Бизнесът: Защо цената на газа у нас е с 38% по-висока от борсовата в Европа?

Бизнесът: Защо цената на газа у нас е с 38% по-висока от борсовата в Европа?

Васил Велев, Асоциация на индустриалния капитал

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Бизнесът и хората в страната продължават да плащат много високи цени за газа, при положение че стойността на синьото гориво на борсите вече се върна на нивата от периода преди войната в Украйна. Настояваме за предприемане на незабавни мерки за намаляване на разликата между сегашната борсова цена и цената за българските стопански потребители, гласи официална позиция на Асоциацията на организациите на българските работодатели.

Предложената за утвърждаване цена за природния газ за м. април 2023 г. е 103,08 лв./MWh, съответно очакваната цена за индустрията е 114,72 лв./MWh или 58,66 EUR/MWh., съгласно договора за доставка на природен газ по свободни цени за 2023 г между "Булгаргаз" ЕАД и клиенти.

Бизнесът в лицето на Асоциацията на работодателите в България пита обаче как и от къде се е формирала тази цена, при положение, че към 22 март 2023 г. фючърсните котировки на TTF за април на борсата ICE възлизат на 42,32 EUR/MWh (82,77 лв./MWh).

Т.е. прогнозната разлика, която ще надплати българският бизнес за април месец възлиза на 16,34 EUR/MWh (31,96 лв./MWh) или 38,6%.

Гневното писмо от името на АОБР, в която членуват четирите най-големи работодателски организации - АИКБ, БТПП, БСК и КРИБ, е изпратено до вицепремиера по икономическите политика Христо Алексиев, енергийния министър Росен Христов, председателя на КЕВР Иван Иванов и изпълнителния директор на "Булгаргаз" Деница Златева.

Припомняме, че в началото на месец март цената на природния газ на пазарите в Европа достигна най-ниското си ниво от лятото на 2021 г. насам, като за последен път природният газ е бил толкова евтин през август 2021 г.

Работодателите пишат и че ситуацията е сходна и за текущия март месец, както и за февруари:

Март: цената за промишлеността е 118,38 лв./MWh (60,53 EUR/MWh). Средната цена на ТТF spot на борсата ЕЕХ от 1 до 21 март е 45,31 EUR/MWh (88,62 лв./MWh) - разлика от 33,6% и не в полза на българския пазар.

Февруари: цената за бизнеса е 135,99 лв./MWh (69,53 EUR/MWh), а средната цена на ТТF spot - 53,64 EUR/MWh (104,91 лв./MWh). Разликата е 29,6%.

"Отчитайки дългосрочния договор на обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД за доставка на един милиард кубически метра природен газ от Азербайджан, който е обвързан 100% с петролна компонента и ниските котировки на петролните деривати, българският бизнес няма обяснение за формираните от "Булгаргаз" ЕАД и одобрявани от КЕВР цени на газа от началото на годината", заявяват от АОБР.

По техни оценки, тези разлики ще доведат до допълнителен разход за индустрията от около 42 млн. лв. месечно или приблизително 125 млн. лв. за периода февруаро и април, а нарастващите разлики в цените на природния газ и то в момент, в който пазарната конюнктура в Европа се подобрява, ще влошат конкурентоспособността на българската индустрия и забавят икономическия растеж.

Ясно личи, че освен, че започнахме да плащаме по-скъп газ от Западна Европа, а и ножицата се отваря с всеки изминал месец, заявява още бизнесът.

АОБР добавят и още два факта към въпросите си - за скъпия газ в "Чирен" и дали са предприети някакви мерки, както и за реална обосновка за размера на премията, начислявана от "Булгаргаз" ЕАД от почти 12 лв/Мвтч, която също допринася за оскъпяването на доставките.

Четирите работодателски организации настояват за предприемане на незабавни мерки за намаляване на разликата между спотовата цена и цената за българските стопански потребители.


Източници: news.bg, "Труд"

 

 

 

Коментари

 • Щото сме в клуба на богатите ве

  27 Март 2023 16:03ч.

  Балъци. Плащайте и благодарете, че ви дават от молекулите на свободата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ММ93

  27 Март 2023 16:08ч.

  Защото живеете и плащате данъци в държава, управлявана от плазмодии и безродници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Балкански

  27 Март 2023 16:15ч.

  Освен руските новини да спрем и западните, защото и там не се вписваме!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колер

  27 Март 2023 16:53ч.

  Веднага да се вдигне ДДС на 33%!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ФЪРКАТИЧКО

  27 Март 2023 17:09ч.

  А защо назначените от Карлович бизнесмени финансират Боко Тиквата и Кирчо Канадчето?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  27 Март 2023 17:39ч.

  Щот сами си го изпросихте с бездействието си... хак ви е, всички до един ще фалирате!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Румен Мустафа Радев

  27 Март 2023 17:43ч.

  Болгария не использует закачанный осенью в ПХГ газ из-за его дороговизны https://topcor.ru/33507-bolgarija-ne-ispolzuet-zakachannyj-osenju-v-phg-gaz-iz-za-ego-dorogovizny.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • mathur

  27 Март 2023 17:49ч.

  Щот тиквите купуват от краварника руска газ на много по-високи цени,вместо директно от Русия.....Тъпанари управляват България,краварски слуги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • то е ясно

  31 Март 2023 16:14ч.

  Ами то е ясно. Краварите купуват евтина руска газ и я продават на нас с яка надценка. Това е тяхната икономика - да живеят на гърба на колонии като България. За услугата да продават държавите и народа си, те дават щедри грантове и еврофондове на корумпираните им подлоги дето ни управляват. И те съдират о последната кожа от гърба на Българина, за да гарантират печалбите на господарите си. Последните две изречения ги е казал най-известният в момента икономист, американеца Джоузеф Стиглиц. Докато не се помете цялата тази краварска пасмина, начело с ДеБилите у нас и купените им медии, ще е така.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи