Бизнес и синдикати единодушни: Няма връзка между образование и пазар на труда

Бизнес и синдикати единодушни: Няма връзка между образование и пазар на труда

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Няма връзка между образование и пазар на труда. Това каза пред БиТиВи Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Най-много се търсят машинни оператори, заварчици, строителни работници, посочи той.

Един заварчик получава достатъчно средства стига да работи, по мнението му. Причината за недостиг на кадри може да се търси и в отрицателния прираст, както и в ограничените инвестиции.

Процедурата за достъп до пазара на труда за граждани на трети страни е бавна и сложна, според Велев. Не може да имаме ускорено развитие, без да има кой да работи, категоричен е той.

Димитър Манолов, КТ Подкрепа заяви също, че имаме сериозен проблем с професионалното образование. Икономиката се свива. В България има сериозно количество хора, които не работят и не искат да работят, не учат и не искат да учат, посочи той. Трябва да се сменим културната среда, по мнението му. Хората трябва да разберат, че да работиш е престижно, изтъкна Манолов.

Източник: news.bg

 

 

Коментари

 • Мери

  12 Май 2024 16:03ч.

  Димитър Манолов, КТ Подкрепа заяви също, че имаме сериозен проблем с професионалното образование. Митак, малко късно се сещате с Велев! Де са техникумите и инженерните специалности отпреди години? Днес случайно говорих с един господин, архитект на възраст, човекът ми каза, че от неговото поколение качествени архитекти са останали само 6, и то могат да бъдат консултанти хората, щото са в години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма връзка между образование и пазар на труда. Това каза пред БиТиВи Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Най-много се търсят машинни оператори, заварчици, строителни работници, посочи той.

  13 Май 2024 8:56ч.

  Интересно, наследниците на Велев дали работят в сферата на "търсят машинни оператори, заварчици, строителни работници", а?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • страхливият български бизнес

  12 Май 2024 17:41ч.

  НАй-големият проблем на страхливците предприемачи са политиците-олигарси, които ги тъпчат. Но тъй като са бъзльовци, всички си траят и дават на партиите пари, за да не ги закачат, а парите ги изкарват на гърба на работещите при тях. Както скоро бяха писали, един предприемач отишъл при работниците си с хубава кола и им обещал, че ако работят по много и съвестно за него, след една година ще си купи още една хубава кола.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ваня

  12 Май 2024 17:57ч.

  След затриването на професионалните гимназии всуе реват, че нямали били "кадри". Логично няма да имат. На ход сме да ревнем гневно ние, хуманитарите , тъй щото първо нас "закриваха" и затриваха, и не ревахме "овреме". Ante mare undae , u пак "турят" каруцата пред коня.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нелегален

  12 Май 2024 19:18ч.

  всички искат да са меринджеи и авокатини. същевременно, поназнайвайки голяма част от "бизнеса", както и манталитета му по отношение на работната сила, а и въобще - търкулнало се гърнето и си намерило похлупака. с трици маймуни не се ловят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  12 Май 2024 22:58ч.

  Какво епохално откритие... И им отне цели 35 г. за да достигнат до него ... Сигурно ще им отнеме ощ 35 г. за да измислят какво да правят ....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аква

  13 Май 2024 8:56ч.

  Всички млади цигани между 18- 50г. мечтаят да работят като заварчици и строители. Наплив голям... ето там да удари държавата тежкия си юмрук. Влезте в гетата и анализирайте социалната среда на младите безработни. Вместо да ми анализирате войната в Украйна. Нека трудоспособните цигани почнат работа с осигуровки и данъци. И ако не си бил в трудовия процес - никакви помощи и детски надбавки. Помощите за деца да се полагат на тоя, който има изградена трудова биография.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • който парине плаща

  16 Май 2024 12:40ч.

  В гъзъ му свещ горяща

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи