Европа залива Африка с използвани дрехи

Европа залива Африка с използвани дрехи

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Европейският съюз е изнесъл 1.4 млн. тона дрехи втора ръка за Африка през 2022. Това е близо 3 пъти повече в сравнение с 2000 г., предаде Reuters, цитирайки данни на ООН. Друга статистика, на Европейската комисия, посочва, че от общо 5.2 милиона тона текстилни отпадъци само една четвърт се рециклират. Останалата част свършва в сметища, пише специализираният сайт ESGnews.bg.

Това са големи екологични проблеми, а те се коренят в „бързата мода“, производството и продажбата на евтини дрехи с кратък жизнен цикъл. Тази практика е класифицирана като силно неустойчива, а текстилната промишленост допринася много за променящия се климат.

Едно от работните решения на този проблем са организации като Moda Re, основана от „Каритас“ и финансирана от Inditex – компанията майка на марката за дрехи ZARA.

По-рано тази година Inditex обяви финансовата си подкрепа за Moda Re в размер на 8.5 млн. евро в следващите 3 години. Идеята на партньорството е, че Moda Re може да подкрепи Inditex, за да отговори на изискванията на ЕС, които задължават държавите членки да събират текстилните отпадъци отделно до 2025 г. Въпреки това, Moda Re изнася близо половината от дрехите, които събира, за държави в Африка.

Африка износва европейските дрехи

В предприятието на Moda Re в Барселона пристигат дрехи от над 7 000 магазина на Zara и Mango. След събиране дрехите се сортират по материал благодарение на инфрачервени сензори – процес, който замества ръчното сортиране.

Близо 40% от дрехите, които Moda Re получава, се изпращат на други предприятия за рециклиране. От тях 20% се рециклират отново в текстилни материали. Организацията смята да увеличи този дял, докато той достигне 70% през следващите 3 до 4 години.

В същото време, едва 8% от суровината на компанията се продава в един от магазините ѝ за втора употреба.

Засега повечето рециклиран текстил се превръща в евтини продукти, като парцали за кухня. Близо половината от дрехите, изпратени на Moda Re, се препродават на страни в Африка – Камерун, Гана и Сенегал.

Според организацията, препродадените дрехи могат да се използват повторно. Въпреки това, данните доказват неспособността на Европа да се справи със свръхпроизводството. Доклад на ЕС показва, че преизползваните дрехи често се изхвърлят в сметища.

Без подаване на топката

Европейската комисия предложи нова регулация за повече контрол върху безскрупулните износители на повредени дрехи, които са за изхвърляне. Регулацията би изисквала държавите членки да демонстрират способността си да се справят с боклука устойчиво.

Reuters предаде, че Moda Re планира да намали количеството дрехи, което изнася за страни от Африка.

Източник: economic.bg

 

 

Коментари

 • Не само Африка

  10 Sep 2023 21:04ч.

  Ами З. Европа също изнася текстилните си отпадъци в България. Тук се продават в магазините за втора употреба на цената на нови немаркови дрехи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Беше време, когато България произвеждаше дрехи и ги продаваше в западна Европа

  12 Sep 2023 17:56ч.

  А сега износваме парцалите на Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европа и нас залива с използвани дрехи

  10 Sep 2023 21:04ч.

  И ние не сме по-добре от Африка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроатлантика

  10 Sep 2023 21:40ч.

  Браво и ние българите носим стари дрехи, защото са европейски и европейските лидери като идват тука, виждат старите си дрехи и ни хвалят

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Демокрацията дойде със списание Плейбой и дрехите втора употреба

  10 Sep 2023 22:14ч.

  Канада, САЩ и Западна Европа си решаваха проблема с рециклирането на боклука, наричайки го "хуманитарна" помощ. Цели контейнери боклук са докарани у нас. Затова пък унищожихме собственото си производство на дрехи. ............ Те това е демокрацията!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • При тебе -

  10 Sep 2023 23:12ч.

  Да със сигурност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В "Европа" и Пиндостан със сигурност

  16 Sep 2023 19:13ч.

  Огън да ги гори

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • №10 Sep 2023 20:12ч.

  17 Sep 2023 12:00ч.

  За някой демокрацията завършва със смяна на пола, а пари за смяна на гардероба няма! Боклук!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи