Прегърни, Дари и Предай нататък!

Прегърни, Дари и Предай нататък!
Децата, лишени от родителска грижа, обикновено прекарват празниците и ваканциите зад оградата на дома. По Коледа къщичките им се пълнят с шоколади и плюшени играчки. След това, обаче, всички вкупом, разплатили се набързо с „данък добро”, си тръгваме от тях. Оставяме ги, изоставяме ги за пореден път. Тогава липсата на внимание, присъствие, прегръдка, е най-голяма. И страшна. И опасна, за тях – децата! Защото ние, „техните приятели”, празнуваме, пътешестваме, събираме се със семействата си и нашите приятели. А те отново са сами. Под ключ. С един дежурен възпитател. Кампания „Прегърни, Дари и Предай нататък” продължава! Включи се и ти! Да направим подарък за Коледа на децата - истинско приключение - ваканция с много смях и сняг!


От лятото на 2010 г. досега сдружение „Прегърни ме” е организирало 14 креативни ваканции за деца и младежи, настанени в социални институции. Пътешествали сме през старите столици на България, обикаляли сме културно-историческите обекти на Юнеско, играли сме на театър, кино, радиожурналисти, рисували сме, вдъхновени от големи художници, илюстрирали сме приказки и какво ли още не. По време на тези срещи децата откриват и развиват своите таланти, получават самочувствие на можещи хора, започват да разбират и вярват, че нашият живот не им е отказан. И което е най-важно – през тези дни и часове на общуване се случват истинските срещи и приятелства. Тогава големи и малки живеем и мечтаем заедно 24 часа.

С малки крачки, с отворени длани, с много доверие, търпение и обич – както се грижите за „вашите деца”, така можем да помогнем и на „нашите деца”.  

Кампания „Прегърни, Дари и Предай нататък!”има за цел да даде възможност на 18 деца, лишени от родителска грижа, които посещават целогодишно творческите заниманията на ателие „Прегърни ме“, по време на едноседмична зимна ваканция (която ще се проведе в гр. Трявна), да претворят чрез картини свои мисли, мечти и емоции. Всеки ден, преди курса по изобразително изкуство, художниците (професионалисти и студенти в Художествената академия, които работят целогодишно с децата) ще запознават малките художници с живота, творческия път и търсенията на големи майстори – класици (Ван Гог, Пикасо, Густав Климт, Иван Милев, Илия Бешков, Кольо Карамфилов, Румен Гашаров и др.). След това децата ще рисуват вдъхновени от различни стилове и по-известни творби.

Част от картините, нарисувани по време на пленера, ще бъдат включени в ретроспективна изложба, посветена на 14 години ателие „Прегърни ме” с работно заглавие ГОЛЕМИТЕ И МАЛКИТЕ, която планираме да открием на 1 юни – Денят на детето, в галерия НЮАНС в столицата.

 *  *  *

Следва кратка история – на едно от нашите – ваши деца. Детето, което прекрачи прага на ателието преди 8 години, днес е щастлив млад човек, поел по пътя на красивото и доброто.

 
*  *  *
Извънбрачно дете съм. Когато навърших пет годинки станаха някакви конфликти между майка ми и баща ми и така попаднах в дом. В началото бях много уплашена, стресната. Но в един момент претръпнах. Когато навърших 15 години, бях преместена в Защитено жилище, но и там хората бяха кофти. Все ме обиждаха: Майка ти е курва и ти ще станеш като нея.

Имаше една тъпа история за едно пиле и едно олио, които бяха безследно изчезнали. В продължение на три дни ние, трите момичета, които живеехме в  Защитеното жилище, тримата възпитатели и директорът, разследвахме къде е пилето и кой е отмъкнал олиото. Така и не се намериха. Всеки казваше „не знам”. Но обвиниха мен, че тайно съм изнесла и дала олиото на майка си. Нямаше как да ги разубедя. А и беше толкова обидно. И поисках да си тръгна.

Според мен най-важен е подхода към децата, с други думи – как се отнасят с нас големите. Затова сме много различни тук и в дома. Защото тук, в ателието, децата попадат в съвсем различна среща –  никой не ни обижда, чувстваме се обичани, знаем, че искат да ни помогнат. Винаги ни посрещат с прегръдка. Весело е. Спокойно е. Знаем, че дори и да сме сбъркали нещо, никой няма да ни ругае, а ще поговори с нас. И разбираме, че това, което получаваме тук ще ни помогне по някакъв начин. За после.

Кампания „Прегърни и предай нататък” продължава до Коледа!

Включи се и ти!

Банкова сметка:

Postbank, сдружение ПРЕГЪРНИ МЕ

IBAN: BG12BPBI 7940 1065 7282 01

BIC: BPBIBGSF

CODE: BPBI7940


Можете да ни подкрепите и като изпратите дарителски есемес

с текст DMS ATELIE на единен дарителски номер 17 777


 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи