ЕС забранява Туитър, ако не се подчини на новите правила за борба с дезинформацията

ЕС забранява Туитър, ако не се подчини на новите правила за борба с дезинформацията

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Европейският съюз може да забрани социалната мрежа Туитър от 25 август, ако нейното ръководство не спазва европейските изисквания по отношение на борбата с дезинформацията. Това съобщи в понеделник министърът - делегат по цифровия преход и телекомуникациите на Франция Жан-Ноел Баро, цитиран от AFP.

"Туитър ще бъде забранен в ЕС, ако не спазва нашите правила", заяви министърът делегат. "В края на лятото ще влязат в сила правилата за социалните мрежи и пазарите, които предполагат задължително модериране, премахване на нелегални материали, които им се докладват“.

Баро уточни, че ще има забрана за насочена реклама към непълнолетни, както и "ангажимент за активна борба с дезинформацията“. "Тоест ще е необходимо да се предоставят доказателства [за надеждността на докладваната информация], при липсата на които ще бъдат наложени много сериозни глоби, а ако инцидентът се повтори, забрана за дейности в ЕС. [Ако Туитър не спазва тези правила,] вече няма да е добре дошъл в Европа“, заяви министърът-делегат, "В допълнение към доброволния кодекс [на ЕС срещу дезинформацията онлайн], от 25 август ще влязат в сила правила, които ще задължат големи платформи за борба с дезинформацията“.

Баро призна, че Туитър играе важна роля в обществения дебат, но изрази мнение, че дезинформацията, разпространявана в социалната мрежа, представлява заплаха за самия дебат и европейската демокрация. Той подчерта, че ЕС няма да принуждава социалните мрежи и други дигитални платформи да носят отговорност за всички публикувани съобщения, защото "това е безсмислено и нарушава свободата на словото“. "Но ние ще изискваме от тях да предприемат определени мерки [...] Тоест, те ще трябва да премахнати незаконните материали възможно най-скоро, за да не разпространяват дезинформация“, обясни Баро.

Заплахите на ЕК срещу Туитър

В събота офисът на европейския комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон излезе с изявление, заплашвайки да предприеме правни действия срещу Илон Мъск за решението на Туитър да се оттегли от така наречения доброволен кодекс на ЕС срещу дезинформация онлайн. Еврокомисарят припомни, че съгласно Закона за цифровите услуги от 25 август борбата с дезинформацията в мрежата става задължителна.

През юни 2022 г. ЕК подписа с 34 онлайн организации актуализиран Кодекс за борба с дезинформацията. Сред подписалите са Мета, Гугъл, Туитър, ТикТок, Майкрософт. В основата на документа е създаването на мрежа от фактчекъри, които ще получат практически неограничени възможности за сортиране и изключване от онлайн средата на информация, която ще считат за дезинформация. Актуализираната версия на Кодекса за борба с дезинформацията има за цел да премахне дезинформацията от системите за предлагане на рекламно съдържание, да създаде алгоритми за откриване на дезинформация и да предостави подобрени инструменти за потребителите да етикетират съдържанието като дезинформация. Освен това ЕК свърза кодекса със Закона за цифровите услуги (DSA), който позволява на регулаторите в ЕС да налагат глоби на компании до 6% от общия им оборот.

Източник: Агенция "Фокус"

 

 

 

Коментари

 • Такава демокрация, гласност и плурализъм капят от фашисткия ЕС, израснали са достойни наследници на третия райх ?

  29 Май 2023 19:35ч.

  Какви само нищожества от са яхнали дъртата шафрантия Европа...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  29 Май 2023 23:19ч.

  Еврогейски ценности майна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  29 Май 2023 19:47ч.

  Тва е налудно откъдето и да ги погледнеш.Но всъщност затвърждава тезата ми че дясноконсервативна Америка и онези 25 щата са последната преграда пред тва глобалиатите да наложат своя диктат.Дошло е време разделно.Независимо дали сте русофили, германофили или марсофили просто се молете хора, като Мъск, Десантис, Тръмп, Робърт Кенеди младши и т.н някак да удържат фронта.Европа е почти полутоталитарна, Англия , Канада и Австралия са се запътили натам.Остана добрата стара Америка.... :(((

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПанАм

  29 Май 2023 21:36ч.

  Поздрави от добрата стара Америка. Живея в един от онези щати, останали верни на истинския дух на Америка. Прав си до болка, колкото и повечето хора да не го разбират - добрата стара Америка е всъщност единствената надежда на останалия свят. Вярвай ми, тук е война и няма да спрем докато и последния либераст мърда и диша!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MM93

  29 Май 2023 22:26ч.

  ПанАм, браво!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Значи, да знаете от нас,

  30 Май 2023 2:24ч.

  че ви поверяваме да защитите идеала на едно поколение от днес 50–60 –годишни хора, които обичахме образа на тази стара, добра, свободна Америка на средната класа. Дръжте се!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хексагон

  30 Май 2023 11:17ч.

  Поздрави и солидарност с Истинската Америка ! ... Абе от няколко седмици срещам из Европа хора, на средна възраст, с бели тишъртки и емблема на PanAm. Помислих си да не са възстановили авиокомпанията ? Или е някакъв ишмар , някакъв "код" като "Qanon" ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Abidmalek

  29 Май 2023 19:48ч.

  Моля, поздравете 4-тия райх!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как?

  30 Май 2023 0:07ч.

  Със "Зиг хайл"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Али Луя

  30 Май 2023 3:27ч.

  С "Хиг зайл".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Имало едно време

  29 Май 2023 19:49ч.

  същата цензура, но й викаха "борба с антисоциалистическата пропаганда! Даже онази цензура не беше толкова свирепа, защото всички, и самите цензори не вярваха: знаеха, че защитава лъжи и манипулации. Днешните цензори сами си вярват, с това надминаха комунистите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  29 Май 2023 19:55ч.

  Много подлости са приготвили, явно сегашната цензура им е малко. Ех какви ценности, каква мисъл, свободна и просветлена в духа на Русо и Волтер, а да забравих, че бундес елит- потомци на нацисти въртят ЕССР, тогава в духа на доктор Гьобелс и Клара Цеткин! Какви ли екологични трансформации и ограничения са намислили, че да им пречи свободата на словото? Планът с пландемията го провалиха и сега се готвят за второ действие, екологична подмяна на общества и електрони сертификати и разрешителни за всичко, та китайците са го измислили и построили, защо пък Швабовите ударници да не го направят и на старият континент?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Планът с пландемията го провалиха

  30 Май 2023 11:22ч.

  От хомоцидна гледна точка пландемията е полу-успех. За делото на Депопулацията убиха няколко милиона човека и разбиха здравето на стотици милиони. От гледна точка на Глобализма-Сатанизма по-скоро се провалиха, разръчкаха кошера със заспалите пчели. Милиони хора почнаха да се събуждат и проглеждат истината. Нещата станаха "на кантар" , а преди три години - пролетта на 2020 изглеждаше сякаш всички сме се запътили към кланицата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всяка забрана

  29 Май 2023 20:03ч.

  превръща забранения плод в силно желан

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • длагнест

  29 Май 2023 20:31ч.

  Какви "правила за дезинформация" може да налага една негражданска бюрократична организация, това да не ви е еднопартиен реален социализъм? Единственото право в условията на широко прокламирана уж плуралистична политика, това е моралът на говорещите и пишещите - останалото е или евроамерикански фашизъм, или реален социализъм - изберете си...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Адолф Хитлер

  29 Май 2023 20:49ч.

  Ех, защо ги нямаше тия по мое време...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Основният алгоритъм на системата за откриване на дезинформацията ще бъде

  29 Май 2023 20:59ч.

  Всяка лъжа е истина, а всяка истина е дезинфомация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колониалист

  29 Май 2023 21:38ч.

  Ами, остава варианта Мъск да си купи Европа и да направи с персонала й същото, каквото се случи на Туитър. И да обяви завинаги Европа зона свободна от цензура.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фашисткия ЕС

  29 Май 2023 21:57ч.

  Да забрани себе си. Вече някой като говори за фашистките ЕС и НАТО, съм убеден че не е наред с главата си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “ да се предоставят доказателства [за надеждността на докладваната информация]”

  29 Май 2023 22:10ч.

  Енциклопедия Британика е пълна с дезинформация, въпреки, че изрично пишат, че всичко е проверено. А вие се заяждате със социална мрежа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Гилотен

  29 Май 2023 23:46ч.

  Специални поздрави за ЗИП и ПанАм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "НОВИТЕ правила за борба с дезинформацията"

  30 Май 2023 0:13ч.

  Са съобразени с НОВИТЕ правила за демокрацията и НОВИТЕ европейски ценности.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кирчо

  30 Май 2023 0:24ч.

  Тотална ЦЕНЗУРА, по-страшна от комунистическата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Подозирам лицемерие

  30 Май 2023 0:27ч.

  Говорят за туитър, но най-вероятно подразбират и телеграм, което вече е сериозна цензура.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мале мила

  30 Май 2023 1:33ч.

  Това направо изкърти всички мивки. Ева ти новините!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рене от съпротивата

  30 Май 2023 3:59ч.

  Надявам се поне малко да сте разбрали какво точно предствляват либерал-фашистките евроатлантици и накъде са се запътили, скоро може да очаквате и лагери на смъртта за инакомислещите, погледнете подкрепяния от ЕС и САЩ Укрорайх за да разберете какво ни готвят евроатлантиците. Преди близо 80 години СССР и комунистическата съпротива (в цяла Европа основно комунистите водеха въоръжена борба срещу нацистите) се опълчиха на кафявата чума покорила Европа и я смазаха. За наше съжаление днес Русия не е СССР а комунистическата идеология е принизена благодарение на над 30 годишната работа на фабриката за мисли на евроатлантиците която произведе няколко поколения слабохарактерни, необразование и мислещи само със стомасите си лоялни маси от хора, но само тя ни остана като надежда. За това ще цитирам думите на безсмъртния Георги Бенковски след кърватово потушаване на въстанието в четвърти революционен окръг: Моята цел е постигната вече! В сърцето на тирана аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравей. А Русия – нека заповяда!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Манова

  30 Май 2023 10:03ч.

  Да ни е честито Министерството на истината! Каква я мислехме, а каква стана...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  30 Май 2023 12:21ч.

  напр. "сегъ", шкартиръ форумъ си и наводниха тук съ мозък. напр. Frogновините също се отказаха от форума,защото на супердемократа Оги не му изнася "не"коректни мнения:хахахаха (така съ хахаха работят някои глави). ма само да е тва бягство отъ Свободата (не е по темата ну така или инъчи честно казано благодаря зъ коету)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи