На 18 май дерматолози ще извършват безплатни прегледи на кожата

На 18 май дерматолози ще извършват безплатни прегледи на кожата

На 18 май Българското дерматологично дружество организира безплатни прегледи на кожата в рамките на националната профилактична кампания "Евромеланома 2022".

Целта на кампанията е да се повиши информираността на обществото по въпросите на злокачествените новообразувания на кожата, възможността за предпазване от развитието им, както и ползата от ранното и навременно откриване на проблема.
Евромеланома е най-голямата национална кампания за превенция на кожния рак, организирана от Българското дерматологично дружество. През 2022 в кампанията ще бъде наблегнато върху важността от третиране на преканцерозните лезии.

Резултатите от скорошно проучване относно рака на кожата, проведено в 32 европейски страни, показват, че при скрининг на около 400 000 души за рак на кожата, над 8% имат преканцерозни лезии от типа на актиничните кератози.
Кампанията през тази година ще премине под мотото: „Риск от рак на кожата: не са важни годините, а UV – дозата“. Акцентът е върху връзката между кумулативната доза ултравиолетова светлина, която всеки човек е натрупал и неговия индивидуален риск от развитие на рак на кожата.
 

На какво да обърнем внимание:
- Важно е всеки да познава собствения си риск от развитие на рак на кожата.
- Важно е да се познават основните рискови фактори: работа или хоби на открито, използване на солариуми, излагане на слънце за придобиване на тен.
- Допълнителните рискови фактори са мъжки пол, напреднала възраст, светъл тип кожа, слънчево изгаряне по време на детството/юношеството, неизползване на слънцезашита, ваканции в слънчеви дестинации, близък със залокачествен меланом на кожата - вече установен рак на кожата, наличие на белези на слънчева увреда по кожата.
 

На 18 май 2022 г. специалисти дерматолози ще извършват безплатни прегледи.

Списъците с участващите дерматолози ще бъдат достъпни на  http://www.euromelanoma.org/bulgaria и ще бъдат редовно обновявани.
 

Коментари

Напиши коментар

Откажи