Бразилският президент в схватка с петролните компании

Бразилският президент в схватка с петролните компании

Мандатът на Луиз Инасио Лула да Силва все още няма и 100 дни, но левият президент на Бразилия вече си навлече гнева на чуждестранните петролни компании заради данъка върху износа на суров петрол, предаде Франс прес.

"Репсол" (Repsol), "ТоталЕнержи" (TotalEnergies), "Екуинор" (Equinor)“ и "Галп" (Galp) са сезирали федерален съд с искане да не се въвежда обявеният от правителството в края на февруари данък от 9,2 на сто за период от четири месеца (от март до юни).

Това се е случило в деня, в който финансовото министерство е възобновило акцизите върху горивата, премахнати в разгара на предизборната компания от правителството на крайно десния Жаир Болсонаро. Те обаче са били подновени само частично, за да се избегне твърде голямо влияние върху цените на бензина.

Министърът на мините и енергетиката Алешандре Силвейра се позовава на "възможността за привличане на инвеститори, които имат интерес към рафинирането" в Бразилия на добития на място суров петрол, вместо да го продават в чужбина.

Бразилия е деветият световен производител на петрол с 3,02 милиона барела дневно, които се извличат основно от офшорни залежи, разположени в дълбоки води под много плътни пластове сол. 

Лула да Силва, чийто трети мандат започна през януари, разчита да увеличи държавните разходи, за да финансира социални програми като тези, позволили милиони бразилци да излязат от мизерията при първите му два мандата (2003- 2010 година).

Икономическата ситуация в момента обаче не е толкова благоприятна, колкото тогава, когато той се възползва от бума на суровините. Според последното седмично проучване "Фокус" на Бразилската централна банка прогнозата за растежа за тази година е под 1 на сто (0,88 на сто).

"Това е политическо решение, което позволява на правителството да избегне твърде високите цени на горивата за бразилците",  заяви пред АФП професорката по икономика в университета "Инспер" Жулиана Инас.

"Данъкът върху износа на суров петрол позволява да има "по-добър бюджетен баланс", според правителството, който може да компенсира недостига от 6,6 милиарда реала (около 1,2 милиарда евро) заради само частичното възстановяване на налозите върху горивата.

Това решение обаче не се възприема положително от петролния сектор, който осигурява 15 на сто от дела на промишлеността в брутния вътрешен продукт на Бразилия и в него работят 450 000 души.

В комюнике до АФП "Шел" (Shell) изразява безпокойството си от тази мярка, обявена без "съществен диалог" и подчертава "несигурността около бъдещите решения за инвестициите".

Компаниите, които изнасят бразилски петрол, се смятат за потърпевши и твърдят, че има "договорно нарушение", тъй като този данък не е съществувал, когато са инвестирали в добива на петрол в Бразилия. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • първи коментар

  23 Март 2023 10:08ч.

  "Репсол" (Repsol), "ТоталЕнержи" (TotalEnergies), "Екуинор" (Equinor)“ и "Галп" (Galp) са сезирали федерален съд с искане да не се въвежда обявеният от правителството в края на февруари данък от 9,2 на сто за период от четири месеца (от март до юни). "Това е политическо решение, което позволява на правителството да избегне твърде високите цени на горивата за бразилците", заяви пред АФП професорката по икономика в университета "Инспер" Жулиана Инас. Компаниите, които изнасят бразилски петрол, се смятат за потърпевши и твърдят, че има "договорно нарушение", тъй като този данък не е съществувал, когато са инвестирали в добива на петрол в Бразилия. ---- Само това си струва да се прочете, за да ни стане ясно какъв човек се мъчат да свалят. Рано, рано си застиска чипика и зареваха... Товариш Путин пак е виновен, нали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нищо не сте схванали.

  23 Март 2023 12:43ч.

  Глобалисткият поставеник едва взе властта и удари кого ? КОГО ? Да е ударил по банковия сектор ? Не. Да е ударил по строителния сектор ( оня от който вземаше рушветите за да го осъдят ) ? Не. Да е ударил по добивните комании , по дървената мафия (гигантски сектор в Бразилия ) ? Не. По фармацевтичните компании ? Не, и не, и не ! Удря по петролните компании ! Действа в посоката на глобалните сатанисти - свят без собствени автомобили ! Закрепостени роби единствено с електрически тротинетки ! Това прави Лула, и ще видите че никой от сатанистките назначенци няма да му се кара за този данък ! Петролните компании са аут ъф дъ дей, те са по стъпките на тютюневите компании...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Нищо не сте схванали.

  23 Март 2023 14:04ч.

  Тук, дето имаме претенции за повече от 80% изобщо не вървят лисчетата. Чухме воя, видяхме ривъ. Щом тия са му дигнали мерника още повече може да му се вярвя. Бразилия си е част от БРИКС, Бразилия е БРИКС. Все пак да не забравяме, че той (президента) е от основателите. Та така. А на такива капацитети като вас мястото ви е в дневниците, пиковете, дировете да блестите по вашенски, а не тук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ./.

  27 Март 2023 13:36ч.

  Браво на Ел Президенте! Така се прави срещу западните колонизатори. Като искат да смучат бразилски нефт, ще си плащат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи