ЕС води разговори с Германия за спиране на продажбите на автомобили с вътрешно горене

ЕС води разговори с Германия за спиране на продажбите на автомобили с вътрешно горене

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че ЕС и Германия са в "конструктивни разговори" за спирането на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене в Съюза до 2035 г., съобщи ДПА.

След месеци преговори окончателното решение на ЕС за забраната се очакваше в близките седмици, но беше отложено в петък след възражения от страна на основната сила в автомобилната индустрия Германия.

Германският министър на транспорта Фолкер Висинг каза, че Берлин не може да се съгласи на такава цялостна забрана на двигателите с вътрешно горене на този етап.

Той допълни, че Европейската комисия трябва да внесе предложение как след 2035 г. биха могли да се използват двигатели с вътрешно горене, които работят с климатично неутрални синтетични горива, известни като е-горива.

От своя страна Фон дер Лайен заяви, че по принцип пътят е отворен за нови автомобилни технологии, "но това трябва във всеки случай да е в равновесие с целите на нашата климатична политика". "И ние трябва да постигнем именно баланс. Все още работим по него", каза тя пред медиите в двореца Мезеберг в Източна Германия днес.

Тя беше гост на двудневно затворено за медиите заседание на германското правителство в двореца, по време на което бяха обсъдени основни въпроси като енергийният преход на Германия и последствията от войната в Украйна.

Висинг е член на ориентираната към бизнеса Свободна демократическа партия, най-малкия от трите коалиционни партньори в германската управляваща коалиция, в която участват още социалдемократите и партията "Зелени".

Други членове на кабинета на канцлера Олаф Шолц като министърът на околната среда Щефи Лемке от "Зелените" искат Германия да подкрепи забраната на двигателите с вътрешно горене.

Синтетичните горива, за които говори Висинг, се произвеждат от комбинация между водород и въглероден диоксид, който може да бъде извлечен от атмосферата.

Тези горива се смятат за климатично неутрални, ако енергията, необходима за производството им, се произвежда от възобновяеми източници. Доколко обаче широкомащабното приложение на синтетични горива е благотворно или практически осъществимо е предмет на спорове. Според привържениците им те са защитаваща климата алтернатива на изкопаемите горива. Критиците им обаче казват, че синтетичните горива трябва да бъдат използвани само в неизбежни случаи във въздушния и морския транспорт, докато използването им в голям брой превозни средства би било похабяване на зелена енергия.

Плановете за намаляване на въглеродните емисии от новите автомобили към 2035 г. със 100 процента, което означава на практика забрана на двигателите с вътрешно горене, са част от по-голям пакет за борба с климатичните промени.

ЕС иска да намали емисиите на парникови газове с поне 55 процента до 2030 г. в сравнение с равнището от 1990 г. и да постигне климатична неутралност през 2050 г.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Хм, само Германия ли прави коли в Европа?

  06 Март 2023 8:22ч.

  То било германски съюз, не европейски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  06 Март 2023 20:36ч.

  Купувайте Магарцедеси задвижвани от екологична слама!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  06 Март 2023 8:30ч.

  теро-реро

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Али Луя

  06 Март 2023 8:30ч.

  Да въведат и чакане 10 години за автомобил, така ще намалят и броя замърсители, ще си ползват градски транспорт, а колата само за специални случаи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сатанистите в атака !

  06 Март 2023 9:07ч.

  Връщането ни в каменната ера се случва под одобрителното блеене на овцете. Заедно със забрана на колите ще ви се отнемат и парите в брой и ще останете на т.н. "програмируеми пари". Т.е. сатанистите ще ви разрешават и забраняват за какво да си харчите ВАШИТЕ пари. Ще има ограничения не само да ядете месо, но и да пътувате. А за който "не слуша" ще има ограничения по радиус - 100 км, 50 км, или дори 5 км. Така че за целия си оставащ мизерен животец няма да имате право да напускате селището си или квартала в който живеете. Пък и няма да има с какво.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дебнещ

  06 Март 2023 20:22ч.

  Който не е гледал Дилъри на време може да го изгледа. Филма е от 2011 https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B8%D0%BB%D1%8A%D1%80%D0%B8_%D0%BD%D0%B0_%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • затворено и лошо управление

  06 Март 2023 9:13ч.

  Абсолютна енигма кой и как се взимат решенията в ЕСср. Какви са тези климатично неутрални глупости? Как изобщо един нормален недрогиран неизвратен човешки разум може да сътвори подобни измишльотини? Пагубна лудост! България няма работа с тези луди извратеняци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жълт котарак

  06 Март 2023 9:21ч.

  Глупости! Ще живеем в 5' градове и всичко ще ни е на един туй място.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Както сега китайците

  10 Март 2023 12:01ч.

  светло бъдеще.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  06 Март 2023 9:42ч.

  Не им вярвайте - от години ни уверяваха, че ще осигурят алтернативни енергии, а накрая, заради конюнктурата на русофобията си, минаха на въглища. Със сигурност, ако продължават така, ще върнат и парните локомотиви. Няма такова разминаване между думи и дела, както при Запада. Политика на парче, фалшиви и мними стратегии, продиктувани само от едно - да елиминираме Русия, защото е истински пример на истинските хора, защо властта на западните либерал-фашистки елити е излишна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  06 Март 2023 9:53ч.

  Новият бъдещ германски танков завод в Украйна щял да разчита на е-гориво от разграждане на дрожди чрез бактерии, естествено смазване от охлюви и плужеци, броня от тапири, косервирани буболечки за по-голяма боеспособност и още много екологични инициативи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  06 Март 2023 10:14ч.

  До 2035 г. няма да остане индустрия в ЕС, защото реалният бизнес се изнася от Германия.. А вероятно и селско стопанство няма да остане, защото то разчита на двигателите с вътрешно горене . Остава ни да се запасим с мотики и да се прибираме на село. Ще се осъществи мечтата на Б.Б. всички ние да отглеждаме картофи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  06 Март 2023 10:15ч.

  За сметка на това никой не може да ти забрани автомобил с външно горене....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 234

  06 Март 2023 10:53ч.

  Безумие след безумие ни предлагат от Брюксел .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жълт котарак

  06 Март 2023 11:00ч.

  Така е! Когато управляват комисари. Върви разправяй, че ВОСР не е била само бета-версия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Инфектираните и математиката

  06 Март 2023 10:59ч.

  На всяка крачка и във всеки ход прозира смазващо двуличие. Сега ще направя пред вас едни сметки, нека ги наречем едри сметки и целта ще е да хванем порядъците. Точните изчисления ще оставим на друг. Ще схванете идеята. Трите взривени линии на Северен поток имат сумарна дължина от около 4000 км, равни на 4000000 м. Диаметърът на тръбата приемаме за 1 м. (реално е по-голям).Простичко умножаваме и се получава стойност от ок. 4 000 000 м3 метан. Детайлче! Става дума за сгъстен под налягане газ. Проверяваме работните налягания на компресорните станции и резултатът е 20-22 м Ра. При това налягане след справка научаваме, че в един м3 обем се съдържат около 160 м3 природен метан. Казано с други думи, при взривяването на Северен поток (нали всички знаете, че руснаците сами си го гръмнаха, а президентът Байдън, онази малоумната Тръс и норвежците вече доказано нямат никакъв пръст в тази работа) примерно 650 МИЛИОНА кубически метра метан са излетели в Божиите Селения. Всички знаем, че метанът е далеч "по-агресивен" парников газ. Кратка справка показва, че той е 80 пъти по-вреден от Въглеродния двуокис (да, да това е същият диоксид, за който се тюхкат от ранни зори евроинфектираните, които всички са обучавани на едно място. Дори се говори, че Фон Лайен вече дори не можела да спи. Та въпросните 650 млн. имат ефект като 52 МИЛИАРДА КУБИКА въглероден двуокис. Тук въобще не захващам темата, че т.н. глобално затопляне вече доказано няма връзка с въглеродния двуокис (не е водеща причина), но Фон Лайен продължава да го твърди убедено, така че аз основно загрижен да снабдя нашата председателка с силни аргументи, та да няма разни долни типове, които я набедяват, че е инфектирана. За да се ползват въглеводороди, трябва да си купиш въглеродни квоти, а парите да отидат при същата Фон Лайен, което е най-същественото "доказателство", основано на модерната физика, че Фон Лайен е напълно "права". Ако има доброволци, могат да продължат със сметките и да превърнат въгл. двуокис в тонове, да приложат съответните цени. За мен по-интересна беше принципно голямата картина. Как пък не се намери един либерално инфектиран, който да направи подобна сметка. Всъщност забравих за важен детайл! Заедно с предаването към норвежците на честотите и кодовете за активиране на взривовете, доставено е също и специално разработено за случая заклинание, което превръща агресивния и зъл метан в напълно безобиден морски бриз. Всичко е точно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Инфектираните и математиката

  06 Март 2023 11:18ч.

  Всичко е такова отвратително двуличие, че човек се разболява. Вече нееднократно е изтъквано, че ЕС има около 3 % от земната суша и около 5,5 % от населението на Земята. При този огромен и съврзан свят, тези драматични напъни не представляват нищо повече от едни циркаджийски плонжове. Е, може и да не съм прав! Представете си, че има конкретни планове - Русия, Китай, Индия, Иран, черна Африка и жълта Азия да бъдат сръчно и здраво ОПУХАНИ в рамките на идните няколко години! Ами тя тогава сметката ще излезе, на тях бързо ще им бъдат обяснени и внушени ПРАВИЛНИ МИСЛИ, а Фон Лайен ще бъде записана в Златната Книга на най-важните дъщери и синове на Земята. Тя е широкоформатен човек, визионер, може да и се вярва, дори ангелите говорят, че е измислила вече начин да накара американците да слязат от колите. Е, нещата ще се случват според важността и реалните изгледи за реализиране.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вместо да спорят за световното затопляне и въглеокиса, да вземат примеер от Швеция - ДА КОПАЯТ ГРОБОВЕ в гробищата!

  11 Март 2023 14:08ч.

  По оценки на Шведски експерти Швеция поради влизане в НАТО трябва да подготви спешно и ПОЛОВИН МИЛИОН ГРОБОВЕ по планираната война с Русия и Китай !!! Ето това са ЕВроатлантически ценности - да бъдем жертвоготовни! Вземайте пример от УКраина която се натиска за НАТО и вече е закопала половин милион мъже - къде в гробища, къде - по траповете на бойните полета...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Седларов

  06 Март 2023 11:19ч.

  Екологичните мошеници са в настъпление. Не е "загрижеността" им за т.нар. "екология", а да доведат до край пропадащата си атака за откриване на глобалния Цифров концлагер и зависимост на човека от шепата паразити. Истината е, а нея даже и не се стараят да прикриват, че гео-климатичните промени се дължат на рязко засилване на дълбините процеси в планетата със скокообразното повишаване на загряване на по-тънките места по земната кора. Затуй и ледовете се топят в "западна" Антарктида отдолу, а не "отгоре". Също заради високите температури под о. Гренландия и на места в световния океан са отбелязано неспиращо нарастване на температурите отдолу. Като резултат на скокообразно активиране след 1995 г. гео-процеси, имаме скокообразно увеличаване на гео-катастрофите: - Земетресения, засилено предвижване на континентални плочи и унищожителни земетресения в разломите и не само там. Проведена бе международна конференция през ноември 2022 г. За която официалните медии премълчават. Изнесените факти и научни трудове, са съвсем официални и шестват из страниците на реномираните научни списания. Обаче?... Те са глас в пустиня - налага се политика произлизаща и опираща се върху диаметрални точки на действителното положение. Отговарящи на намерения, цели и действия, също диаметрални противопоказни на нуждите на човечеството. Те водят единствено до разрухата и унищожението му. Нашето унищожаване, което вече е в ход по всякакви вектори на посоки в развитие. Пресолявам манджата ли тук? - Не, не е: - Ето ви линка към видеото от конференцията с материали, обяснения и пр. и пр. данни срещу Лъжите на "Господарите на света" за ПРИЧИНИТЕ на "Глобалното затопляна" и сценарият му: https://www.youtube.com/watch?v=X4SUpGC_yNc

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Солницата

  06 Март 2023 11:46ч.

  За да се запази автентичността на първообраза, тук вероятно някой трябва да се провикне: Лошо, Седларов, лошо! Сърце юнашно и правдиво не дава, обаче! Добре, Седларов, добре! Подай ми, моля, солницата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Слънце, вятър и ... МЪГЛА

  06 Март 2023 11:42ч.

  "Обвиних" евроинфектираните в двуличие и клоунада. Е, може пък да си бил ненужно рязък. Целият този драматичен щурм може да има далеч по-прозаично и човешки убедително обяснение. Под булото на загриженост за екологията, което горе без разобличено като напълно фалшиво, става въпрос за една КОРИСТОЛЮБИВА ИГРА С БЕЛЯЗАНИ КАРТИ! Премахваме планирано и организирано някого от пазара, въвеждаме планирано и организирано друг (въведен в заверата, подготвен, правилно мислещ). Е, въведеният ще бъде приятелски настроен, отзивчи и щедър! Ключът за енергийния оглавник ще стои в нашия джоб. Дори не си помисляй да идеш и да "береш" дърва в гората. Каквото ти трябва - ще си го купиш! ОТ НАС, РАЗБИРА СЕ! На думи нещата са доста лесни (за разлика от реалния живот), но когато си замислил и дори си започнал с такива гигантски проекти на обществена трансформация, вероятно има и някакви решение. Поне на повърхността няма работещи и видими, смислени и реалистични варианти за реално съхраняване на големи количества енергия от ВЕИ. Някой трябва още да измисли превръщането на енергията от ВЕИ в БАЗОВА (практически базова), а това въобще не е лесно. Ама пък?! Може и да е измислено, но още да на са ни информирали! Някой беше сметнал, че при подмяна само на лекия автомобилен парк в Бг. ще е необходимо електричество, което може да се произведе от двойно повече от настоящите инсталирани мощности, които работят без прекъсване. В Германия достигнаха вече 65 000 МВт инсталирани ВЕИ, но те работят на 15 - 16 % от капацитета си. Трябва да накараме слънцето да свети пъти повече, а вятърът да е все ураганен. Тогава защо борим глобалното затопляне и мразим уж виновния диоксид (на български е двуокис бе, идиот!)?! Как защо - заради интереси и пари! При използване на максимално двуличие! Ако парите текат в нашите джобове, какво ни интересува глобалното затопляне и силния вятър??!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мамут

  06 Март 2023 17:00ч.

  Колега, ветрогенераторите не работят с "уруганен вятър"` а вятъра трябва да е плътен,постоянен- 6м/с(17км/ч) и за дълъг период за време ,такива ветрове са бризовете. над 6 м/с обикновено ветрогенератора изключва за да не стане авария(да не се запали), само в Норвегия има два парка които работят с 9м/с.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • dundul

  06 Март 2023 19:58ч.

  Мамутче, а така градски. И в "Сега" беше най-компетентен по енергетиката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  06 Март 2023 12:04ч.

  Еко движението се превръща в екофашизъм. Никой не си задава въпроса откъде ще се вземат огромните количества мед, литий и кадмий, необходими за производството на еко коли и колко вода ще е нужна и газове ще се отделят при това. Ако 60% от колете в Германия бъдат електрически по техни сметки за тях ще трябва да увеличат производството на ток със 100%. В бедните страни като нас колата ще се превърне в лукс и реално ще закрепости хората в населеното място, където живеят. Но еколозите и за това ще намерят решение- ще ни бъдат раздадени VR очила за " нова реалност".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  06 Март 2023 12:47ч.

  Смятах го преди месеци, според количеството на продадените течни горива в България. Само за замяна на половината от тези горива ще е необходима енергия от поне още един ядрен реактор от 1000 МВ. Със слънчеви панели и ветро-генератори няма да стане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жалки отрепки

  06 Март 2023 12:50ч.

  Тези се мислят за пътеводната звезда на всички хора по света. Шизофренията трябва да се лекува навреме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  06 Март 2023 12:55ч.

  Да спрат, обаче батериите са от Китай и са най-скъпото нещо в електрическите коли . . .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичките сметки, всичките вайкания ...

  06 Март 2023 21:14ч.

  Са напълно ирелевантни. Всички вие анализирате конкретиката и казвате - "Не може това и това със Зелените технологии, напълно изключено !" ... А защо така си мислите ? Мислите си така защото предопределяте че след 5-10-15 години човешкият материал ще е статус идем ! Че все така ще е като бройка , като численост... Но тези които ви налагат Зеления фашизъм дали не са си направили перфектно сметката ? Дали тези нищожни бъдещи енергопроизводства няма да са напълно достатъчни за едно ... ДЕСЕТ ПЪТИ ПО-МАЛКО НАСЕЛЕНИЕ ? Не се ли замисляте че нещата са свързани ? При една ударна депопулация просто няма да има нужда от досегашното енергопроизводство ! И тогава наистина ТЕ ще живеят все така охолно в една истински екологична планета, без коли, без камиони, без заводи, без индустрия, само с частни джетове ... и едно минимално количество РОБИ , обслужващ персонал и охрана ? Тогава всичко е точно и перфектно, нали ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Срамувам се

  06 Март 2023 21:45ч.

  Става съвсем очевидно, че има реални планове за мащабно намаляване на популацията. В това вече не бива да има никакво съмнение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • това с депопулацията

  06 Март 2023 21:59ч.

  не е чак толкова лошо като идея

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно за това си мислех и аз

  06 Март 2023 23:24ч.

  докато преглеждах коментарите. По принцип, подобни решения би следвало да се вземат на политическо ниво едва след като е взето мнението на истински учени и експерти. Такива обаче не се наблюдават. Наивно е да си мислим, че политици като Лайен, Тимерманс и др. не са наясно по въпроса. Те много добре знаят, че всичко е свързано и ограничаването на въгледвуокиса ще повлияе негативно и върху растителността, примерно. Не знам сечът на горите да е намалял или през изтеклата година да са засадени еди колко си площи, които да са поне равни на изсечените и т.н. Те говорят единствено за намаляване на някакви хипотетични вредни емисии, за ограничаване в едно, друго, пето, десето, но тук важният момент е, че това намаление и ограничение е за нас, плебеите. Няма да отглеждате животни и да ядете месо, ще се ограничавате в къпането, в карането на коли и още какви ли не други дивотии. Идеята за това е ясна - такива дейности за вас не се предвиждат в близко бъдеще, защото е предвидено вие да не съществувате тогава. Човечеството наистина е на прага на грандиозен колапс. Това наистина са последни времена. Дано да бъркам!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напротив, дано да не бъркаш.

  07 Март 2023 0:24ч.

  Твърде много вредна двукрака гмеж пъпли по планетата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Напротив, дано да не бъркаш

  07 Март 2023 7:58ч.

  Не забравяй, че и ти си в тази група.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • че има реални планове за мащабно намаляване на популацията

  07 Март 2023 10:32ч.

  Че те не се и крият. Много хора имало, и много ресурси потребявали. Има ги на хартия, има ги и на видео, ето една малка компилация: https://twitter.com/karma44921039/status/1632318867958636544

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 666

  07 Март 2023 14:51ч.

  Разбира се че не е лоша идея, но зависи от коя страна си. От депопулиращите или от депопулираните ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цяла Европа седи и чака немски мъдрости... и те не закъсняха!

  06 Март 2023 23:52ч.

  С електромобил се стига до под кривата круша.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грета Тинтин Тун.

  07 Март 2023 1:47ч.

  how dare u

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  07 Март 2023 16:23ч.

  И ве пак Урсула не отгвори за смс-ите с файзера и милиардите ойро, похарчени със смс-и и за обвързаността на партньора й с производителите на експериментални течности

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • урсулица направи паркинг ит ваксини

  08 Март 2023 23:05ч.

  Сега иска да обере и производителите. Имам по-добър план. Ако СО2 е такъв проблем, просто са не дишат 5-6мин. И проблемът ще се разреши. И още нещо. Какво е мнението на крепителите на петродолара?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пачки от ваксини

  08 Март 2023 23:05ч.

  Тъпия спел чекър

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За недишането 5-6минути си има и приспособление - бесилка за такива като баба Уши!

  11 Март 2023 14:19ч.

  Добре ще бъде с декарбонизацията да дадат пример и да почнем от ТЯХ!!! Така и така еврочиновниците най-много генерират въглеокис при най-малко полезна за Света работа...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не подценявайте Урсулата!

  10 Март 2023 11:59ч.

  И тя, и съпругът й са ен-то поколение масони-сатанисти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е че как? Доказана работа - разруши Бундесфера така, че утре Полша може да забладее Германия...

  11 Март 2023 14:52ч.

  Бабата е доказан унищожител!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи