи