АИКБ отчете повишение на индекса „Икономика на светло“ за 2021 до предкризисни нива

АИКБ отчете повишение на индекса „Икономика на светло“ за 2021 до предкризисни нива

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) отчете повишение на композитния индекс „Икономика на светло“, чрез който измерва светлата част на българската икономика. За 2021 той е 78,40 пункта, спрямо 77,49 през 2020 г. Година преди Ковид пандемията стойността му беше 78,54.

От АИКБ отчитат, че през 2021 г. основните причини довели до изсветляването се дължат на възстановяването на българската икономика, която отчете ръст на БВП от 7,6% след спада, който бе отчетен година по-рано заради Ковид кризата и въведените локдауни. Сред негативните фактори, които са възпрепятствали още по-голям ръст, АИКБ отбелязва безпрецедентното увеличаване на цената на електроенергията, започнала през четвъртото тримесечие на 2021 г.

За втора поредна година АИКБ представи и данните за под-индекса „Заетост на светло“. Чрез него във фокуса на изследванията попада трудовия пазар, при който през годините са се откроявали най-масово прилаганите сиви практики, при това с дълготраен ефект върху националната икономика.

За 2021 г. стойността му е 82,08 пункта. Той отчита ръст с малко над 4% спрямо 2020 г. Стойността му в предкризисната 2019 г. е била 78,87 пункта. Според АИКБ основният фактор, който е повлиял за високата стойност на „Заетост на светло“ е антикризисната мярка 60/40. Тя е била силен мотиватор за голяма част от компаниите да покажат реалните заплати. Сред другите фактори, които Асоциацията отбелязва, са ниската безработица, дефицитът на работна ръка и ръста на заплатите.

„Нашата работодателска организация полага системни усилия за ограничаване на сивия сектор от 2010 г. От тогава и изчисляваме композитния индекс „Икономика на светло“, с който оценяваме и размера на сивия сектор. От 2010 г. светлата част на икономиката е нараснала с 15 процентни пункта – от 63,35% на 78,40%, респективно сивия сектор се е свил до 21,60%. Смятаме, че усилията не трябва да отслабват, докато не постигнем устойчиви стойности под 15%. Това означава още над 4 млрд. лв. приходи в бюджета при равни други условия“, заяви председателя на УС на АИКБ Васил Велев.

АИКБ изчислява Композитният индекс „Икономика на светло“, чиято цел е да се опознаят различните проявления на сивата икономика и да се стимулират политиките за нейното ограничаване. От началото на изчисленията до момента единствено през 2014 и 2020 г. е отчетен спад на светлата част на икономиката.

Коментари

Напиши коментар

Откажи