На какво трябва да обърнем внимание при избор на стол за кола

На какво трябва да обърнем внимание при избор на стол за кола

 

Всички шофьори трябва да знаят, че освен за своята безопасност, отговарят и за тази на пътниците. Отговорността се удвоява, ако в автомобила има дете. Ето защо, въпросът как да изберете детско столче за кола е наистина от значение. Важно е да се разбере, че изборът и закупуването на специална седалка за деца се дължи не на страх от полицейски служители, а на желанието за защита на детето в случай на авария или рязко спиране. 


 

Основните групи и тяхната ползваемост

Столчето за автомобил трябва да се подбере според възрастта и килограмите или ръста (в зависимост от стандарта на столчето за кола) на детето. Ето основните групи и техни специфики:

- 0+ – бебешките столчета за кола тип кошница са предназначени за тегло до 13 кг. (от 0 до около 15 месечна възраст). Те осигуряват нужната безопасност и се монтират винаги обратно на посоката на движение. Важно условие е въздушната възглавница на мястото да е деактивирана;

 

- 1 – тези модели са подходящи от 9 до 18 кг. (от 9 месеца до 4 години)

 

- 1/2 – използват се за малчугани от 9 до 25 кг. (от 9 месеца до 6 години)

 

- 2/3 – подходящи са от 15 до 36 кг тегло. (от 4 до 12 години)

 

Има множество бюджетни марки, между които да изберете модел за новородено или по-големите детски видове. От особена важност е той да е удобен и да предоставя правилна позиция за спане. 

 

За какво да внимавате

Столчетата за кола също биват универсални, полууниверсални и за специфични автомобили, като от това зависи дали ще са подходящи за вашето превозно средство. Универсалните са подходящи за монтаж във всички автомобили, полууниверсалните са подходящи за повечето модели коли, докато при специфичните е необходимо да се уверите, че Вашият модел автомобил присъства в списъка с одобрени от производителя на столчето.

 

 

Детски стол за кола

 

След като паспортът на устройството е проучен, се препоръчва да се уверите, че сте спазили всички изисквания на производителя за правилен монтаж в превозното средство, за да осигурите оптимална защита за детето.

 

Стандарти за безопасност на столчетата за кола

Най-добрите и безопасни детски седалки за автомобили са сертифицирани от международни организации, като притежават маркировка, показваща това. Това обозначение означава, че столчето за кола успешно е преминало тестове за издръжливост и отговаря на строгите стандарти на европейския съюз. Сертифицираните модели притежават етикет ECE R 44/04 или R129/02 (i-Size).

Коментари

Напиши коментар

Откажи