Боян Рашев: Европа сама се направи зависима от газа

Боян Рашев: Европа сама се направи зависима от газа

"Големият проблем е в това, че в Западна Европа обществото страда от утопични желания и идеи". Това каза за Радио Варна експертът по управление на околната среда и ресурсите Боян Рашев.

"Хората вярват, че като изградят повече фотоволтаични панели или вятърни паркове, ще бъдат независими от Русия и въпреки че в Германия се спъваш във фотоволтаични панели и вятърни паркове и очевидно не си станал независим от Русия, хората, това не знам защо не могат да го разберат."

Според Рашев на Европа ще са й необходими поне 3 години за да си гарантира енергийни доставки, които да са относително независими от Русия.

"Схемата за търговия с емисии, където въглеродните квоти в момента струват между 80 и 90 евро на тон, тя е оръжие на Путин в момента, защото дава огромни предимства на газовите централи пред въглищните централи, защото въглищните централи трябва да плащат много повече за емисии отколкото газовите. И какво се случва? Европа, като кара въглищните централи да плащат, сама се прави зависима от газа."

Електроенергийната система у нас не зависи от газа, цените на тока, обаче, са високи заради засиленото търсене около България. Това се отразява на борсовите цени в страната ни, въпреки че сме производител на ток и изнасяме 30-40 процента от него. 

"Истината е, че ако зимата стане много страшно, можем да дръпнем шалтера и да кажем: добре, ние си пазим нашия ток за нас, а Гърция, Румъния, Сърбия и Северна Македония да се оправят. Ама те няма как да се оправят, защото са имали глупостта да си затворят въглищните мини и тецове," обяснява Боян Рашев.

Според него европейските лидери са се провалили напълно в енергийната си политика:

"И накрая Европейският парламент се събужда и тръгва да търси сигурност на енергийните доставки. Къде бяхте 10 години, какво правихте?"

 

"Гласове" вече има и канал в Телеграм

 

Коментари

 • Това тока да се търгува на борса е мегаолигофрения

  10 Sep 2022 11:58ч.

  За търговията с квоти на емисии или както се казва там пък да не говорим. Малоумие тотално.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 10 Sep 2022 11:58ч. За търговията с квоти на емисии или както се казва там пък да не говорим. Малоумие тотално.

  14 Sep 2022 14:06ч.

  Малоумие е за онези, които трябва да плащата за въздух, но виж онези, които прибират парсата не мислят така.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Къде бяхте 10 години, какво правихте?

  10 Sep 2022 12:08ч.

  Война в Либия и война в Сирия. И двете загубени, газ = 0. Тъй като Европа си има съюзници, които са и врагове, сега ще трябва няколко години без ресурси, докато почнат да карат израелски и оае-ски газ през Гърция. За няколко години икономиката на Европа може да се срине няколко пъти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • предисторията

  10 Sep 2022 12:12ч.

  Екатерина Захариева като ходи в Израел и си разговаряха с техния президент за енергийни проекти, само че не казаха какви. Много просто, изгонване на Русия като доставчик и намърдване на Израел като такъв. С пауза от няколко години - пости, покаяние за греховете. Само че не е ясно дали руснаците ще са съгласни на тоя вариант.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Einheitskanister

  10 Sep 2022 12:16ч.

  Аз през 2008-2009 г. съм превеждал документи на Европейския парламент, където се говореше за енергийна сигурност, че трябва да се вземат мерки и т.н. Така че не са се сетили сега. Както и Фюрера се убеди преди време, Кавказ и Каспийско море не са лесни за превземане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руснаците не само че не са съгласни с този вариант,

  10 Sep 2022 12:26ч.

  но и помогнаха на Сирия в съпротивата им срещу НАТО. Спряха потокът от цистерни от Голанските възвишения през Сирия на север към Тюркюйе и от там за ЕС. Наложи се Израел да си промени проекта и тръбата им сега минава по дъното на Средиземно море... Затова се забавиха. И "гръцкия" конектор също.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • те тия схеми са ни ясни на нас

  10 Sep 2022 16:06ч.

  И това дето си го мислят за газ от израел пак може да не ги огрее. Така че, тепърва предстои да се сблъскват с реалността. Тя, както и земното претегляне няма да им простят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  10 Sep 2022 13:01ч.

  Американците ги предупредиха 100 пъти. Меркел, Шрьодер и Тиквата са за трепане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  10 Sep 2022 13:53ч.

  Нали на ЕС е директивата за максимална газификация, като се започне от Тец, болници, училища и учреждения, а сега обратно да се преминава на мазут и въглища от Космоса !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  10 Sep 2022 16:57ч.

  Новите зелени технологии всъщност трябваше да обслужат западните производители. Брюксел естествено се погрижи. Резултатът - по-скъпа електроенергия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  10 Sep 2022 16:58ч.

  Преди доста години се погрижиха и за нас. Дори Жак Кусто ни пратиха, подводният гмуркач, с цялата си подводна компетентност да сатанизира Козлодуй или поне първите четири реактора. Виж, съветският газ беше друго нещо. Понеже обслужваше тях, по-равните от другите в Животинската ферма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи