България е последната държава в ЕС без електронни ваучери за храна

България е последната държава в ЕС без електронни ваучери за храна

Над половин млн. служители получават ваучери за храна всеки месец. Това стана ясно от интервю на председателя на Асоциацията на операторите на ваучери за храна Меди Бенбугера. Той обясни, че ваучерите за храна остават една от най-предпочитаните социални придобивки в България, като те увеличават покупателната способност на работещите, без да увеличават данъчното бреме за работодателя и в същото време водят до изсветляване на икономиката. Повече от половината от фирмите, които дават ваучери, са малки и средни предприятия с под 50 служители. В същото време България е последната държава в Европейския съюз, която издава ваучерите само на хартия.

В момента ваучерите за храна могат да се използват в ресторанти, заведения за бързо хранене, магазини за хранителни стоки, супермаркети и др. Законът за бюджета даде възможност с ваучери за храна да се заплащат битови сметки за електроенергия, вода, парно и газ, както и културни дейности като кино и театър. За целта обаче тези обекти трябва да имат сключен договор с операторите, издаващи ваучери за храна.

Това на практика забавя процеса, тъй като според закона операторите на ваучери нямат право да сключват договор с посредници, където мнозинството потребители плаща сметките си.

Бенбугера каза още, че със Закона за Държавния бюджет за 2022 г. е дадена възможност доставчиците на комунални услуги да сключат договори за приемане на ваучери като средство  за заплащане на битови сметки. “Оказва се обаче, че голяма част от тях разполагат с ограничена мрежа от офиси, където работят с клиенти, или пък не желаят да приемат ваучери. По-голямата част от разплащанията за битови сметки минават по банков път или през посредници. Ето защо е необходимо да се позволи заплащането с ваучери и при тези трети лица, за да може максимален брой потребители на ваучери да се възползват от тази възможност”. Към момента операторите на ваучери трябва да сключват индивидуални договори с всички доставчици на комунални услуги. Повечето от големите доставчици вече не оперират физически офиси и приемат плащания основно чрез банките или посредници, които позволяват да се заплащат битови сметки. На този етап на операторите на ваучери за храна не е позволено да сключват договори с тези доставчици на услуги спрямо действащата нормативна уредба, добави той.

На въпроса кога ще бъде дадена възможността ваучерите да бъдат използвани за туристически услуги, каквото бе предложението на Министерството на туризма, председателят на Асоциацията на операторите на ваучери за храна отговори, че такова предложение от Министерство на туризма има, но то е част от предложенията за актуализацията на бюджета. “Ако и когато това се случи, ще има яснота по отношение на начините за прилагане и условията, при които хотели, например, биха могли да започнат да приемат плащане с ваучери”, категоричен бе той.

Може би най-важният въпрос е свързан с дигитализацията на ваучерите, тъй като  България е последната държава в ЕС, където издаването на електронни ваучери за храна все още не е позволено законово. Например в съседна Румъния ваучерите са храна са изцяло дигитални от началото на тази година, а дори в Молдова съществуват електронни ваучери. “Операторите на ваучери за храна имат технологиите и ноу-хау да издават дигитални ваучери, тъй като повечето оператори го правят на много други пазари, като за да стане възможно това и в България трябва да бъдат направени съответните промени в законодателната рамка”, коментира той.

Системата на ваучерите за храна е силно регулирана, средствата минават изцяло по банков път и всяка стотинка се декларира в НАП, така че ваучерите са един проследим и прозрачен инструмент, който служи за увеличаване на покупателната способност, но и води до изсветляване на икономиката. Дигитализацията е дълго чакана от работодателите и техните служители, особено след пандемията, когато служителите на множество компании работят от разстояние.

Коментари

 • Иванов

  28 Юни 2022 16:56ч.

  Ваучер звучи много по-добре от купон,а електронен ваучер - много по-модерно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моско москала

  28 Юни 2022 20:48ч.

  днес електронни пари,утре електронни ваучери,вдругиден и електронно робство

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рукола Z

  28 Юни 2022 21:25ч.

  България мърда все още заради сивата икономика, тия седнали да цъкат ламбата ??? я КЪШ ве!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • въпросче

  29 Юни 2022 17:39ч.

  Кому е изгодно? Цифровизацията служи само на грабителите!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи