Звездата на класиката Готие Капюсон за първи път в България

Звездата на класиката Готие Капюсон за първи път в България
Готие Капюсон - посланикът на виолончелото в 21 век гостува за първи път в България на 24 март. Под палката на маестро Найден Тодоров със Софийската филахрмония той ще представи Вариации на тема рококо за виолончело и оркестър в ла мажор от Чайковски. „Магнификат“ от Дж. Рутер допълва програмата на вечерта. Концертът в зала „България“ е част от политиката на директора на Националния оркестър да среща публиката с най-добрите музикантина днешното време.

 

Животът на Готие Капюсон, един от малцината водещи виолончелисти в света, е история на успеха. Той започва да свири на виолончело на петгодишна възраст и учи в Парижката консерватория. През 1999 г. печели първа награда на Музикалната академия „Морис Равел“ в Сен Жан дьо Луз и на конкурса „Андре Навара" в Тулуза. През следващата година е удостоен с наградата за виолончело и камерна музика на Парижката консерватория. През 2001 г. Victoires de la Musique (френският еквивалент на наградата Грами на САЩ) - най-високите музикални награди на Франция, го определят за нов талант на годината, а през 2004 г. получава награда от Borletti-Buitoni Trust.

 

Капюсон свири под диригенти като Бернард Хайтинк, Кент Нагано, Пиер Булез, Даниеле Гати, Сейджи Озава, Клаудио Абадо, Мюнг-Вун Чунг, Шарл Дютоа, Кристоф Ешенбах, Яник Незе-Сеген, Валери Гергиев, Густаво Дудамел и др .

 

Като камерен музикант, Готие Капусон свири с Виктория Муллова, сестрите Лабек, Марта Аргерич (с която прави турне в Япония), Даниел Баренбойм, Юрий Башмет, Жерар Косе, Мюнг-Вун Чунг, Стивън Ковачевич, Лиза Батиашвили, Николай Луганси и Юджа Уанг, с която наскоро записа албум за Дойче грамофон. Най-близката му музикална връзка е с неговия брат цигулар Рено.

 

Записвайки изключително за Erato (Warner Classics), Капюсон печели множество награди и притежава обширна дискография. Последният му албум Emotions достига златен статут във Франция, оставайки на номер 1 в класациите за над 30 седмици и продадени в повече от 50 000 копия.

 

 

 

Капюсон се появява на екрана и онлайн в предавания като Prodiges, Now Hear This и The Artist Academy и е гост-водещ в Radio Classique в предаването „Тетрадките на Готие Капюсон“.

 

През сезон 2021/22 той свири с Виенската, Мюнхенската и Нюйоркската филхармонии, с оркестърите на Кливланд и на Мариински театър под палката на Валери Гергиев. Той е резидентен артист в Парижката филхармония, както и в Концертхаус във Виена.

 

Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.

 

 

Коментари

 • Блондинка

  25 Яну 2022 14:25ч.

  Чудно! Не е негър, не е жена или мъж с объркана социална идентичност, не членува в ЛГБТ или пък да? Как още му разрешават да концертира по света?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Xbpibh

  16 Май 2022 22:43ч.

  order fildena 50mg for sale - <a href="https://xnolvadex.quest/">order nolvadex 10mg for sale</a> ivermectin side effects

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Htwwra

  19 Май 2022 21:46ч.

  cefuroxime 250mg brand - <a href="https://cefuroximex.store/">cheap ceftin</a> order tadalafil online cheap

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Yoptxp

  16 Юни 2022 23:54ч.

  diltiazem us - <a href="https://xgabapentin.com/">neurontin 600mg for sale</a> order gabapentin 800mg online

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ldeakq

  20 Юни 2022 10:01ч.

  generic viagra 150mg - <a href="https://rtadalafil.store/">purchase tadalafil generic</a> buy tadalafil generic

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Odedkb

  25 Юни 2022 7:05ч.

  order flexeril pills - <a href="https://rpropranolol.com/">buy inderal 10mg generic</a> brand propranolol

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи