Ние, врабчетата

Ние, врабчетата

"Една от най-хубавите работи беше, когато почвахме да играем на врабчета. Тогава се нареждахме две по две и по цял ден чуруликахме. Но за съжаление не може да се играе цял живот на врабчета, ами трябва да се трудим, за да можем да си изкарваме прехраната."

 

 

Всяка сутрин след закуска 14 деца въоръжени с фазери, картони, моливи, гуми и боички, се отправяха към градинката с чешмичка точно срещу общината на град Дряново, където под дебелата сянка на два кестена заедно с двама художника и един актьор, четяха и илюстрираха разкази от сборника „Ние, врабчетата“ на Йордан Радичков.

 

 

Илюстрации на малките художници по разказа "Яйцето". 

Оня, който е бил затворен, най-добре разбира жаждата за свобода. Щом усетих, че в мен всичко заяква, реших да разбия затвора. 

 Драги ми господине, автор: Косето, 12 г.

Следващото яйце мълчеше затова почукахме и на него. Щом почукахме, отвътре се обади много сърдит глас: Драги ми господине – викаше сърдитият глас, - не можеш ли да почукаш по-леко! И като каза това, оня отвътре счупи яйцето и се измъкна навън, ама кисел, кисел, та не ти се ще даже да го погледнеш.

 

 

Ю. Тц. И Джифф, автор: Галин, 14 г.

Аз си избрах Ю. Тц., защото и Ю. Тц. ме избра. Докато си играехме, ние си направихме съвсем ново гнездо, чистичко, спретнато. Ю. Тц. го помете и като продължихме да си играем в гнездото, ние полека-лека го напълнихме с яйца.

 

 

Стари, стогодишни врабци, автор: Ники, 15 г.

Градската градина е сборно място на всички врабци от града и неговите околности. Там можете да срещнете много мъдри врабци, врели и кипели в тоя живот, можете да срещнете стари, стогодишни врабци, още от времето на турското робство. Те не са много добри в летенето, но пък главите им са пълни с акъл, та за всичко могат да ви посъветват.

 

 

Всички се струпват около Драги ми господине, защото котаракът му е отскубнал опашката, автор: Йоана, 9 г.  

Вие навярно не знаете, че опашката – това е кормилото на врабеца. Освен, че ние се управляваме с опашката си, както рибите се управляват с опашка, също така с опашките пазим равновесие. Така че Драги ми господине нямаше в тоя момент ни кормило, ни равновесие. Смрадовранката клати глава и казва, че ако й било тука френското списание от 1903 година, то там сигурно има някакъв съвет, как може да се тури ново кормило.

 

 

Любимите учителки – Бени и Нуни (Аменунче, Женеви или просто –  Янаааааа, моля те, ела да ми покажеш как да продължа сега…)


А следобедите тичахме презглава към басейна за поредната врабешка бомба!

 

 

Вечерите? Прегърнати обикаляхме малките улички на Дряново – от църквата до моста на Кольо Фичето и обратно, лежахме по поляните и вперили поглед в небето, чакахме звездопада, играехме на филми и асоциации, разговаряхме.

 

 

Приключи творческа ваканция "Ние, врабчетата" за деца, настанени в социални домове.

Благодарим на фондация КОМУНИТАС, на Анелия Димитрова, Ирина Лилова, Катя Атанасова и Петя Мургова, които подариха на нас и децата това вълшебно приключение. Благодарим и на Роза Радичкова, която ни разреши да отпечатаме книжка с няколко разказа от сборника „Ние, врабчетата“ с илюстрации на малките художници от ателие „Прегърни ме“.

  

Приятели,

Кампания 21 ГРАМА НАДЕЖДА продължава!

Решихме да създадем група от съмишленици на ателието с идеята, че много хора с малко средства биха могли да помагат всеки месец за неговата издръжка. Включете се и вие! Поканете и свои приятели, които биха се включили в това дело!

Как може да стане това?

Всеки, който желае да ни подкрепи, може да дарява по 1 лев на  месец, като изпраща  дарителски есемес с

текст DMS ATELIE на номер 17777 
а повече информация посетете www.dmsbg.com)

След това той трябва да изпрати  имейл адреса си на имейла на сдружението: [email protected]

Надеждата ни е да съберем около 2 хиляди  съмишленици, които да поемат ангажимент всеки месец между 20-о и 25-о число да изпращат по 1 SMS. От своя страна сружението се ангажира всеки месец да ви подсеща на посочения от вас имейл адрес да пуснете есемес, а в сайта на „Гласове” и на страницата на ателието във Фейсбук да  разказва с картинки и снимки за всичко, което децата са нарисували, прочели, научили и измайсторили.

 

Милена Нейова, председател на сдружение „Прегърни ме“ 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи