Финансовата система издържа след първата седмица на санкции срещу Русия

Финансовата система издържа след първата седмица на санкции срещу Русия


Финансовите пазари устояват на натиска в момент, когато акциите поевтиняват, а суровините поскъпват

 

Безпрецедентните икономически санкции, наложени на Русия в отговор на нашествието в Украйна, са представлявали пресметнат риск. САЩ, ЕС и други правителства предприеха действията въпреки предупрежденията, че те може да объркат пазарите за краткосрочно кредитиране, които подкрепят световните финанси, пише Financial Times.

 

До момента най-лошите опасения на пазарните участници не се материализират. Индикатори за краткосрочни заеми постигат ръст, но остават доста под нивата преди последните кризи, а инструментите на Федералния резерв, установени по време на пандемията, за да помагат на чуждестранни банки да имат достъп до долари, почти не са използвани.

 

Макар да е твърде рано за успокоение, инвеститори твърдят, че спадащите световни финансови пазари изглежда функционират, въпреки че доходността от акции и държавни ценни книжа намаля, а цената на петрола и други стоки нарасна рязко.

 

„В момента хората са притеснени и уплашени. Те се борят за финансиране. Но не смятам, че ситуацията ще излезе извън контрол“, коментира Джон О’Конъл, портфолио мениджър в компанията Garda Capital Partners.

 

Настоящото положение беше показано от движението на индикатора за междубанков риск FRA-OIS. Той се повиши с 0,26 процентни пункта в четвъртък и до 0,38 процентни пункта в петък, след което отстъпи до 0,35 процентни пункта.

 

Това беше най-високото му ниво от април 2020 г. Но индикаторът все още е доста под връхната си стойност от близо 0,8 процентни пункта през март 2020 г. и над 2,1 процентни пункта по време на финансовата криза през 2008 г.

 

Доходността по 3-месечни търговски книжа, които позволяват на компании и банки да заемат средства от инвеститори за кратки периоди, също нарасна до около 0,6%, но остана доста под нивата, когато COVID-19 достигна САЩ в началото на 2020 г.

 

Друг положителен индикатор дойде от валути като мексиканското песо и южноафриканския ранд, от които се очакваше да отбележат спад в случай на сериозен недостиг на финансиране в долари. И двете валути остават относително стабилни.

 

Пазарите бяха подложени на изпитание, в момент когато правителствата наложиха санкции на централната банка на Русия, ограничавайки възможностите ѝ за достъп до близо 630 млрд. долара в чуждестранни резерви, включително долари, които тя обичайно можеше да заема на финансовите пазари.

 

Инвеститори, банкери и анализатори казват, че последиците са смекчени от съществуващите програми на Фед, създадени по време на пандемията, за запазване на оперирането на финансовите пазари, работещи с долари.

 

Постоянният репо инструмент, който стана такъв през юли м. г., позволява на американските банки да разменят ценни книжа за долари. Инструментът за предоставяне на доларова ликвидност на централни банки и международни институции (Foreign and International Monetary Authorities – FIMA) дава същата привилегия на чуждестранни централни банки. Т. нар. суап линии позволяват на чуждестранни централни банки временно да заемат долари.

 

В знак, че другите страни са могли да заемат долари, нито една чуждестранна централна банка не е прибегнала до FIMA към петък, а използването на суап линии остава минимално.

 

На въпрос от американски конгресмени в сряда за доларовите финансови пазари председателят на Фед Джей Пауъл заяви, че те „функционират добре“. Той допълни, че „големи ликвидни средства“ се стичат в системата.

 

„Между нашите суап линии и репо инструмент за други чуждестранни централни банки и нашият постоянен репо инструмент на пазара на държавни облигации имаме институционализирани ликвидни провизии“, отбеляза Пауъл.

 

Лори Логан, представител на групата на пазарите във Федералния резерв в Ню Йорк, заяви в публично изявление в сряда, че съществуването на тези ликвидни инструменти е достатъчно, за да гарантира гладко функциониране, въпреки че използването им остана ниско.

 

„Тяхното присъствие също така предоставя увереност в наличните ликвидности и смятам, че знанието, че те са оперативни и чакащи, смекчава част от превантивното търсене на ликвидности, което може да се появи на фона на завишената несигурност през последните дни“, допълни тя.

 

Банкери също казват, че са били уведомени предварително от администрацията на американския президент Джо Байдън за възможните санкции срещу Руската централна банка, което им е позволило да се подготвят за последиците.

 

Източник: investor.bg

 

 

 

Коментари

 • червена шапчица Цирконка

  06 Март 2022 9:49ч.

  Не знам дали си спомня НЯКОЙ какво стана след признаването на Крим??? Санкциите доведоха до срив на акциите на руските компании, и Русия си изкупи сума дялове. Сега ще е същото, така ги удариха санкциите, че купуват основните си компании на цена 10 цента за 1 ПРОБИТ долар !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Juotjw

  16 Май 2022 23:27ч.

  sildenafil online - <a href="https://stromectolx.store/">ivermectin 3 mg stromectol</a> price of ivermectin tablets

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Pvtowm

  18 Май 2022 10:29ч.

  buy rhinocort sale - <a href="https://xantabuse.quest/">order disulfiram for sale</a> order disulfiram 500mg pill

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Zamcun

  20 Юни 2022 10:31ч.

  order viagra pills - <a href="https://rsildenafilr.com/">sildenafil 50mg tablets</a> tadalafil 5mg without prescription

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ubwgbf

  25 Юни 2022 7:40ч.

  cyclobenzaprine 15mg without prescription - <a href="https://rcyclobenzapri.com/">purchase flexeril generic</a> order inderal 10mg sale

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Малкия Мук

  06 Март 2022 9:52ч.

  ЕВРЕЙСКО НАЦИСТКИЯ СЪЮЗ и САТАНИНСКИТЕ АНТИЧОВЕШКИ ЩАТИ нека да си държат неработещите санкцийки. Даже и да ги отменят всичките ( което до месец- два ще стане след като съвсем обеднеят и огладнеят), вече няма да получат повечето загубени руски и украински ресурси !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има ли фашисти в българия?

  06 Март 2022 11:34ч.

  Ето ви едно такова малко. С големи чехли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да му мислят

  06 Март 2022 10:17ч.

  от еврозоната. А евросъюза ще изчезне като ковида.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дзопино

  06 Март 2022 10:53ч.

  Никой не го пише но фактите са че петък европейските борси се сринаха с около 5%. еврото пада от няколко седмици. За разлика от тях борсите в САЩ и ОК се държат прилично. Изводите оставям на вас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И Изводите са географски

  06 Март 2022 11:35ч.

  Европа фактически граничи с Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи