България не може да е транспортен хъб по време на войната, обяви министърът на инфраструктурата на Украйна

България не може да е транспортен хъб по време на войната, обяви министърът на инфраструктурата на Украйна

България не може да е транспортен хъб за украински стоки. Това обяви министърът на инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков по време на изслушване в Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент. 

Кубраков беше попитан от българския евродепутат Петър Витанов как пристанище Варна може да помогне за възстановяване на веригата на доставки. Кубраков отговори, че засега това е невъзможно, защото черноморският ни порт не е свързан с железопътна линия. Това е и причината украинският износ да се осъществява главно през румънското пристанище Констанца. От думите му стана ясно също така, че опцията стоки да се транспортират през България изобщо не е дневен ред и Украйна търси транспортни коридори през портовете на прибалтийските държави. 

Думите на Кубраков пред евродепутатите са в пълен противовес на казаното преди седмици от премиера Кирил Петков. След връщането си от Украйна, където отиде с част от коалиционните партньори, той обяви, че Варна ще стане транспортен хъб, а украинците нямат търпение да изнасят през него житото си. Оказва се обаче, че властта в Киев действа по съвсем други сценарии за възстановяване на доставките, а липсата на инфраструктура не включва България да има някаква роля в тях. 

Проблемите да се стигне до Варна са свързани с това, че железопътната мрежа на Украйна използва руско междурелсие с размери около 1.5 метра, което е около 10 сантиметра по-широко от релсите, използвани в по-голямата част от Европа.

Освен за затруднените доставки украинския министър говори пред евродепутатите и за пораженията, които са нанесени на страната му към днешна дата. Войната в Украйна продължава вече трети месец, а инфраструктурата на страната е 70% унищожена.

Директните щети за инфраструктурата към днешна дата се изчисляват на 92 милиарда долара. 500 милиарда долара е загубата за цялата икономика. Разрушени са напълно 7 летища, 1200 моста, 6000 километра пътища. Блокирани са всички пристанища на Черно и Азовско море, както и транспортът през река Днепър. 

Евродепутатите се обединиха около мнението, че загубите не само за Украйна, но и за цяла Европа ще са огромни и войната трябва да приключи по най-бързия начин, защото континентът може да бъде застигнат от невиждана криза. 

 

 

Коментари

 • trassporter

  21 Май 2022 22:52ч.

  За Варна министърът е прав. Самият той е икономист от Киевския университет. Има и специализация в Харвард. Работи в IT сектора. Член е на партия "Слуга народа". През 2019 г е назначен за ръководител на украинското АПИ. През 2021 г – за министър на инфраструктурата, където е и транспорта. 40 годишен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Долноробните лъжи на простокиро и шайката му

  22 Май 2022 0:10ч.

  за пореден път са разкрити. Докога ще търпим тези лижци и предатели?! Време е за "тричане" на продажното правителств и изкореняване на поколението на предателите 'до 10-то коляно".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • очевидец

  23 Май 2022 7:45ч.

  През Варна преминават тирове тип "гондола" с украински номера.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  23 Май 2022 9:26ч.

  Че в Румъния с друго междурелсово разстояние ли са, та транспортират до Констанца? Петков е глупак, ако вярва на глупостите на Зеленски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи