Документална трилогия на Питър Джаксън показва непознатия залез на "Бийтълс"

Документална трилогия на Питър Джаксън показва непознатия залез на "Бийтълс"

Документална трилогия на Питър Джаксън показва непознатия залез на "Бийтълс"© Reuters

 

Винаги сме давали и ще даваме най-доброто от себе си, когато сме притиснати до стената." Казва го Пол Маккартни, докато "Бийтълс" са изправени през януари 1969 г. пред наглед невъзможна задача - да запишат за по-малко от три седмици албум и да подготвят концерт няколко дни след премиерата.


Светът никога не е виждал как това се случва на живо. До тази седмица.


При това ще го покаже не кой да е, а Питър Джаксън - голям фен на "Бийтълс", не само на Кинг Конг и хобитите с пръстен.


Той получава достъп до изключителни 57 часа видеозаписи, направени в рамките на 22 дни в залеза на групата. Тя се разпада само няколко месеца по-късно. В продължение на 50 години записите са заключени в хранилище.The Beatles: Get Back е документален филм в три части, които ще бъдат разпространени на платформата Disney+ в четвъртък, петък и събота.


Джаксън показва Ливърпулската четворка в лондонско звукозаписно студио, докато Пол изпробва първоначална версия на I've Got a Feeling, Йоко Оно нещо си шушука с Джон, Джордж има проблеми с текста на Something, а Ринго подмята палките.

 


Те импровизират, танцуват, майтапят се, експериментират с нови песни и опитват да преодолеят различията си. "Това са "Бийтълс", каквито никога преди не сте виждали. Те са човешки същества", обяснява Джаксън.


Противно на наложилата се история, че четиримата не са можели да се понасят, камо ли да свирят, режисьорът открива, че "те са приятели, които имат изключително уважение един към друг".


"Вместо да си крещят и да се обвиняват или да откачат, те просто се захващат за работа, подхождат професионално, имат чувство за хумор и приключват задачата. И всичко това завършва с триумфа на покрива", обяснява Джаксън.


Лентите са заснети, когато Маккартни, Ленън, Харисън и Стар се събират за композирането и записването на 14 песни за нов албум и подготовката на първи им концерт от 3 години. Това е прочутият концерт на покрива на Apple Corps в центъра на Лондон на 30 януари. Последният им концерт.


Целта на снимките е да се използват за доста по-късия и злобничък документален филм Let It Be. Той е на Майкъл Линдзи-Хог и е показан май 1970 г., тъкмо след като Маккартни официално е казал, че напуска групата.

 

 

The Beatles: Get Back е монтиран от Питър Джаксън със съгласието на Пол Маккартни и Ринго Стар, на вдовицата на Харисън и Шон Ленън. Но никой от тях не е поискал да се правят някакви промени или редакции, макар да очакват изнервени как ще бъде приет филмът, коментира "Ройтерс".

 

Колко албума всъщност имат "Бийтълс"


И до днес се спори кой е последният студиен албум на "Бийтълс" - Abbey Road или Let It Be? За Питър Джаксън това очевидно е Let It Be, защото той е избрал за заглавие Get Back, последната песен от него и от групата. Тя, както и историята на "Бийтълс", завършва с думите на Джон Ленън "Искам да благодаря от името на групата и от наше име и се надявам, че успешно минахме през прослушването". Роб Шефийлд писа в списание Rolling Stone преди две години за тази неспирна разправия сред феновете. Тя произтича от това, че едни броят само записаното като албум, а други - и музикални проекти, сред които поставят и Let It Be. Идеята - и основната работа по него - са още преди записите на Abbey Road, но е довършен от отделни членове на групата през януари 1970 г., поради което е поставян по-скоро в "сивата зона" където са Magical Mystery Tour, Yellow Submarine и Hey Jude. Пуристите държат, че има 10 студийни албума, по-широко мислещите говорят за 14.

 

Според Питър Джаксън двамата живи бийтълси едва си спомнят подробности от онези дни "и на практика виждаха всичко това за пръв път".


"Те споделиха, че било доста стресиращо да гледат. Осъзнаваха, че вдигат завесата и виждате "Бийтълс" в интимна среда и без редакции, както никога преди не са позволявали да бъдат виждани", допълва той.


Цял живот фен на групата и посочващ Penny Lane сред най-любимите си парчета, Джаксън отдава популярността им на обхвата и заразяващата сила на музиката им. "Просто не можеш да повярваш, че и Yesterday, и Revolution No. 9 идват от една и съща група. Ако след милион години ги изсвирите на някого, той няма да си помисли, че са написани от една банда."

 

Източник: dnevnik.bg

 

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи