Фалира един от най-богатите стартъпи в САЩ и до скоро най-голям арендатор в Манхатън

Фалира един от най-богатите стартъпи в САЩ и до скоро най-голям арендатор в Манхатън

Следвайте "Гласове" в Телеграм

На 6 ноември "УиУърк" (WeWork), компания, която предлага пространства за съвместна работа, подаде молба за защита от кредитори по смисъла на глава 11 от Закона на фалитите на САЩ.  Главният изпълнителен директор Дейвид Троли заяви, че 90 на сто от кредиторите на "УиУърк" са приели да превърнат задължения на стойност 3 милиарда долара в акционерен капитал. Съобщението бележи кулминацията на един от най-изненадващите фалити в света на американските стартъпи. Само преди четири години компанията, основана през 2010 година от Адам Нюман и Мигел МакКелви, имаше рекордна пазарна капитализация от 47 милиарда долара. Понастоящем този забележителен финансов резултат се срина под тежестта на прекомерна експанзия, довела до излезли извън контрол и оказали се пагубни инвестиции, пише италианското издание "Интернационале".

В годините преди 2019-а "УиУърк", убедена, че  бизнесът й ще продължи да се разраства в дългосрочен план, отдаде под наем многобройни помещения със скъпи и дългосрочни договори, инвестирайки милиарди долари. Ръководителите й не е имало как да да предвидят, разбира се, че през 2020 година пандемията от КОВИД-19 ще срине търсенето, причинявайки тежи загуби на компанията. Още в края на 2019 година акционерите са уволнили главния изпълнителен директор Нюман след неуспешен опит за първично публично предлагане на борсата и крайно небрежното му управление (например той е използвал средства на компанията, за да инвестира в басейни с изкуствени вълни за сърфисти, както и за да се сдобие с частен самолет).

Мерките на новото ръководство за възстановяване на компанията обаче са били осуетени от началото на пандемията и последвалата неспособност на пазара да се възстанови след отмяната на ограниченията. През юни наемите и лихвите по дълга са поели 80 на сто от приходите, а от началото на годината акциите на "УиУърк" са загубили 98 на сто от стойността си (на 3 ноември пазарната капитализация на компанията бе 45 милиона долара). Понастоящем активите на "УиУърк" възлизат на 15 милиарда долара, а дълговете й - на 18,6 милиарда долара. 

"УиУърк" обещаваше да направи истинска революция в начина, по който хиляди хора - щатни служители или фрийлансъри - изпълняват работните си задължения: срещу месечна такса компанията осигуряваше бира, кафе, снаксове, удобно обзавеждане, социализиране и редица удобства за тези, които се нуждаят от офис. Мисията на компанията бе да "да преоткрие социализацията, да изгради различен начин на изживяване на работата. Настъпилият срив е следствие от двойна криза", според "Гардиън".

Ерата на евтиното финансиране захранваше компаниите с милиардни приходи, но ги направи неспособни да оцелеят, когато свършат парите, и вече отмина, отбелязва италианското издание. През август 2019 година "УиУърк" бе най-големият арендатор в Манхатън и е eдин от най-богатите стартъпи, в период в който инвеститорите от Силициевата долина инжектираха огромни суми в нови проекти. Още по времето, когато компанията искаше да бъде листвана на борсата, банките на Уолстрийт вдигнаха тревога, след като прегледаха сметките и се запознаха с "изхвърлянията" на Нюман. "УиУърк" обаче оцеля благодарение на финансиране (за над 10 милиарда долара) от "Софтбанк" (Softbank), фондът, управляван от японския инвеститор Масайоши Сон.

През 2021 година стартъпът все пак успява да дебютира на Уолстрийт, но междувременно избухна втората голяма криза, която окончателно постави на колене бизнес модела на компанията: катаклизмите в офисната работа, настъпили заради пандемията. През 2020 година на голяма част от хората изведнъж им бе забранено да се движат свободно и да ходят на работа в офисите. Когато обаче  всички ограничения бяха премахнати окончателно, с появата на хибридната работа (отчасти присъствено, отчасти дистанционно), вече не бяха необходими такива офисни пространства, както преди. 

"Смели бизнесмени като Нюман и Сон обикновено не взимат уроци по латински език. Не го правят и големите предприемачи в сектора на недвижимите имоти, нито техните финансисти. В противен случай биха се замислили върху факта, че макар и думата офис да се свързва със сграда, латинският термин, от който е производна - officium - няма много общо с фиксирано място, а означава работа, обслужване или задължение",  подчертава "Файненшъл таймс".

В много големи градове вече ги няма централните райони, гъмжащи от магазини и офиси, които десетилетия наред поддържаха местните икономики, носеха приходи от търговия и данъци, като междувременно представляваха притегателна точка за таланти и капитали. В САЩ днес се виждат полупразни офисни сгради, които с настъпването на епохата на дистанционната работа, могат само да се надяват да избегнат разрушаването, пише в. "Уолстрийт джърнъл". Според експерти градските центрове се сблъскват с най-голяма трансформация през последните 50 години. Дори най-оптимистично настроените обаче смятат, че ще са необходими години и милиарди долари, за да се преобразуват кварталите с офиси в нови зони, в които хората могат да живеят, работят и да се забавляват. 

Минеаполис, например, е въвел серия от данъчни мерки за насърчаване на преобразуването на офисите в апартаменти и обмисля да създаде изцяло пешеходна зона. Тези мерки обачe са само малка част от необходимите усилия, за да им се прииска на хората да отидат да живеят в центъра. Преди 50 години общината в Минеаполис разруши множество ниски гради в центъра, за да освободи пространство за нови офисни сгради. Джейкъб Фрей, кмет на Минеаполис, сега подчертава, че градът няма друг избор, освен да се опита да се  промени. "Градските центрове винаги ще са центробежна сила. Трябва да се промени начинът, по който ги виждаме", твърди той.  

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

 • За един "преател" да попитам - какво стана с "американската мечта"?

  20 Ное 2023 10:59ч.

  А, то, такова, е "мечта", та ...! И ние, идиотите, искаме у фащ???? Не, мерси, благодаря, спасибо, thank you etc.! Анадънму!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Guest

  21 Ное 2023 5:53ч.

  Първо трябва да ти дадат виза, като на съюзник, за да отидеш там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колко всичко

  20 Ное 2023 12:39ч.

  е ефимерно. Но София расте и хубавее.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • mathur

  20 Ное 2023 13:10ч.

  То целият краварник отдавна е фалирал.Крепят се на печатането на долари...които нямат покритие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  20 Ное 2023 13:17ч.

  "Прекомерната експанзия" ВИНАГИ води до един и същ резултат - тотален крах. Факт, многократно доказан от Историята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То щото

  20 Ное 2023 13:21ч.

  българският лев позаякна. Повечето валути са със съмнително покритие. Всичко се крепи на някакво доверие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Златният Пастир

  20 Ное 2023 13:32ч.

  А как се развива фабриката за еднорози на Мария Габирелова? Някой да е виждал златоносното и стадо?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не ме питайте

  20 Ное 2023 14:26ч.

  Неизбежно сте забелязали, че е масова тенденция на разни нови, модерни, фенси думички и най-вече ако са с американски произход, да им се присвоява някакво фалшиво и подвеждащо значение. Много типичен пример е т.н. СТЪРТЪП. Това не е задължително нова дума, че вече има вероятно половинвековна история, но примерът е много подходящ и твърде знаков. Когато на младата, току-що учредена компания, пришият думичката СТЪРТЪП и залепят за него едно претенциозно съчатение на думи, от вида ""а преоткрие социализацията, да изгради различен начин на изживяване на работата.", все едно придават на това някакво магическо съдържание, окриляват го с неземна сила. Защо бе, идиоти, игнорирате прастарото проникновение, че младата компания е най-уязвима за рискове, заплахи, негативни развития. Какво, че била стартъп?! Да не говорим, че класическия стартъп по дефиниция има в идеята си нещо много нови, интересно, революционно. Какво интересно има да наемаш офис площи и да ги преотдаващ под наем на хора, които по принцип не могат да си позволят такъв. На мен това отдалеч ми мирише на провал! Ама, кой ме пита мен?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Румен Мустафа Радев

  20 Ное 2023 14:35ч.

  В Речника на Георги Бакалов за чуждите думи не намерих "стартъп".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нищо ново. На еничарите първо сменят езика

  20 Ное 2023 15:34ч.

  Тъй като еничарите са се набирали от християнското население с чиста кръв (за циганите се е смятало, че нямат чиста кръв, най-вероятно поради кръвосмешение) от цяла Източна Европа под властта на султана и тъй като е трябвало да изпълняват заповедите на своя господар - султана, - и да приемат исляма като своя религия, първо са им сменяли езика и самосъзнанието с универсалния за Османската империя турски език.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи