Боян Рашев: Очаква ни много висока цена на нефта, която ще взриви световната икономика

Боян Рашев: Очаква ни много висока цена на нефта, която ще взриви световната икономика

Петролното ембарго върху руския петрол може малко да намали износа от Русия като количество, но приходите ѝ ще се запазят, защото цените на петрола се вдигат заради подобни непазарни действия.  Ако Русия не продава петрол на Европа, тя ще продава на някой друг, защото този пазар е глобален и нещата се случват чрез танкери. Това коментираБоян Рашев, управляващ партньор в Denkstatt България, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

„Единственото нещо, което ще се случи е, че петролът става все по-скъп и ние ще видим това на бензиностанциите”, каза събеседникът и допълни, че рафинериите не могат да преработят достатъчно количество петрол, така че да задоволят търсенето. Причина за това е липсата на инвестиции в нови рафинерии в последните години. Дълги години не се инвестираше в сектори, за които всеки разумен човек знае, че ще има потребление.

Рашев прогнозира предстояща много висока  цена на нефта и петролните продукти, която ще взриви световната икономика.

„Това, което видяхме заради Covid като спиране на икономиката, ще се случи и заради цената на нефта. Въпрос на време е”.

„Балансът ще се върне след като минем през катастрофа, през Чистилище”.

„Никой в момента не е в състояние бързо да увеличи добива нито на нефт, нито на газ, нито на въглища. Дългосрочно ниски инвестиции означава, че не си способен бързо да увеличиш добива”.

След подписване на Парижкото споразумение относно изменението в климата през 2015 година инвестициите в петролния и газовия сектор, както и в изкопаемите горива намаляха и тръгнаха в друга посока – към възобновяеми енергийни източници и електромобили. Сега, когато има експлозия на потреблението след коронавируса, нещата не могат да се върнат към нивата от времето, когато имаше сериозни инвестиции, обясни Рашев и добави, че миналата година е отчетен исторически рекорд в потреблението на въглища в света.

„Последната една година България също отчита рекордни добиви на въглища и рекордно производство на ток от въглища, защото газът е скъп и никой не иска да произвежда ток от газ. Електромобилите в България в момента всъщност се зареждат с ток от въглища”.

„На Балканския полуостров „Марица-Изток” се яви нещо като спасителя от последна инстанция.  Ние спасяваме мрежата на Балканския полуостров непрекъснато в последната една година”, подчерта събеседникът.

Зеленият преход няма как да стане с технологии, които не са способни да го реализират, каза Рашев и допълни,че имаме нужда от много повече ядрена енергия, ако искаме зелен преход, който така или иначе няма да стане толкова бързо, колкото ни се иска.

„Всеки едни лев,който в момента се инвестира във ВЕИ, а не в нефт и газ, води до задълбочаване на енергийната криза”, каза гостът.

Още за това какво се случва на пазара на суровини и метали, защо Tesla е извън S&P 500 ESG Index и трябва ли да бъдат повишени концесионните плащания у нас може да гледате във видеото.

 

 

Коментари

 • консултант

  04 Юни 2022 11:02ч.

  Нормалните хора Ви го казват от години - "зелената сделка" е част от сценария за унищожаване на излишното население. Според "сценаристите" излишното население е около 3-4 милиарда. За да ги занулят трябва да предизвикат масов глад, недостиг на енергоресурси, размирици, дестабилизация на цели държави и цветни революции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Зеленият Преход" е другото име на САТАНИЗМА

  04 Юни 2022 16:39ч.

  Изчисленията показват че ако се осъществят всички "зелени проекти" в глобален план, зелената енергия може да достигне не повече от 5 % от сегашния енергиен добив ! Значи или това е ОГРОМНА ГЛУПОСТ /едва ли/ , или е ИДИОТИЯ /но ТЕ не са идиоти/ , или е УМИШЛЕН ГЕНОЦИД. Последното е, сатанисткият План 2030 !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • докато Зелените узреят

  04 Юни 2022 23:52ч.

  Ще се наложи да ходим пеш. И от 150коня да минем на един.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи