"Нежни сблъсъци" на Боряна Корчева

"Нежни сблъсъци" на Боряна Корчева
"Серията картини “Нежни сблъсъци” бележи нова насока в моето творчество, предизвикана от коренната промяна в начина ми на живот и интересите ми в областта на зен калиграфията и таоизма. Тя е покана за размисъл върху ред и хаос, намерение и импулс, размисъл и интуиция – и връзките между тях", споделя художничката Боряна Корчева.

 

 

Изкуството въздейства върху нас чрез естетическото преживяване – момента на умствена и духовна възбуда, породена от емоционалното и интелектуалното, преливащи от едно в друго в динамично равновесие. Именно в тази точка на трептене се заражда естетиката на моите произведения, разказва Боряна Корчева.

„Нежни сблъсъци“ е поредната изложба от станалите вече традиционни събития на агенция „Purple PR“, която представя творбите на талантливи автори в сферата на изкуството, фотографията и дизайна в шоурума на Kinnarps.

Това е първата българска изява на художничката Боряна Корчева, която досега е излагала работите си в Дубай, Ню Йорк, Маями и Бахамите. Изложбата ще бъде открита на 1 септември, четвъртък, в 18 ч. в залата на Kinnarps в София, бул. "Арсеналски" 9 (срещу Сити Мол).

 

Боряна Корчева е родена през 1962 г. в Русе, където учи рисунка и живопис при художниците Кирил Станчев и Петър Попов. Завършва Английската езикова гимназия в родния си град, а по късно арабистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

От 1995 до 2012 г. тя живее и работи в Дубай, където възобновява обучението си в изобразителното изкуство при художника Тинко Трифонов. През 2008 г. изоставя окончателно кариерата си на пиар консултант и се отдава на изкуство, писане и кураторска дейност.

Днес Боряна Корчева живее без постоянен адрес, пътувайки по света.

Ето и изложбите й досега:

  • Ноктюрни, март-април 2015 г., Grand Gallery, Freeport, куратор и участник
  • Eye Candy Group Art Show, юли-август 2014 г., Jadite Gallery, Ню Йорк
  • Oblique Perspectives, април 2014 г., групова изложба, Curator’s Voice Art Projects, Маями
  • Разпити, март 2014 г., групова изложба, Curator’s Voice Art Projects, Miami
  • От обич към изкуството, групова изложба, Асоциация на художниците на Гранд Бахама, февруари 2013 г.
  • 26.6 N-78.7 W, съвместна изложба със Сюзън Мойр Макки и Дел Фокстън, Фрийпорт, Гранд Бахама 2013, участник и куратор
  • New York Art Expo, 2013 г.
  • Two Tales One City, съвместна изложба с фотограф художничката Кристине Матей в рамките на Dubai Art week in 2012 г., участник и куратор
  • Whoosh! самостоятелна изложба, Фуджейра, ОАЕ, 2011 г.

boryanakorcheva.com

facebook.com/boryana.art


 

Осмеляване 

 

Започвам като рисувам прости четириъгълници, следвайки принципите на геометрията и перспективата.  Правилни и неправилни, плоски или в ракурс, те са оразмерени, прецизно начертани с линия и запълнени в сив „не-цвят“. След това, подобно на танцьор, който изразява различни състояния на духа чрез движението на тялото си, аз се потапям в дадено чувство, било то радост, гняв, носталгия или възторг, и оставям ръката си да се движи спонтанно върху листа за няколко секунди. 

В резултат, контролирани и емоционално неутрални геометрични форми се оказват в съжителство със спонтанни, жесторални изблици на цвят, създадени на принципа на зен калиграфията, където линията е форма на медитация.

Преднамереност, симетрия и прецизност се срещат с хаос, спонтанност и неподправена емоция. В напрежението между рационални и ирационални онагледености възниква първична, животрептяща красота.

 

Есенно 

 

При последната фаза на изпълнение, аз се връщам към горещата следа на чувството с фина линия, за да преосмисля възникналите визуални конфликти, разкрития и нови загадки.

Изборът на акварел и молив, като пределно семпла техника, идва вследствие на моята житейска философия на минимализъм от последните години. Ограничавайки преднамерено броя на вещите, които притежавам, аз открих нова духовна свобода и радост от живота. Същият принцип в работата ми доведе до творческата визия на „Нежни сблъсъци“.

 

 

Мечтание 

 


Изложбата е благотворителна, а постъпленията от продажбите ще подкрепят дейностите на сдружение „Прегърни ме“ - www.pregarnime.org

Познавам хората, които създадоха ателие „Прегърни ме“  преди повече от десет години, през лятото на 2005-а. Дълбоко се възхищавам на тяхното проникновение и неуморен труд. Казвам проникновение, защото те не просто учат деца на рисуване, театър и музика, те прекрояват жизнени пътища, започнали в задънена улица, променят съдби, които един ден ще се преплетат със съдбите на нашите деца, ще бъдат част от света, в който те ще живеят. Ако бях тук, сигурно самата аз щях да работя с децата. Това, което правя сега, е начин пак да им дам труда си, но индиректно – чрез средствата, набрани от продажбите на моите картини. 

Боряна Корчева

Август, 2016

 

Изложбата можете да посетите всеки делничен ден 
от 10:00 до 17:00 часа преди 24.09.2016 г.

 

Повече за Боряна Корчева можете да прочетете на адрес:

http://www.glasove.com/categories/vytreshni-glasove/news/vseki-sam-izbira-dali-da-byde-shtastliv-ili-neshtasten

 

http://www.glasove.com/categories/vytreshni-glasove/news/lipsata-na-samouvajenie-i-primirenie-s-posredstvenoto--tam-zapochva-spiralata-vodeshta-kym-dynoto

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи