Учени твърдят, че са открили първите живи роботи, които могат да се възпроизвеждат (видео)

Учени твърдят, че са открили първите живи роботи, които могат да се възпроизвеждат (видео)
Американските учени, които преди време успяха да създадат първите живи роботи, сега твърдят, че формите на живот, известни като xenobots, вече могат да се възпроизвеждат и то по начин, който не се наблюдава при растенията и животните.

 

Образувани от стволовите клетки на ембриони от определен вид жаба (Xenopus laevis), от която носят и името си, тези малки роботи са широки по-малко от милиметър. За тях се заговори публично за първи път през 2020 г., след като експериментите показаха, че могат да се движат, да работят заедно в групи и да се самолекуват, съобщава Си Ен Ен. Сега учените от трите американски университета, които ги разработиха, съобщиха, че са открили изцяло нова форма на биологично възпроизвеждане, различна от всяко животно или растение, познато на науката.

 

"Това е робот, но също така очевидно е организъм, направен от генетично немодифицирана жабешка клетка", казва Джош Бонгард, професор по компютърни науки и роботика в Университета на Вермонт и водещ автор на изследването. Той разказва, че роботите са използвали "кинетично възпроизвеждане" - процес, за който е известно, че се случва на молекулярно ниво, но никога досега не е наблюдаван в мащаба на цели клетки или организми. С помощта на изкуствен интелект учените установили, че най-подходящата форма за този тип възпроизвеждане е "С" и след това наблюдавали как С-образните роботи събират стотици стволови клетки около себе си и няколко дни по-късно от тях се появяват нов xenobot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Мечо Кух

  01 Дек 2021 15:49ч.

  Само не разбрах, поради каква причина ги титуловат роботи? Какви задачи са способни да изпълняват и кой ги управлява?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Xgwtlg

  12 Май 2022 20:42ч.

  sulfamethoxazole oral - <a href="https://xviagrpill.today/">order generic viagra 150mg</a> sildenafil pills 100mg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нищо ново под слънцето!

  01 Дек 2021 16:00ч.

  Преди повече от шест хиляди години (откогато е летоброенето по йудейския календар) живите роботи, които са в състояние да се самовъзпроизвеждат (чрез СЕКС) и да експандират популациите си, изобщо не са били новост. В библейските легенди е разказано за такива живи роботи — изкуствени хора, които са били проектирани от тогавашните езотерици (вероятно египетски жреци), които създали КОРЕКТИРАЩ ХУМАНОИДЕН БИОЛОГИЧЕН ВИД, който да облагороди полумаймуните, съставлявали в онази ранна епоха нецивилизованата част от човечеството. Така били продуцирани Адам и Ева. Плановете не предвиждали тези двама хуманоиди да се съвкупляват помежду си, защото е било ясно, че няма да се получи друг ефект, освен формирането на нова доминантна раса, която да ликвидира замисъла за РАВНОЦЕННОСТ НА ЧОВЕШКИТЕ ИНДИВИДИ в природата и обществото. Случило се обаче НЕПОПРАВИМОТО, известно днес като ПЪРВИЧЕН ГРЯХ. Някой тласнал двама разнополови индивида от експерименталната хуманоидна раса към СУВКУПЛЕНИЕ, в резултат на което светът е подхвърлен и до днес на страданията, които са ни добре известни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мдам

  01 Дек 2021 16:13ч.

  Айде сега журналистите да прочетат за разликата между размножаване и репликация, защото в статията се говори за клетъчна репликация, не за размножаване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @ мдам на 01.12.2021 в 16:13

  01 Дек 2021 16:32ч.

  Клетъчната репликация е начин за размножаване на клетки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Правещите подобни експерименти

  01 Дек 2021 17:26ч.

  Дават ли си ясна сметка до какви последици за всичко живо на Земята могат да доведат?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • mitaka

  01 Дек 2021 17:52ч.

  Не знам за учените ама дали нормалните анти-ваксъри си задават до какви последствя може да стигнат ако се размножават с вакснътите! По правилотото на ГМО продуктите опрашване на органични води до органичните да станат ГМО. Все пак Спайка става част от днк-то на боцнатите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  01 Дек 2021 19:15ч.

  Колкото има изкуствен интелект в истинския смисъл на думата, толкова има и биологични клетъчни роботи. Решили са малко да разнообразят темата за Ковид 19, защото нещата по нея зациклиха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  01 Дек 2021 21:04ч.

  Точно така. Първият робот с човешки интелект е направен от кал, вторият от роботско ребро. Резултатът е впечатляващ, като се вземат предвид материалите от които са били сглобени, по-подходящи за направата на тухли и супа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анти-666-ер

  02 Дек 2021 1:18ч.

  Идеята за „изкуствения интелект“ може да ни изглежда невероятно глупава, но това е вярно, ако си представяме, че тези, които ще се ползуват от „изкуствения интелект“, ще са хора като нас — каквито сме били всички ние досега. Досегашното човечество винаги е вървяло по НЕУТЪПКАНИ ПЪТЕКИ, защото у човешкия вид е заложен един особен нюх за търсене на все още неоткритото. Следователно човекът, какъвто е той все още (но който очевидно изживява своя залез), може да съществува само ако развива това, което ние наричаме ЕСТЕСТВЕН ИНТЕЛЕКТ. Но ако си представим, че изведнъж всички досегашни хора ИЗМРАТ и бъдат заменени с послушни биороботи, то за такива като тях ИЗКУСТВЕНИЯТ ИНТЕЛЕКТ е най-доброто решение, защото… — какво е ИЗКУСТВЕНИЯТ ИНТЕЛЕКТ? Това не е нищо друго освен сборник с протоколни правила, от които могат да се ръководят само същества със закоравяла ЧИНОВНИЧЕСКА ПСИХИКА: тесногръди, глупави, послушни, предсказуеми, политически коректни, безкритични, лениви… Точно такова ЗАМЕСТВАНЕ има за цел да направи КОВИД-пандемията и провокираните от нея КОВИД-ваксинации, които са едно добре планирано активно мероприятие, пуснато в обръщение, за да се измени гена на досегашните полузверове-анархисти с биологичен код за кротки и сладникави БАРБИ-БОЙС и БАРБИ-ГЪРЛС. А „морлоките“ се спотаяват и се облизват, предвкусвайки пикантно канибалско угощение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Едно пояснение

  02 Дек 2021 1:20ч.

  „Анти-666-ер“ се нарича всеки воин-доброволец от сформиращия се в момента ЛЕГИОН на КРЪСТОНОСЦИТЕ на СВЕТИ Владимир ИЗБОРСКИЙ, състоящ се от радикални русофили с татарско-скитски произход. Самият св. Владимир Изборский (Путин) е татарин и той ще поведе човечеството към разчистване на сметките с ГЛОБАЛНИЯ БАНДИТИЗЪМ. („Да — скифы мы, да — азиаты мы, с раскосыми и жадными очами…“) Цивилизованият свят ще рухне сам вследствие обхваналата го гнилост, а на негово място ще се плисне очистителна вълна от настървени млади ЕВРАЗИЙСКИ варвари. Такъв ще е пък нашият РЕСТАРТ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  14 Дек 2021 15:22ч.

  Мечо! Ми влизат ти /да не кажа къде/ и те изяждат... А на създателите им правят.. /да не казвам пак какво/.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи