Склонността към спор у англичаните ги прави най-запалени в залаганията

Склонността към спор у англичаните ги прави най-запалени в залаганията

Хората винаги са обичали да спорят. Но една държава се отличава особено в това. Склонността към залозите, в частност към залозите на конни надбягвания, е вкоренена в характера на англичаните от векове.

В Лондон през 1766 година Ричард Татесол, бивш коняр на Кенсингтънският херцог, основава аукцион на породисти коне – Tattersalls, който и до днес е най-крупният във Великобритания и Ирландия.

Две зали били резервирани за членовете на един от най-привилегированите клубове на висшето общество на обединеното кралство - Жокей клуба, създаден през 1752 г. Това е клуб на собствениците на най-добрите за надбягване състезателни коне. Там джентълмените се събирали да пообщуват, да погледат конни надбягвания и да правят залози за победителя.

 

 

 

Именно тук се заражда букмейкърството, което по-късно се разпространява из целия свят. Името на Ричард Татесол се увековечава в Англия – с неговото име са кръстени конни площадки и хиподруми, на които се приемат залози.

Терминът „Букмейкър”, възниква от английското bookmaker, което се превежда дословно „съставител на книги”. Хората, приемащи залози, ги записвали в книга, която през цялото време държали в ръка. Хаосът царял, както на хиподрума, така и на местата, на които се приемали залозите в цял Лондон.

Това продължило до появата на традиционните букмейкъри, при които репутацията на букмейкъра е била главен гарант за успех в този бизнес. От своето възникване тази традиция е белязана с две известни имена - Фред Свиндел и Левиатан Дейвис.

Около 1850 година Дейвис започва да печата „Лист с шансове”, който разпространявал из цял Лондон. Това давало възможност да се правят залози при оценка на шансовете за победа не само на хиподрумите. Това всъщност е първообраза на букмекърските компании.

През 1866 година букмейкърството пресича океана и във Филаделфия е открита първата букмейкърска компания. По-късно се откриват такива в цял свят. Но Великобритания и до днес заема водещото място в света по количество на букмейкъри.

 

Страстта на англичаните към залозите е прочута навсякъде. Ако допреди години букмейкърите в САЩ приемаха залози само за професионални и колежански спортове, то във Великобритания диапазонът на залозите е практически неограничен, приемат се различни залози за голф, футбол, тенис и особено за конни надбягвания. Много популярни са залозите за различни неочаквани събития, като например - ще завали ли сняг на коледа или ще се намерят ли извънземни на Марс. Също се приемат залози за победител в изборите или за победител в едно или друго телевизионно шоу.

 

В днешно време залагането на спортни събития се случва доста бързо. Голяма заслуга за това имат и онлайн букмейкърите. Без значение дали се залага на някое събитие в предстоящите дни или залозите са на живо, при всички случаи изходът от залога става ясен скоро. Този тип залози е и най-популярен. Съществуват обаче и дългосрочни залози, или на английски “антепост” залози, които също печелят своите привърженици. При тях крайният изход от събитието, за което се залага, е например след няколко месеца, а може и години.

 

Терминът антепост (ante post) произлиза от латински език - “аnte” означава “преди”, а “post” е “след”. Терминът обяснява същността на залога – залагате преди дадено събитие и очаквате печалба след края му. При дългосрочните залози вниманието е насочено към предсказване и прогноза на събития, които ще се случат след доста по-дълго време от останалите залози. Обикновено става въпрос за победител в турнир, шампионат, който едва започва или предстои да започне в бъдеще. Предвижданията в този случай, поради липса на актуална информация, са доста по-трудни както за залагащия, така и за самия букмейкър, който е включил предвиждането в своята програма, но за сметка на това печалбите (коефициентите) са по-високи. Така например в сайта на един от българските букмейкъри efbet може да се види коефициент 200 за Локомотив Пловдив, ако стане победител за сезона в efbet Лига. След като е започнало първенството/турнира също може да се направят залози, но при по-ниски коефициенти.

В началото антепост залозите са били използвани главно при конните надбягвания и гонките с хрътки. Впоследствие обаче онлайн букмейкърите започват да интегрират подобен тип залози и в други спортове. Сред тях са футбола, баскетбола, тениса и редица други.

 

В наши дни изборът, който ни дават водещи онлайн букмейкъри като efbet, е доста обширен, като можем да избираме от най-различни спортове и събития. Дългосрочните залози най-често предлагат възможност да се залага за победител в конкретно състезание, турнир и шампионат, като Шампионска лига, футболните първенства по държави, включително за българското, НБА, НХЛ, за победител в отделните Гран При на Формула 1 и т.н.

Други интересни възможности за антепост/дългосрочен залог може да бъдат например за Топ 3 в класирането, за голмайстор в конкретно футболно първенство, за отбор, който ще отпадне от някоя лига, за най-много асистенции, като вариантите се определят от букмейкъра.

 

 

В материала са използвани информация и снимки от Bgbet.info и Sporinglife.com.

Коментари

 • Уилт

  09 Авг 2022 11:59ч.

  Пак ли тая новина?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Склонността към СПОР..."

  09 Авг 2022 12:48ч.

  Води до институционализиране на фигурата chairman. А склонността към конен спорТ води до различни неща, едно от които са залаганията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  09 Авг 2022 12:54ч.

  Любовта към конете е полезна за вкарване на свежа кръв в английското кралско семейство.Конярите са на голяма почит там.... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи