Адвокат или агенция за недвижими имоти - кой вариант е по-добър при покупка на имот

Адвокат или агенция за недвижими имоти - кой вариант е по-добър при покупка на имот

В наши дни недвижим имот може да се купи или продаде много бързо и лесно благодарение на многобройните агенции за недвижими имоти, имащи десетки офиси на територията на цялата страна.

Предимството на агенциите е, че успяват да спестят много голяма част от ангажиментите и главоболията, които могат да възникнат при подготовката на сделката, а екипите от експерти, които работят при тях, могат да решат всеки казус.

 

Комисионните започват да изглеждат все по-неатрактивно

Въпреки това, големите комисионни, които изискват агенциите за недвижими имоти за този тип сделки, възлизащи на 2, 3 или 4 процента, започват да карат все повече хора да търсят алтернативни варианти.

Когато преди години един апартамент струваше 50 хиляди евро, тези два, три или четири процента от стойността на сделката не изглеждаха толкова страшно, но днес, когато имотите масово са на цени между 100 и 200 хиляди евро, вече ситуацията изглежда съвсем различно.

 

Кой може да ни помогне в случай, че не искаме да работим с агенция за недвижими имоти

Ако решите, че процентът на агенцията за недвижими имоти изглежда твърде неатрактивно като сума, вариантът е да се обърнете към адвокат, който има опит в областта на недвижимите имоти.

В София има доста адвокатски кантори с опит в тази сфера (вижте например Rastashki.com). Юристите ще ви помогнат да проучите имота, който искате да закупите, така че да се уверите, че към него няма тежести или някакъв проблем, за който трябва да знаете.

Действително, трябва да предвидите средства за комисионната на адвоката, но тя при всички положения ще ви излезе в пъти по-изгодно, отколкото ако ангажирате за сделката фирма за покупка на недвижими имоти.

Това е отличен начин да спестите част от разходите си и да платите по-малко за покупката на имот. Разликата в някои случаи може да ви позволи със спестеното да обзаведете част от новото си жилище.

 

Има ли разлика по отношение на сигурността

Адвокатът ще провери дали всичко е наред, така че не бива да се притеснявате за нищо от там нататък. Имайте предвид, че сигурността и надеждността, които агенциите за недвижими имоти предлагат, обикновено се дължат именно на това, че работят с опите юрист, който проверява дали всичко с имота е наред.

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи