Фермери затвориха с мляко и бали пътя Русе - Велико Търново, утре идват с тежка техника в София

Фермери затвориха с мляко и бали пътя Русе - Велико Търново, утре идват с тежка техника в София

Снимка: БТА

С тежка техника и бали слама земеделски производители затвориха главния път Русе - Велико Търново край село Поликраище днес. Пътят беше затворен в 10 часа и според организаторите на протеста ще остане блокиран до 14 часа.

Животновъдите изляха 16 тона прясно мляко от цистерна. На място се образува километрична колона. Движението край Поликраище се осъществява по обходни маршрути. 

Протестиращите са от всички браншове и продължават да искат оставката на земеделския министър. По думите им меморандумът, който пописват днес следобяд МЗ с БАК, не е защитен българския интерес, не е решен проблема с украинския внос, няма мерки срещу вноса на зеленчуци и плодове от Турция и Македония, липсват предложения за подобряване на условията по зелената сделка и др.

"Земеделието е отрасъл, изцяло зависим от природата и климата, а същевременно държавата ни поставя условия, които са безумни", посочи Марин Богомилов, председател на Земеделската кооперация "Росица" в село Поликраище. Ние сме под постоянно наблюдение и под постоянен стрес дали не сме сбъркали при попълването на документацията, а в крайна сметка не знаем, при условие че изпълняваме всички европейски изисквания, какъв ще бъде резултатът. При нас особеното е, че ден година храни, ако не свършим даденото технологично мероприятие в определен момент, в следващия ще бъде късно. Европейските директиви са едно, климатът и условията на полето - друго, допълни той. 

 


Настояваме да ни оставят да си вършим работата, а не да ни затискат с изисквания, които утежняват и без друго тежката работа на полето, каза Богомилов. Той посочи, че през 2023 година стопаните са работили на загуба заради ниските изкупни цени на зърното, за сметка на високата себестойност на продукцията заради увеличението на цените на торовете, препаратите, горивата и минималната работна заплата. 

Междувременно в 12 часа започва поредната среща при министъра на земеделието. Две от браншовите фермерски организации, които продължават протестите, са при него на преговори. А следобед би трябвало да бъде подписан и финалният вариант на споразумението, в което са записани компенсациите и обещаните законови промени за земеделците. 

"Тук заставаме ония неправителстевни организации от аграрния сектор, които не бяха допуснати до преговорите. Които според мнението на министъра не са истински и които не са от удобните", посочи Венцислав Върбанов - Асоциация на земеделските производители.

"Министърът вчера в изявлението отново излъга: "Те нищо не искаха от мен, искат ми оставката"... Ние искахме това, което сме написали и нямаме нито един отговор, нито един. Нито от МЗХ, нито от премиера. Моята ферма е на 3 км от Румъния. Аз с какво съм по различен - на кого да продам млякото, че да предпочетат да минат през моста и да вземат 780 евро на една крава, там по трите обвързани субсидии, които са достъпни", попита Димитър Зоров - Асоциация на млекопреработвателите. 

"Този път протестът няма да бъде мирен. Аз и колегите си поемаме отговорността, извиняваме се на обществото. Нашите хора са убедени, че това трябва да бъде прекратено. Незабавно се отправяме към премиера с молба, за да тръгнем да работим всички за спасяването на българското земеделие", коментира Бойко Синапов - Обединени български животновъди. 

По-рано днес по-рано Цанко Цанков - член на УС на Асоциацията на земеделските производители в България, обяви, че протестът днес продължава в над 50 горещи точки в страната."Отцепихме се и не сме съгласни с нашите колеги, защото не са изпълнени нито една от точките от меморандума, от исканията на бранша", каза той. 

"Ние не знаем какво споразумение ще се подписва днес с част от земеделските организации, научаваме за това от новините", каза Цанко Цанев.

По думите му представителите на камарата са били изгонени от преговорите в Министерството на земеделието в края на миналата седмица, затова протестите им продължават. Той посочи, че в камарата членуват 80 процента от производителите на мляко, 40 процента от производителите на зърно, 100 процента от производителите на ориз и на рози, 90 на сто от овощарите и зеленчукопроизводителите, както и пчелари. 

Цанев каза, че протестите ще продължат, защото няма промяна по условията на зелената сделка, не са разпределени пропорционално парите за обработваемите площи, които са между 400-500 милиона декара, както и по намаляването на административните тежести в земеделието, част от основните искания на протестиращите. 

"Противопоставят се браншовете и тези действия се извършват с участието на министъра на земеделието, като се гонят представители на различни организации от работните групи", заяви Цанев. Той посочи, че дори да се подпише споразумение днес, то ще бъде между трима-четирима души, но ще липсват представители на близо 30 асоциации, за които се твърди, че са нелегитимни. "Не може да се твърди, че това са нелигитимни асоциации, при условие, че те съществуват от близо 20 години", каза той. 

Представителите на асоциации продължават да настояват за оставката на министъра на земеделието. "Нашите искания са толкова политически, колкото и на тези, които искат министър Вътев да запази поста си", подчерта Цанев. 

Недоволните земеделци обявиха, че утре ще влязат с трактори и машини в София и ще протестират пред парламента.

Очаква се да се включат около 4000-5000 фермери.

 

 

Коментари

 • Европа трябва да храни Украйна

  12 Фев 2024 13:47ч.

  Русия не иска, така че да стягаме коланите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  12 Фев 2024 14:01ч.

  Преставям си Матушката ти ако превземе цяла Украйна и трябва да я храни...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кимчо, някой си, евроджендърче недоклатено, жълтопаветниче некъпано, идиото?

  12 Фев 2024 14:36ч.

  Пак опорките козяшки днес много нефелни, бе! Козяк, Галя, незачет! Дайте на туй нящо кимчо, други, че бактън вече от идиотизмите му! Анадънму??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЧунКим Маймун

  12 Фев 2024 15:12ч.

  амбасаден колекционер на поствани адреси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  12 Фев 2024 14:43ч.

  То протеста е че Украйна храни Европа и то докато воюва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  12 Фев 2024 15:07ч.

  Не е Украйна, а Дюпон, Монсанто, вероятно има и други. Няма как нашите земеделски производители да се състезават с ГМО-производителите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  12 Фев 2024 15:26ч.

  Интересно-нито една проба не даде ГМО. Даже и с химията са в нормите , дори и Чернобилски подобрители не намериха...то само нашите да бяха, ама и от Полша, Словакия, Румъния няма данни...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  12 Фев 2024 15:29ч.

  Някой въобще прави ли проби? Само в Унгария преди време имаше скандал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  12 Фев 2024 15:32ч.

  Правят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димитър Пеев

  12 Фев 2024 16:24ч.

  Произход на пробата. Взета от бат Колю ще отговаря на всякякви евро критерии...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • didi

  12 Фев 2024 16:36ч.

  ПРОДУКЦИЯТА НА УКРАЙНА Е НА МОНСАНТО. ЗЕЛЕНСКИ Е ПРОДАЛ ЧЕРНОЗЕМА НА УКРАЙНА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Манол Кехая

  12 Фев 2024 17:38ч.

  "То протеста е че Украйна храни Европа и то докато воюва." - Глупости. Украйна хранела Европа. Европа как се хранеше преди? Украйна произвежда 3% от зърното от общо световно производство. Което е нищо на фона на това, че на световно ниво производството на зърно всяка година се покачва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  12 Фев 2024 17:41ч.

  Ми тогава за кво е целият плач?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Манол Кехая

  12 Фев 2024 18:25ч.

  Малко преди пандемията, Украйна прие закон с който може да продава земя на чуждестранни компании. И продаде - около 200 000 кв км обработваема земя. Сега тези компании си продават продукцията, и не само продават. Те смачкват такива производители като нас, като продават на дъмпингови цени. Като унищожиш конкуренцията, няма кой да ти пречи следващите години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Манол Кехая

  12 Фев 2024 18:38ч.

  Проблем с пшеницата няма, вноса е пренебрежимо малък. Освен това ние произвеждаме 3 пъти повече пшеница, отколкото ни е вътрешната консумация. Проблема е със слънчогледа, там вноса е достигнал почти на половина от количеството, което обработват нашите преработвателни компании. Има сериозни проблеми и с вноса на нискокачествен мед, сухо мляко, яйца и други.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добра тактика

  12 Фев 2024 14:46ч.

  Ту прекратяват протестите, ту ги подновяват. Ту се разбират, ту не се разбират с управляващите. Това прилича на война, и Сун Дзъ би одобрил измамата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  12 Фев 2024 14:59ч.

  Точно преди ротацията фермерите здраво са се запънали.Тоя път ПП ще бере ядове

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Великолепно!

  12 Фев 2024 15:07ч.

  Продажните боклуци с политическа власт да подават оставка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То целийот ЕС продажен

  12 Фев 2024 15:14ч.

  само данъчно сме им нужни, за отвъдокеански военни безумия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  12 Фев 2024 21:08ч.

  ТЕРИТОРИАЛНО!Войната в Украйна щеше да е невъзможна ако бяхме ИЗВЪН НАТО И НЕУТРАЛНИ!Войната в Сърбия също!Въпросът е ;Щеше ли да я има България в такъв сценарий?Заслужаваше ли си риска?Е Сърбия я бомбиха с обеднен уран.Сега риска е да ни бомбят с обогатен.Поинтересувайте се кои и колко са били ядрените цели в България когато бяхме във Варшавския договор?Сега в НАТО ядрените цели ще са същите+ по същите причини!И ще изгърмат в първите 5мин. на Апокалипсиса.Преди да бъде вдигнат и един самолет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  12 Фев 2024 17:57ч.

  И като казвате че Зеленски е продал чернозема на Монсанто-това значи на германска фирма. Щото Байер купи Монсанто когато Зе бе още комик. Излиза че искате да се спре немско зърно? Успех.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-'' които са между 400-500 милиона декара

  12 Фев 2024 19:07ч.

  1.Точно не разбрах за кои декари става въпрос но грешка от порядък си е за 2ка.На редактора?На автора?На ''Гласове'' 2.Субсидиите е.м. на бг.земеделие и фермери.Чорбаджии,Чокои,Агрокапиталисти,Прецакани будали???Определете ги както искате но това НЕ СА земеделци нито Фермери.Върбанов,Зоров ,Нотьо Нотев?Че те са престъпници.Те са за затвора .Хранените хора на една държава винаги са били тези без които държавата НЕ МОЖЕ!Е без тия можем! 3.Абсурда е пълен.Ескимоси продават лед и искат субсидия!Да,да аналогията е пълна и вярна 4.За сведение че може и по друг начин поинтересувайте се как е в Китай?Земеползване,принаден продукт и т.н.5.Как е в България ли?Ами с американски комбайн,киргизки комбайнер,молдовски тракторист,заграбена земя ,заграбена селскостопанска база и държавна субсидия търгаши без грам,ГРАМ,ГРАМЧЕ БЕ аграрни знания са милионери.А за гражданите леда е вносен.Рибата и хайвера тоже,ама то и без това е за търгашите милионери.6.Та с две думи;Да вървят на м............си.И другата сволач също.Но ако свалят правителството ще черпя.Ама гарван гарвано око не вади.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи