До края на август италианските власти трябва да вземат решение за местоположението на центъра на Intel

До края на август италианските власти трябва да вземат решение за местоположението на центъра на Intel

В средата на март Intel обяви плановете си за изграждане на съоръжения за научноизследователска и развойна дейност в Европа, като обеща да похарчи до 80 милиарда евро през следващите десет години. В тези планове Италия се споменава като място за съоръжение за тестване и опаковане на чипове, а сега местните власти трябва да изберат района, където то ще бъде изградено, до края на август.

Както пояснява Ройтерс, позовавайки се на добре осведомени източници, графикът е продиктуван от изборите, насрочени за 25 септември, а правителството на отиващия си министър-председател Марио Драги се стреми да сключи споразумение с Intel до края на август. Според консервативни оценки, бюджетът за строителството ще достигне 5 милиарда щ. долара, а италианското правителство е готово да субсидира до 40% от него. Към момента водещите географски области са Пиемонт с административен център Торино и Венето с център Венеция. Първият е вторият по големина район в Италия и е център на голям промишлен клъстер, обслужващ интересите на автомобилната индустрия. На първия етап дори беше обсъдена възможността за изграждане на съоръжение на остров Сицилия.

Италианското правителство досега е заделило над 4 млрд. евро от общо над 45 млрд. евро, които са на разположение за финансиране на европейската полупроводникова индустрия до края на десетилетието. Съобщава се, че правителството води разговори и с френско-италианската компания STMicroelectronics, която миналия месец се съгласи да изгради съвместно предприятие с GlobalFoundries във Франция, както и с тайванските TSMC и MEMC Electronic Materials и израелската Tower Semiconductor, която наскоро беше придобита от Intel.

Коментари

 • "Според консервативни оценки, бюджетът за строителството ще достигне 5 милиарда щ. долара, а италианското правителство е готово да субсидира до 40% от него."

  05 Авг 2022 14:44ч.

  Странно нещо е капитализмът?! Държавата щяла да подпомага частна компания?!?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така реши

  06 Авг 2022 13:37ч.

  невидимата ръка на пазара, която дърпа конците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баш мафията

  06 Авг 2022 15:04ч.

  Истинската организирана престъпност, водена от някои фамилии

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи