Южна Корея помилва осъдения директор на Samsung

Южна Корея помилва осъдения директор на Samsung

В петък южнокорейският президент Юн Сок-йол помилва вицепрезидента на Samsung Electronics и фактически ръководител на Samsung Group Лий Дже-йонг, който беше осъден на 2,5 години затвор по обвинения в подкуп, но беше освободен предсрочно през август 2021 г. по време на амнистия в Деня на освобождението на Корея.

Въпреки че Лий Дже-йонг е освободен предсрочно след 18 месеца затвор, той се нуждае от президентско помилване, за да бъде напълно възстановен. Сега той ще може официално да поеме управлението на най-големия производител на чипове за памет и смартфони в света. Съгласно условията на предсрочното му освобождаване той няма право да работи в продължение на пет години и получава само доклади от ръководството на компанията, но няма право да участва в съвета на директорите.

Възстановяването му ще му позволи да се върне в борда на компанията, както и да пътува извън Южна Корея, за да преговаря с други ръководители на компанията и да сключва сделки. Очаква се това да ускори вземането на важни стратегически решения.

"Samsung е в криза, тъй като е загубила две от силните си страни: технологичното лидерство и стриктното управление", казва Пак Джу-гун, ръководител на корпоративните изследвания в Leaders Index. - Липсва управленска точка, която да взема правилните решения в правилния момент, за да запази лидерството си в полупроводниковата индустрия.

Коментари

 • Рене от съпротивата

  12 Авг 2022 18:36ч.

  Е така е при капитализма, справедливо е на престъпниците корупционери да не им се пречи да развиват своята дейност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи