Андрогенна алопеция - какви са причините и как се лекува

Андрогенна алопеция - какви са причините и как се лекува

Андрогенна алопеция е сложно наименование за нещо, което всъщност вероятно познавате. Това е именно основният вид оплешивяване при мъжете, което настъпва с напредването на възрастта, но много мъже започват да страдат от него и на възраст под 30 години.

То може сериозно да засегне самочувствието на мъжа и на навреди на много аспекти от неговия живот.

Факторите за ранното настъпване на андрогенна алопеция можат да се контролират чрез превенция и специални форми на лечение.

Веднъж настъпил обаче, процесът е необратим, но съществуват методи за трайно решаване на проблема чрез трансплантация на коса или нехирургически терапии. Ако забелязвате признаци за настъпване на оплешивяване можете да се консултирате със специалистите на Estetics & Dermatology by d-r Doncho Etugov, които ще определят високоефективна терапия.

 

Какви са възможните лечения за андрогенна алопеция

Навременните мерки за превенция или необходимите медикаментозни терапии могат значително да намалят ефектите от алопецията преди да се наложи присаждане на коса. Сега ще разгледаме основните причини за оплешивяване при мъжете, както и възможните лечения след настъпване на процеса.

 

Какво причинява андрогенната алопеция

Оплешивяването при мъжете може да се дължи на нездравословен начин на живот, стрес и неподходящи хигиенни навици. Основен фактор за така наречената андрогенната алопеция обаче е наследствеността.

Всъщност този тип оплешивяване се случва поради трайно изтъняване на фоликулите на космите. То може да е повлияно от външни фактори, но в най-честия случай е поради наследствена свръхчувствителност на фоликулите към дихидротестостерона.

Дихидротестостеронът, или DHT, е продукт на тестостерона. Той се образува с помощта на ензим, намиращ се в мастните жлези на фоликулите на космите.

Когато чувствителните фоликули са изложени на него в продължително време, те се смаляват и това води до оплешивяване. С навременната намеса и прилагане на терапия този процес може да се забави и в някои случаи дори да се спре.

 

Превенция

При наследствена алопеция няма как напълно да се предотврати оплешивяването, но може да се забави и намали. Начините за това са здравословното хранене и набавянето на здравословен сън, както и използването на подходящи мазила и продукти срещу косопад.

 

Лечение на алопеция при мъжете

Ако забележите признаци на оплешивяване, задължително се консултирайте с дерматолог, за да започнете навреме подходящо лечение.

 

Начините да се третира алопецията включват:

  • Медикаменти, приемани устно
  • Филъри
  • Мезотерапия
  • Трансплантация на коса.

 

Локалните терапии допълват медикаментозните, но могат да се използват и без да са предписани медикаменти.

Те насърчават растежа на косата и нормалното функциониране на клетките ѝ.

При мезотерапията и филърите скаплът се инфузира с полезни вещества, които стимулират кръвоснабдяването, увеличават размерите на фоликулите и предпазват от косопад. Дерматолозите от AestheDerm.eu ще определят най-ефективното лечение за вашия проблем и ще ви предложат пълноценни медикаменти за красива и здрава коса.

Коментари

Напиши коментар

Откажи