Бизнесът с луксозни стоки процъфтява въпреки сянката на рецесията

Бизнесът с луксозни стоки процъфтява въпреки сянката на рецесията

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Продажбите на луксозни стоки се увеличават с утихването на коронавирусната пандемия и дори сянката на рецесията не обезкуражава купувачите им, твърдят анализатори.

Богатите стават все по-богати

На въпрос на журналисти - защо въпреки икономическия спад във Великобритания скъпият магазин "Хародс" (Harrod's) в Лондон продължава да се радва на много добри продажби, изпълнителният му директор Майкъл Уорд отговаря с шега, в която обаче се крие голяма доза истина: "Богатите стават все по-богати по време на рецесия".

Неговата увереност, че бизнесът в луксозния сегмент ще продължи да се развива възходящо, се оправдава от увеличаващите се продажби на скъпи стоки напоследък.

Американската консултантска фирма "Бейн енд къмпани" (Bain and Company) прогнозира, че 2023 г. ще бъде успешна за сектора. Продажбите на дребно през 2022 г. достигат до 288 милиарда евро, а през тази година се очаква да нараснат с между 5 и 12 на сто на годишна основа до между 305 и 330 милиарда евро. 

Популярни модни брандове като "Монклер" (Moncler), "Ришмон" (Richemont) и "Ермес" (Hermes) вероятно ще продължат да бъдат водещи в сектора на луксозните стоки на фона на поскъпването на акциите на компаниите, които ги притежават, посочва raconteur.net.

Френската корпорация "Луи Вюитон Моет Хенеси" - Ел Ве Ем Аш (LVMH), е лидер в сектора на луксозните стоки. Тя е собственик на редица компании, сред които са модната къща "Кристиан Диор" (Christian Dior), популярната марка луксозни стоки "Луи Вюитон" (Louis Vuitton) и "Моет Хенеси" (Moet Hennessy), производител на известните марки шампанско "Моет е Шандон" (Moët & Chandon) и "Дом Периньон" (Dom Perignon). 

През април Ел Ве Ем Аш стана първата европейска компания, която достигна пазарна капитализация от 500 милиарда долара. Главният й изпълнителен директор Бернар Арно е един от най-богатите хора в света.

Докато компаниите от луксозния сегмент реализират нарастващи приходи от продажби, фирмите, които продават стоки за бита и храни се борят, за да се справят с предизвикателствата на пазара. Високите цени на енергията, на суровините и на транспортните услуги ограничиха печалбите на търговците на дребно, а кризата с нарастващите разходи за живот намали покупателната способност на клиентите им.

Каква е причината за тази ситуация, при която компаниите от луксозния сектор успяват, а другите фирми от сектора на търговията на дребно не постигат толкова добри резултати? 

"Въпреки че макроикономическите показатели (в Обединеното кралство - бел.ред.) се влошават тримесечие след тримесечие, пазарът на луксозни стоки продължава да расте. Той доказва, че е много по-устойчив в сравнение с другите сектори от търговията на дребно", заявява Федерика Левато, старши партньор в "Бейн енд къмпани". 

Веднъж се живее

Една от причините за възхода на компаниите от луксозния пазарен сегмент е, че на фона на утихващата пандемия редица по-заможни потребители са възприели житейската максима - "веднъж се живее", посочва Лука Скола, старши анализатор във фирмата за управление на частни активи "Бърнстийн" (Bernstein), специализирана в инвестиции в луксозни стоки.

Лука Скола отбелязва, че редица потребители с финансови възможности са осъзнали, че "животът е кратък и парите им няма да означават нищо за тях, когато той приключи".

"Поради това някои от нас придобиха усещането, че трябва да наваксат пропуснатите възможности (за забавления - бел.ред.) по време на пандемията", посочва анализаторът. 

Той акцентира върху още един ефект, който пандемията е оказала върху пазара на луксозни стоки. 

На фона на всички ограничения, които бяха наложени срещу разпространението на коронавируса, потребителите в Западна Европа натрупаха допълнителни спестявания в размер на близо 1 милиард евро. 

Собствениците на водещи брандове от луксозния сектор, като "Шанел" (Chanel), "Луи Вюитон", "Ермес" и "Картие" (Cartier), се възползват от натрупаната покупателна способност и насърчават потребителите да похарчат спестените си пари за техните продукти, според Лука Скола.

Френските и италианските компании за луксозни стоки се радват на силен "постпандемичен интерес" от страна на потребителите, които се надпреварват да харчат спестяванията си, натрупани по време на КОВИД-19 ограниченията, посочва Ройтерс. 

"Американците, които пристигат в Европа, харчат така сякаш няма да има утре", коментира по-рано Марио Ортели, управляващ партньор на консултантската компания "Ортели енд Ко" (Ortelli & Co). 

Китайски апетит за европейски луксозни стоки

Компаниите от луксозния сегмент печелят и от облекчаването на строгите ограничения срещу разпространението на коронавируса, които бяха наложени в Китай. 

"Връщането към нормалния начин на социален живот (за много от по-заможните потребители в Китай - бел. ред.) е съпроводено с покупката на нови дрехи и аксесоари", отбелязва анализаторът Лука Скола. 

"Дори само въздействието на този фактор може да помогне на пазара на луксозни стоки да поддържа още две години много комфортен растеж", посочва Скола.

Какво следва?

Ако трендът на нарастване на пазара на луксозни стоки се запази, то продажбите им може да достигнат до 570 милиарда евро през 2030 г. Това е над два пъти повече от обема на продажби, постигнат през 2020 г. 

Потребителите от Европа и Азия са основен "двигател" на растежа на този пазарен сегмент, тъй като се очаква спад в интереса към луксозни стоки от страна на американските потребители на фона на забавянето на икономиката на САЩ., се казва в анализа на "Бейн енд къмпани", цитиран от voguebusiness.com.

Тези данни показват, че не са малко хората в Западна Европа и Китай, които могат да си позволят "малките" удоволствия в живота.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • не щем юфтинко, не щееем,

  06 Авг 2023 18:54ч.

  а за пред хората всички кършим ръченца, пцуем безадресно и си окайваме недоимъка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Бизнесът с луксозни стоки процъфтява въпреки сянката на рецесията"

  06 Авг 2023 19:19ч.

  аФторът/БТА просто е открил Америките. За пореден път. Че то и през 20-те примерно - баш под сянката на рецесията - е било така - с богатите и бедните, лукса и мизерията - капитализъм му викат, господа. Абе тези хора в журналистическите факултети какво четат, ако изобщо? Поне Хемингуей и Ремарк не са ли поотваряли, ако не историческа литература, пак поне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джо гладника

  06 Авг 2023 20:23ч.

  "Поне Хемингуей и Ремарк не са ли поотваряли, ако не историческа литература, пак поне." -- това има ли го във "фейса"? ако го няма - забравете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи