Как да планирате City Break?

Как да планирате City Break?

По-слабите обменни курсове и променливите цени на полетите направиха някои дестинации в континентална Европа скъпи за туристите през последните години. А големи събития като Брекзит и пандемията от CОVID-19 допълнително усложниха пътуването до различни места в цял свят.

 

С малко подготовка и проучване обаче е възможно да планирате и да си вземете градска почивка във вълнуващи европейски дестинации, без да харчите цяло състояние. Просто се уверете, че следвате най-новите официални насоки за пътуване и съвети, а също и кога и къде е безопасно да пътувате.

 

Как да планирате вашето пътуване?

На първо място е добре да разберете кои са сравнително евтините дестинации. Съвсем спокойно можете да откриете нискобюджетни полети до невероятни места, където да прекарате някой от своите уикенди. Изборът да посетите дестинация, различна от горещите туристически точки в дадена страна, може да бъде друг начин да избегнете завишените цени, които пленената публика там в крайна сметка плаща.

Обмислете варианти като германския град Пасау, а не популярния му баварски братовчед Мюнхен. Или Барга, а не Флоренция, ако се насочвате към Тоскана, Италия. Други алтернативи включват Авиньон пред Париж във Франция или Варшава на мястото на Краков, ако се насочвате към Полша.

Препоръчваме ви да бъдете гъвкави, когато летите. Ако търсите ниски разходи, струва си да бъдете флексибилни, когато сте готови да пътувате. Това означава както времето на полета, така и дните, в които ще започнете и завършите пътуването си. Полетът в петък обикновено е по-скъп от летенето във вторник. Ако можете да си вземете почивка, гъвкавостта да изберете последния полет може да ви спести пари. Дестинацията ви също може да бъде не чак толкова популярна.

Ако знаете кога искате да летите, но не се притеснявате къде, платформата eSky ще ви даде списък с най-евтините дестинации за конкретни дати. Някои големи европейски държави са изненадващо евтини дори през лятото. Често летенето късно през нощта или рано сутринта ще излезе по-евтино, отколкото в пиковите часове. Само имайте предвид, че това може да означава, че трябва да хванете такси до мястото, където сте отседнали при пристигането си, ако общественият транспорт не работи в този час, което обикновено ще бъде по-скъпо.

 

 

 

 

Как да си осигурим настаняване?

Един от вариантите е да изберете хостел или да наемете апартамент. Престоят в апартаменти често е начин да спестите пари в сравнение с това, което бихте могли да похарчите за хотел. Някои от тях са просто невероятни, а често имат и по-лично отношение от хотелите.

Престоят в хостели е друг начин да направите пътуванията по-евтини. Опциите в предпочитаните от вас дестинации може да включват общи общежития или частни и семейни стаи, които пак могат да бъдат по-евтини от хотелските стаи.

Разберете дали е по-добре да резервирате настаняване, което е централно в града, за да можете лесно да ходите пеша до и между забележителностите, или да останете в по-достъпен район извън града и да хванете обществен транспорт.

Отсядането в по-евтин район може да означава, че ще получите по-хубаво място, както и ще си осигурите по-интимно изживяване в района, който посещавате. Ако знаете предварително какви са транспортните връзки, можете да прекарате евтина почивка, докато опознаете града си наистина добре.

Най-лесният начин е да се възползвате от предложенията за City Break в Esky. Тук ще получите директно оферта за полет+настаняване в популярна европейска дестинация, което определено ще ви спести време и нерви. По този начин ще се чувствате напълно сигурни във вашата почивка и престоя си на чужда територия.

 

 

 

 

Как да спестите пари по време на пътуването си?

Често най-добрият начин да видите определено място е пеша, а много дестинации в Европа са в по-голямата си част пешеходни. Освен че потенциално ще видите повече, отколкото бихте могли в скъп туристически автобус, това е и напълно безплатно. Такситата до и от летището и около градовете могат да струват доста пари, особено когато посещавате гореща туристическа точка. Ако се налага да пътувате до друг град можете да използвате вътрешен полет, какъвто например е нашият вече сравнително евтин полет със София Варна самолет. Така също ще спестите не само пари, но време.

Освен пеша, най-рентабилният начин за придвижване почти винаги е общественият транспорт. Въпреки че може да е малко обезсърчително да навигирате в автобусни мрежи и системи на метрото в нов град, това може да ви спести пари и също така да бъде полезно изживяване.

Ресторантите и кафенетата в туристическите райони обикновено са скъпи, така че стойте далеч от утъпканите пътеки. Често ходенето само на пет минути от главния булевард ще разкрие опции, които са по-евтини и потенциално по-автентични, разнообразни и приятни.

На много места местната и уличната храна е една от основните атракции и обикновено е по-евтина от храненето някъде. Поискайте препоръки, които ще отговарят на вашия вкус и бюджет. Или проверете уебсайтове за рецензии, за да видите кои места препоръчват други посетители.

Ако резервирате обиколки и екскурзии, когато сте там, не резервирайте при първия доставчик, който намерите. Разгледайте различните туристически агенции в района. Попитайте и на рецепцията на вашето настаняване. След това вземете и сравнете няколко цени.

Планирайте своето бягство от града, като изберете евтини самолетни билети. Отскочете до популярна европейска дестинация или пък изберете малко и китно градче в близост. Забравете за момент сивото и скучно ежедневие и се насладете на преживяването!