Веско Ешкенази и Мартин Пантелеев гостуват на Софийската филхармония

Веско Ешкенази и Мартин Пантелеев гостуват на Софийската филхармония
На 3 февруари в зала "България" любимецът на публиката Веско Ешкенази и Софийската филхармония ще представят виртуозните Концертна пиеса за цигулка от Хенриете Босманс  и „Цигански напеви“ от Сарасате. Диригент на вечерта е не по-малко талантливият му брат Мартин Пантелеев, който допълва програмата с красивата симфонична поема "Финландия" от Сибелиус и Първата симфония на Любомир Пипков. 

 

Животът на Веско и Мартин е тясно свързан със Софийската филхармония. Техният баща е дългогодишен солист кларинетист в оркестъра. Самите те имат стотици концерти с Националния оркестър. Днес Веско покорява музикални върхове с оркестъра на Концертгебау, а Мартин развива кариерата си в Европа, но двамата винаги с радост се завръщат на нашата сцена.
 

 

 

Премиерно за България ще прозвучи Концертната пиеса за цигулка от нидерландската композиторка Хенриете Босманс, живяла и творила в началото на 20-ти век. Като жена-композитор тя намира по-малко признание в родината си, главно от колеги и приятели. Босманс композира в съвременен стил, особено вдъхновена от Дебюси и други пионери в областта. Въпреки това успява да намери и свой собствен път. Международният ѝ пробив започва през 1938 г., когато цигуларят Вилем Носке свири Концертната пиеса за цигулка (1934), изпълнена с „ориенталски настроения“, в Прага и Париж. През октомври 1941 г. тя е изпълнена няколко пъти и в Съединените щати със солист Рут Поселт. Въпреки това перспективата за по-нататъшни международни ангажименти на Босманс е блокирана от войната. Тъй като е наполовина еврейка, Хенриете изпада в немилост и нацистките окупатори ѝ забраняват всякаква дейност.

След войната, възобновявайки концертната си кариера, Хенриете Босманс отново композира редица произведения и публикува статии в няколко вестника, водена от крайно негативно отношение към критиката. Става член на Асоциацията на холандските кмопозитори през 1947 г. Поддържа кореспонденция с колегите си, сред които е и Бенджамин Бритън. Умира на 2 юли 1952 г. от рак на стомаха. През 1994 г. година на нейно име е учредена награда от 2500 евро, която се присъжда ежегодно на млади холандски композитори.

Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим. 
 

 

 

Коментари

 • Бай Милор, социален антрополог от село Парамун

  27 Яну 2022 13:27ч.

  С лекота и царска щедрост "Гласове" сипе комплименти върху братята Ешкенази-Пантелеев: "любимецът на публиката Веско Ешкенази", "не по-малко талантливият му брат Мартин Пантелеев". Сякаш млада,, усмихната стопанка изобилно ръси зрънца на милите си пиленца! Апропо, името на датската композиторка, еврейка като братята, е неправилно изписано. Тя се казва Henriëtte BOSMANS. Концертът на 3 февруари прилича да е посветен на холокоста и спонсориран от "Америка за България" или някоя масонска организация. Музикалният живот в София бавно, но сигурно се ешкенизира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Pxbjqk

  04 Юни 2022 15:06ч.

  order hydroxychloroquine 200mg sale - <a href="https://chloroquins.com/">chloroquine 250mg ca</a> order generic baricitinib

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Qiutmu

  16 Юни 2022 22:24ч.

  diltiazem pills - <a href="https://xgabapentin.com/">gabapentin 600mg pills</a> cheap gabapentin generic

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Qgbwto

  25 Юни 2022 4:26ч.

  cyclobenzaprine 15mg pill - <a href="https://rketorolac.com/">buy toradol 10mg pills</a> purchase inderal generic

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веско Ешкенази и Мартин Пантелеев гостуват на Софийската филхармония

  27 Яну 2022 13:52ч.

  Всъщност кой може да гостува в зала България, ако не е от родата на двамата или тяхно протеже?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за уточнение

  27 Яну 2022 14:58ч.

  А ще искат ли пембения сертификат за достъп? Ако да, да си гледат работата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до "за уточнение" в 14:58

  27 Яну 2022 15:52ч.

  Няма да ти искат сертификат. Залата ще скандално празна. Ще има около стотина зрители. Повечето ще са членове на "Шалом", американското посолство посолството на Израел, няколко шпиони от МОСАД маскирани като цигулари или диригенти, малко роднини на братята Ешкенази-Пантелеев, плюс дежурния пожарникар и най-зиморничевите гардеробиерки на залата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи