Великобритания въвежда лицево разпознаване вместо паспорти по летищата

Великобритания въвежда лицево разпознаване вместо паспорти по летищата

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Паспортната проверка по британските летища може да остане в миналото, ако е истина новият план на Агенцията за имиграцията и визите към правителството на Обединеното кралство. The Times твърди, че вместо това ще бъде въведена технология за лицево разпознаване.

"Интелигентна граница"

Фил Дъглас, генерален директор на Граничната полиция на Великобритания, заяви, че е бил "наистина впечатлен" от схемите за електронните врати в Австралия и Дубай. Според него те могат да се приложат и в Обединеното кралство.

"Трябваше предварително да подам заявление за електронно разрешение за пътуване и използвах смартфона си, за да прочета чипа в паспорта си. Това изпрати образа ми в чипа на австралийските власти. Когато пристигнах в Австралия, дори не се наложи да изваждам паспорта си от чантата. Това е наистина интересна концепция", казва той пред The Times. Дъглас иска да създаде "интелигентна граница", която да използва "много по-безпроблемно разпознаване на лица, отколкото в момента".

Започва тестване

Според изданието тестовете се очаква да започнат на летищата тази година, като при успех ще последва процедура за закупуване на хардуера, необходим за въвеждането на системата в цялата страна. През последните месеци Дъглас изтъква потенциалните ползи от биометричните данни и сигурността на данните при управлението на границите на Обединеното кралство. През февруари 2023 г. той изрази мнение, че хартиеният паспорт до голяма степен става излишен. "Бих искал да видя свят на напълно безпрепятствени граници, където наистина няма да имате нужда от паспорт. Технологията вече съществува, за да поддържа това", каза той.

The Times съобщи, че биометричните данни на британските и ирландските пътници се съхраняват, след като са били получени в процеса на кандидатстване за паспорт. Според допитване, проведено от Международната асоциация за въздушен транспорт през 2022 г., 75% от пътниците по света биха се радвали да се откажат от паспортите заради биометричните данни, пише The Guardian.

Източник: actualno.com

 

 

Коментари

 • Матрицата

  03 Яну 2024 16:37ч.

  В ОАЕ доста отдавна сканират ретината на очите на влизащите физически лица. Фашизмът във филма "Матрицата" постепенно се прилага в уж демократичните общества. Остава да ни включат мозъците в мрежата и да ни използват като батерии. Впрочем, точно това е реалността.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • модерно робовладелство

  03 Яну 2024 17:03ч.

  Ютуб на Гугъл например отдавна функционира в нет-а на принципа на лицевото разпознаване. Още докато отворя и съм пресрещан от клипчетата с музика, която предпочитам за актуалния период от време. Всичко се знае предварително, имайки достъп до ириса. От гледна точка на концепцията за права на човека и човешко достойнство, според мен използването на такива технологии е обидно за личността и унижаващо човешкото достойнство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ютуб ли?

  04 Яну 2024 6:19ч.

  Какво лицево разпознаване имало в Ютуб?! Аз гледам видеоклипове че и филми понякога без лицево разпознаване! Вярно е че нямам никакви регистрации, профили и т.н. в нито една 'социална' мрежа и няма и да имам!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ..и не само

  04 Яну 2024 19:49ч.

  Достатъчно е устройството което ползваш да има камера насочена към лицето ти и това че никъде не си регистриран не те спасява въобще.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стотинка

  04 Яну 2024 22:14ч.

  Китайците от много време продават всякакви варианти на капачки за камерите на лаптопи и телефони. Направени са от доста плътна силиконова гума и могат да се отварят и затварят, обикновено с плъзгане. Имат лепкав гръб и просто се залепят върху пространството около камерата. 10-тина бр. струват стотинки. Могат да се използват и за заглушаване на вградените микрофони. Проверено и работи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сатанюгите вилнеят, но ...

  04 Яну 2024 9:03ч.

  Имат проблем. Някак си трябва да го обяснят на масите, защото с лицевото разпознаване противоречат на собствените си постановки за правата на малцинствата. Два примера. още никой не е забранил пластичната хирургия и в частност лицевата пластична хирургия. Освен това има процент хора които претърпяват наложителна лицева хирургия, травматизъм, неоплазми... При всички тези хора лицевото разпознаване след хирургията ще бъде компрометирано. Трябва да си вадят нови паспорти заради това че са ги оперирали от карцином ? Що ? ...Друг пример. Има хора с психически проблеми, които не могат да са съсредоточат за снимка, не могат да фиксират поглед,няма как да им се направи паспорт с биометрични данни. Те имат само обикновен, "нормален" паспорт. Как тези хора ще пътуват до градове, чиито летища са само с лицево разпознаване ? ...Има и други примери. Дискриминация след дискриминация ! Непрекъснато накърняване на правата на малцинствени групи ! Ало, сатанюгите ? Ще има - "С вашите камъни по вашите глави !"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи